PSD vrea un Spital Regional „ieftin“ la Iaşi. Proiectul, în pericol

miercuri, 07 noiembrie 2018, 02:58
3 MIN
 PSD vrea un Spital Regional „ieftin“ la Iaşi. Proiectul, în pericol

PSD se joacă cu focul în ceea ce priveşte construirea spitalelor regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj. După ani de zbucium, această iniţiativă a înregistrat paşi importanţi înainte, dar unele ambiţii politice ale unor lideri PSD pot deturna proiectul.

Un conflict al partidului de gu­vernământ cu comisarul european Corina Creţu riscă să arunce în aer toate spitalele regionale. În ultimele săptămâni, mai mulţi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, liderul PSD, au contestat costurile unui spital aşa cum au reieşit ele din studiul de fezabilitate. „Ziarul de Iaşi“ a dezvăluit încă din luna iulie costul total al Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) de la Iaşi: 470 milioane euro (inclusiv TVA). Acest lucru înseamnă circa 4.000 euro/mp (circa 3.400 euro/mp – fără TVA), în condiţiile în care din studiul de fezabilitate rezultă că SRU va avea o suprafaţă construită de aproape 120.000 mp. În alte ţări europene, costurile ajung la aproape 5.000 euro/mp (Norvegia), dar unele unităţi spitaliceşti au fost ridicate şi cu 2.500 – 3.000 euro/mp. În schimb, investiţia totală la un spital din Texas (SUA, 120.773 mp) cu 532 de paturi a ajuns la 800 milioane de dolari, ceea ce înseamnă peste 6.600 dolari/mp (circa 5.800 euro/mp).

„Interesul României este de a construi spitale regionale la costuri de 10 ori mai mici“, spune, sigur pe el, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu (ex-PRM).

Declaraţiile acestuia au fost „întărite“ de un alt apropiat al lui Dragnea – Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă, consilier ce, în februarie 2018, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani (primă instanţă). Vâlcov a susţinut că spitalele costă peste 1,2 miliarde euro, iar UE oferă României doar 150 milioane euro (50 milioane euro/spital). Mai mult, Vâlcov a spus că turcii au construit trei spitale cu o sumă totală de aproape 500 milioane euro.

Alaltăseară, după declaraţiile celor doi purtători de mesaje ai PSD, a intervenit şi Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. „Vâlcov şi Ştefănescu ştiu ce spun“, a declarat Plumb.

În context, demn de menţionat este că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea (PSD), s-a abţinut de la comentarii politice, iar, săptămâna trecută, a subliniat că spitalele vor fi făcute cu fonduri europene faţă de varianta parteneriatului public-privat vehiculată de apropiaţii lui Dragnea. Important de precizat este că Ministerul Sănătăţii este autoritatea care va implementa proiectul.

Suma de 150 milioane euro a fost solicitată de guvern acum circa cinci ani la negocierile privind semnarea acordului de finanţare România – UE pentru perioada 2014 – 2020. Între timp, au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru fiecare spital, necesarul investiţional fiind mult peste cel estimat iniţial. Cu toate acestea, ceea ce nu zic apropiaţii lui Liviu Dragnea este că guvernul poate solicita o nouă finanţare de la UE la negocierile privind bugetul alocat României în perioada 2020 – 2027. În prezent, banii alocaţi ajung doar pentru primii doi ani de implementare, în condiţiile în care la sumele trimise de UE se adaugă şi cofinanţarea asumată de guvern (tot 150 milioane euro).

Studiul de fezabilitate întocmit de experţii Băncii Europene de Investiţii (BEI) arată că în perioada 2019 – 2020 sunt necesare, cel puţin la Iaşi, 100 milioane euro pentru demararea lucrărilor. Ulterior, în 2021 sunt necesare 75 milioane euro, în 2022 circa 90 milioane euro, iar în 2023 aproape 130 milioane euro (an în care se va dota spitalul).

Construirea SRU la Iaşi ajunge la peste 470 milioane euro (inclusiv TVA). La această sumă se adaugă şi peste 50 milioane euro, bani necesari pentru reconversia Spitalului „Sf. Spiridon“, aşa cum „Ziarul de Iaşi“ a relatat încă din iulie 2018.

VEDEȚI ȘI:

ADIO, autostradă? Trei parlamentari au votat din greșeală împotriva proiectului

Comentarii