Mâine se redeschid localurile: la noapte, Iaşul intră în scenariul galben

Putem sau nu să facem petreceri mâine de revelion? Legea e neclară

miercuri, 30 decembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Putem sau nu să facem petreceri mâine de revelion? Legea e neclară

La ora 12 noaptea va expira perioada de 14 zile impusă de scenariul roşu, având în vedere scăderea ratei de infectare Covid 19. Atenţie mare, însă: petrecerile în local de revelion rămân interzise: carantina de noapte rămâne în vigoare. De altfel, orice fel de petrecere este interzisă după ora 23, deşi termenul nu e definit clar în ordonanţă. Mâine se vor deschide şi cinematografele şi instituţiile de cultură.

 

 

 

Spaţiile interioare din restaurante şi cafenele pot fi redeschise pe raza municipiului Iaşi în ultima zi din an. În noaptea de azi spre mâine expiră perioada de restricţii impusă de scenariul roşu având în vedere rata de infectare cu cazuri Covid-19.

În acelaşi timp, o prelungire a acestor restricţii la acest moment nu este de actualitate având în vedere că rata de infectare este în scădere de circa o săptămână, sub pragul de 3 cazuri la o mie de locuitori, prag de la care se impune scenariul roşu.

Totuşi, petrecerile de revelion (sau de orice fel) rămân în continuare interzise întrucât „carantina de noapte” este valabilă pe teritoriul întregii ţări, indiferent de scenariul în care se află o localitate sau alta.

Astfel, chiar dacă Iaşul a intrat în scenariul galben, restaurantele şi cafenelele pot fi redeschise în interior (la 30% din capacitate) doar în intervalul 06.00 – 23.00 începând de mâine, 31 decembrie. Alte măsuri de relaxare vizează redeschiderea cinematografelor şi a instituţiilor de cultură. În acelaşi timp, pot fi redeschise şi sălile cu activităţi de jocuri de noroc.

Şi în aceste cazuri este valabilă restricţia cu 30% din capacitatea spaţiului interior.

„Reuniunea” nu e definită clar

„Aceste prevederi sunt urmărite în continuare de HG 1065/2020 prin care se interzice desfăşurarea de activităţi, aniversări, sărbătoriri sau petreceri în spaţii închise sau deschise, publice sau private, acest lucru pentru a răspunde dacă se organizează sau nu revelion. Nu se organizează revelion în niciunul dintre spaţiile publice sau private de pe raza municipiului Iaşi, pentru că activităţile se vor finaliza la ora 23.00, şi nu sunt permise (după această oră, n.r.) activităţi cu acest specific”, a declarat ieri primarul Mihai Chirica, după o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Rămâne aşadar neclar dacă o reuniune cu familia extinsă, acasă, este sau nu considerată petrecere privată, interzisă de lege.

Articolul 2 din Anexa 3 a Hotărârii de Guvern de mai sus (1065) spune la alineatul 2, textual: „Se interzice desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private”.

Nu se precizează însă un număr de persoane. Fiind vorba de revelion, aici intervine marea întrebare: la ce număr de persoane se consideră o reuniune? Concret, dacă vin doi sau trei vecini/prieteni să ciocnească un pahar, se consideră sau nu că este “reuniune cu prilejul unor sărbători”?

Apoi, cine poate decide câte persoane pot intra în locuinţa unei alte persoane? Cine dă amendă şi în baza a ce? Iată câteva întrebări fără răspuns în reglementări, şi care cel mai probabil vor permite micile petreceri private, dacă nu este deranjată ordinea publică.

Măsurile de relaxare vin după ce municipiul Iaşi a atins ieri o rată de 2 cazuri la o mie de locuitori, această cotă scăzând pentru prima dată săptămâna trecută sub pragul de 3.

De remarcat că, dacă în perioada Crăciunului la Iaşi numărul de cazuri noi Covid-19 a scăzut pe fondul unei reduceri a numărului de teste, de ieri a început din nou să crească. De exemplu, pe 25 decembrie erau înregistrate doar 35 de cazuri noi în municipiul Iaşi, dar, ieri, numărul comunicat de autorităţi a fost de 131 de cazuri noi în ultimele 24 de ore.

La nivelul oraşului sunt, în prezent, peste 5.200 de cazuri active, în condiţiile în care acest număr a scăzut constant începând cu sfârşitul lunii noiembrie, atunci când erau înregistrate peste 7.200 de cazuri active într-un interval de 24 de ore.

Comentarii