Program de formare în domeniul inteligenţei artificiale

joi, 15 februarie 2024, 13:37
3 MIN
 Program de formare în domeniul inteligenţei artificiale

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), Universitatea din Bucureşti (UB) şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) lansează un program de formare în domeniul inteligenţei artificiale, dedicat pedagogiei digitale. Programul se adresează cadrelor didactice din învăţământul superior şi cuprinde trei cursuri online, desfăşurate în format hibrid (sincron şi asincron), care vor aborda teme precum: utilizarea inteligenţei artificială în educaţie, metode de predare online, soft skills şi comunicare în educaţia digitală.

Aceste sesiuni de formare sunt gratuite şi urmăresc familiarizarea cadrelor didactice cu aspectele pedagogice, tehnice şi etice ale utilizării IA în educaţie.

„În Universitatea din Bucureşti, acest amplu exerciţiu de formare colegială se desfăşoară încă din 2021 şi este un succes din mai multe perspective, atât la nivel individual – profesional, personal şi social – cât şi la nivel instituţional. Favorizează transferul de expertiză în cadrul universităţii, între facultăţi şi domenii, în situaţii fireşti, într-o atmosferă mai puţin formală, deschisă întrebărilor. Este o modalitate de formare, de intercunoaştere, de calibrare a unui climat favorabil învăţării şi, astfel, de dezvoltare instituţională sustenabilă.” afirmă prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector al Universităţii din Bucureşti şi coordonatorul programului UB Peer-learning.

Anul trecut, s-au derulat 38 de ateliere de lucru şi sesiuni de formare, la care au participat peste 450 de cadre didactice, cercetători, doctoranzi şi personal auxiliar din UB. Sesiunile din 2024 sunt deja mai nuanţate şi includ mai multe teme din aria pedagogiilor inovative. Dintre acestea, cursul „Inteligenţa artificială în educaţie” este deschis şi pentru cadre didactice din alte universităţi, fiind de altminteri dezvoltat în colaborare de cadre didactice din UB, SNSPA şi UAIC.

Conf. univ. dr. Olimpius Istrate, autor de curs şi formator, completează: „Sunt două faţete de la care pornim şi pe care le abordăm pragmatic şi aplicat: Tehnologia şi inteligenţa artificială ne împiedică, adeseori, să ne construim în lumina a ceea ce numim (sau numeam) «uman». Tehnologia şi inteligenţa artificială ne ajută să ne privim într-o oglindă specială, prin care ne redefinim valoric şi identitar. Iar provocarea pe care o lansăm cadrelor didactice este să participe la acest demers de transformare, să reflectăm împreună la «confruntările» în care se regăsesc astăzi studenţii noştri şi să găsim idei pentru a le sprijini devenirea consistentă, autentică, creativă.”

„Inteligenţa artificială în educaţie” este un curs introductiv ce urmăreşte familiarizarea cadrelor didactice cu aspectele pedagogice, tehnice şi etice ale utilizării IA în educaţie. Pe parcursul formării, participanţii sunt implicaţi în dezbateri asupra valorii IA pentru activităţi didactice, de cercetare şi de dezvoltare profesională. Sunt invitaţi să exerseze variate instrumente cu IA, pentru a-şi susţine demersurile de cercetare, pentru a proiecta parcursuri de învăţare, pentru a dezvolta materiale suport pentru predare, pentru a construi situaţii educative relevante, actuale, eficiente.

Durata formării este de 27 de ore (din care 6 ore în cele 3 întâlniri sincron online): conţinut (teorie şi tutoriale), exerciţii şi aplicaţii practice, sarcini de lucru pentru evaluare continuă, testul final.

Înscrierile se pot face online, până la data de 16 februarie (inclusiv), completând un formular disponibil în pagina https://pedagogie-digitala.ro/curs

Comentarii