Primele concluzii ale pelerinajului: ce recorduri au fost bătute şi când va fi adusă racla înapoi în catedrală

luni, 16 octombrie 2023, 01:49
5 MIN
 Primele concluzii ale pelerinajului: ce recorduri au fost bătute şi când va fi adusă racla înapoi în catedrală

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se pregăteşte să tragă concluziile pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva, care a adus cu sine mai multe premiere şi mai multe posibile recorduri, ce vor trebui verificate cu datele din arhivă. 

În momentul de faţă, la închiderea ediţiei, peste 337.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva şi Sfântului Andrei Criteanul, cu alţi 27.000 de oameni fiind la rând. Un număr total apropiat de 400.000 de pelerini ar fi cel mai mare de când se ţin evidenţele oficiale şi estimările comunicate de Jandarmerie şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Nu sunt cele mai mari cifre oficiale ale pelerinajului, fiindcă în vremea în care era mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, PF Daniel anunţa şi un milion de pelerini care s-au închinat la moaştele aşezate în baldachin.

Anul acesta va rămâne însă, ca record, unul dintre cei mai călduroşi din ultimii 20 de ani, temperaturile din ziua hramului fiind în unele locuri în Iaşi şi de 27 de grade. Totodată, nici rândul nu a mai fost atât de lung precum a fost în noaptea de vineri spre sâmbătă, când peste 70.000 de oameni aşteptau să se închine. Menţiunea făcută anterior rămâne valabilă şi aici: rândul nu a mai fost atât de lung de când situaţia e gestionată cu garduri, cu traseu prestabilit pe străzile dinspre Mitropolie spre râul Bahlui.

Cea mai mare participare la slujba de hram: 35.000 de credincioşi

În 2023, pentru prima oară de când are loc această organizare mai strictă, rândul de pelerini a umplut toate străzile alocate în spatele Catedralei Mitropolitane, a coborât de-a lungul Bahluiului, a ajuns până în Podu-Roş, s-a trecut podul spre sediul PNL şi de acolo rândul s-a întors înapoi către Podul de Piatră. În punctul culminant, al nopţii de vineri spre sâmbătă, acesta a măsurat peste cinci kilometri.

Un număr despre care putem spune cu siguranţă că este record îl reprezintă numărul de pelerini care au participat la slujba organizată de Mitropolie pe scena amplasată în curtea interioară. De când se realizează în acest mod Liturghia de hramul Sfintei Parascheva nu a fost estimată prezenţa a mai mult de 25.000 de persoane la acest moment. Sâmbătă, 14 octombrie, organizatorii spun că au fost 35.000 de oameni de faţă când IPS Teofan a săvârşit Sfânta Liturghie alături de episcopi din România, Siria, Georgia, Etiopia şi Grecia.

Chiar dacă cifrele se vor dovedi a fi exagerate, atât în trecut, cât şi în prezent, la slujba de sâmbătă au fost atât de multe persoane încât s-a umplut toate curtea Catedralei Mitropolitane unde era permis accesul credincioşilor, iar pe bulevardul principal mulţimea compactă a depăşit, spre Palatul Culturii, sediul PSD, iar spre Piaţa Unirii dincolo de intersecţia cu drumul care merge spre Teatru.

IPS Teofan: „O ţară e civilizată dacă are grijă de copiii şi bătrânii săi”

Pelerinajul va fi declarat închis în momentul în care rândul va fi atât de mic încât poate fi gestionat pe un traseu construit din garduri prin curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan. Organizatorii nu ştiau, la închiderea ediţiei, dacă acest lucru se va petrece în această noapte sau dacă moaştele vor rămâne în baldachin şi luni, 16 octombrie.

La slujba de sâmbătă, aşa cum este tradiţia, ÎPS Teofan a premiat o serie de creştini cu „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi o persoană din afara clerului. În discursul său, mitropolitul a spus că va premia unii elevi medaliaţi cu aur la olimpiadele internaţionale şi unii bătrâni care şi-au dedicat viaţa bisericii.

„Adesea spunem că nivelul de civilizaţie al unei ţări e dat de PIB, de numărul de kilometri de autostradă, de puterea armatei, de locul în topul mondial în care se află universităţile şi alte asemenea. Şi totul e adevărat. Credem însă că există o condiţie esenţială de fapt – ca ţara respectivă să aibă grijă de copiii şi bătrânii ei. De aceea luăm aminte că între noi se află oameni minunaţi, semn al unor energii lăuntrice foarte puternice, care fac în cele dintâi şi din urmă ca ţara să supravieţuiască vremurilor nu foarte uşoare. De aceea socotit-am să cinstim câţiva tineri care anul acesta s-au evidenţiat în mod special la nivel naţional şi internaţional, fiind recunoscuţi pentru capacitatea lor de acumulare de cunoştinţe, precum şi câteva persoane mai în vârstă”, a spus IPS Teofan în discursul său.

Poveşti de viaţă, premiate de hram pe scenă

Lista detaliată cu premianţii a fost publicată deja de „Ziarul de Iaşi” în ediţia electronică, dar trebuie menţionat faptul că IPS Teofan nu a ales doar olimpicii medaliaţi cu aur, ci şi pe cei care au reuşit să răzbească, în ciuda condiţiilor dificile pe care le-au avut de trăit.

Aici se remarcă povestea tinerei Kyra Gidirim, refugiată din Odessa, despărţită pentru un an de familia sa, în urma traumei războiului. Aceasta a luat medalia la aur la un concurs de restaurat icoane şi stă în România, unde vrea să se stabilească.

CITESTE SI: Sfânta Parascheva: Cine sunt oamenii excepţionali, premiaţi de mitropolitul Teofan – FOTO

Iar în rândul vârstnicilor, poveştile lor de viaţă nu sunt legate exclusiv de biserică, deşi Mihai Anton, la cei 90 de ani, a povestit presei în faţa baldachinului că a stat la strana bisericii din parohie timp de 71 de ani. IPS Teofan a premiat şi o femeie de 90 de ani, mamă a 14 copii, dar şi pe Maria Ailincăi, 104 ani, o femeie care a rămas văduvă de 52 de ani şi a ales să nu se recăsătorească, din dragoste pentru primul ei soţ. 

Comentarii