Procurorii DNA contraatacă cu recurs decizia în Dosarul „Tabla” al lui Costel Alexe. Ei spun că au descris clar faptele

marți, 28 martie 2023, 01:50
2 MIN
 Procurorii DNA contraatacă cu recurs decizia în Dosarul „Tabla” al lui Costel Alexe. Ei spun că au descris clar faptele

Procurorii DNA vor avea ocazia să demonstreze că rechizitoriul întocmit pe numele președintelui Consiliului Județean descrie clar faptele de care este acuzat. Înalta Curte de Casație și Justiție va analiza peste două săptămâni contestația înaintată de procurori împotriva deciziei de a li se returna dosarul pentru clarificare.

Costel Alexe este acuzat de procurorii DNA că, pe când îndeplinea funcția de ministru al mediului, ar fi primit drept mită 22 tone de tablă și produse metalice de la fostul director general al combinatului Liberty Galați, Bogdan Grecu.

Produsele, în valoare totală de aproximativ 100.000 lei, ar fi fost furnizate sub acoperirea a două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de apropiați ai lui Alexe. La schimb, acesta ar fi garantat alocarea, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru combinat și monitorizarea măsurilor luate de combinat pentru închiderea unei halde de zgură.

CITESTE SI: Costel Alexe, șeful CJ, trimis în judecată în dosarul ”Tabla”. Luare de mită și delapidare. Reacția lui Alexe

În urmă cu două săptămâni, magistrații ÎCCJ au admis o contestație înaintată de inculpații din dosar, solicitând procurorilor să soluționeze o serie de neregularități din dosar.

În cazul lui Alexe, judecătorii au cerut descrierea clară a faptei de luare de mită „în sensul de a se indica în concret actul în legătură cu îndeplinirea căruia ar fi existat presupunerea pretindere (a mitei, n.r.), raportat la atribuțiile de serviciu ale acestuia”.

Procurorilor li s-a cerut să descrie clar și modul în care Alexe l-ar fi determinat pe fostul director general al combinatului Liberty Galați, Bogdan Grecu să ofere șpaga. Procurorii trebuiau fie să remedieze neregularitățile pentru a se putea continua judecata, fie să solicite restituirea dosarului pentru continuarea cercetărilor.

Dosarul principal, înaintat de DNA către ÎCCJ cu acuzațiile de dare de mită, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată se află încă în procedură de cameră preliminară. Nu a fost încă stabilit primul termen al judecății propriu-zise.

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Comentarii