Primărie obligată să mute conductele de apă: le-a băgat prin curtea unui localnic fără să-l întrebe

miercuri, 06 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Primărie obligată să mute conductele de apă: le-a băgat prin curtea unui localnic fără să-l întrebe

Un sătean din Dumeşti a determinat schimbarea proiectului local de înfiinţare a reţelei de apă-canal. Omul s-a trezit că ţevile îi trec prin curte, fără ca cineva să-l fi întrebat şi pe el. În planurile primăriei, curtea era drum.

 

În ianuarie 2020, Bogdan G. a chemat în judecată primăria comunei Dumeşti, cerând obligarea acesteia la demontarea reţelei de apă-canal de pe terenul său ori obligarea acesteia la plata unei chirii. El a arătat că lucrările de instalare a reţelei au fost efectuate pe când era plecat din ţară, fără să fi fost măcar consultat. Conform legii, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să permită trecerea reţelelor edilitare de apă, gaz ori electricitate, subterane sau aeriene, dar numai în cazul în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă ori foarte costisitoare.

De cealaltă parte, primăria Dumeşti a afirmat că proiectarea lucrărilor fusese făcută încă din 2007, iar lucrările propriu-zise începuseră în 2010, cu un an înainte ca Bogdan G. să-şi fi dobândit terenul. Porţiunea pe care Bogdan G. reclama că fusese ocupată abuziv de primărie era de fapt un drum ce aparţinea domeniului public al comunei. Drumul nu era înscris în cartea funciară, ceea ce îi permisese lui Bogdan G. să-şi intabuleze dreptul de proprietate şi pe o porţiune din acest drum. Din punctul de vedere al primăriei, reclamantul era cel care nu respecta aliniamentul faţă de stradă, iar terenul său ieşea în drumul public. Ţevile ar fi fost instalate exclusiv sub drumul public.

Pentru soluţionarea cauzei, a fost necesară efectuarea unei expertize care să stabilească limita dintre domeniul public al comunei şi terenul cetăţeanului. Expertiza a arătat că între cele două nu exista o suprapunere. Conducta de canalizare nu fusese instalată însă pe drumul public, ci trecea pe o lungime de 33 metri prin terenul lui Bogdan G. Pe acelaşi teren fusese construit şi un cămin de vizitare. Expertul a propus două variante prin care proprietatea putea fi ocolită. Se putea construi o variantă de by-pass, la un cost de 90.900 lei, sau pur şi simplu puteau fi mutate pe mijlocul drumului conductele deja instalate, ceea ce ar fi costat aproximativ 30.000 lei. Bogdan G. nu putea fi obligat să accepte conductele pe terenul său. Oricum, fiind vorba de utilităţi noi, clădirile, curţile şi grădinile erau exceptate de la dreptul de trecere invocat de autoritatea publică. Primăria Dumeşti a fost obligată să-şi mute conductele.

 

Daunele nu s-au aprobat

 

În privinţa daunelor interese cerute de Bogdan G., magistraţii Judecătoriei au fost mai rezervaţi, întrucât legea nu prevede criterii clare de stabilire a daunelor morale. „Nu se poate crea un curs de schimb «lacrimi/lei», deoarece nu există posibilitatea obiectivă de a cuantifica în sume de bani/de a stabili un «preţ» pentru suferinţa de ordin psihic sau fizic, acestea fiind trăiri umane necuantificabile pecuniar”, au spus judecătorii. Aceştia au respins cererea de acordare a unor daune de 10.000 lei, obligând primăria doar la plata onorariului pentru expertiză şi a cheltuielilor de judecată.

Sentinţa a fost contestată de Bogdan G., care a insistat pe acordarea daunelor morale solicitate. Nici magistraţii Tribunalului nu au fost însă de acord cu acestea. Ei au apreciat că primăria Dumeşti nu manifestase o lipsă de respect faţă de Bogdan G. şi nici nu-i nesocotise vreun drept. Îi răspunsese lui Bogdan G. la plângeri şi îl invitase la discuţii. Chiar dacă aceste discuţii nu se soldaseră cu rezultate pozitive, ele dovedeau buna-credinţă a primăriei. Apelul lui Bogdan G. a fost respins. Dosarul a ajuns acum pe masa magistraţilor Curţii de Apel, în faza de recurs. 

Comentarii