Războiul din Ucraina “muşcă” iar din buzunarele ieşenilor. Axa Iaşi – Suceava, suplimentată de CJ cu 64 milioane lei

sâmbătă, 20 august 2022, 01:50
2 MIN
 Războiul din Ucraina “muşcă” iar din buzunarele ieşenilor. Axa Iaşi – Suceava, suplimentată de CJ cu 64 milioane lei

Consiliul Judeţean (CJ) va suplimenta cu 64 milioane lei (inclusiv TVA) proiectul de modernizare a drumului Iaşi – Suceava. Aceşti bani vor fi suportaţi integral de la bugetul administraţiei judeţene. Suplimentarea vine în contextul crizei din sectorul construcţiilor, în sensul creşterii semnificative a preţului la materiale. Una dintre cauzele crizei este războiul din Ucraina, iar CJ a subliniat că ţara vecină este principalul furnizor şi producător de oţel şi materie primă pentru piaţa europeană a construcţiilor.

„Consecinţa imediată a fost o creştere semnificativă a preţurilor la materiale, determinând creşteri şi de peste 40% la unele materiale utilizate în proiectele de infrastructură, precum: mixturile asfaltice, bitumul, oţelul sau fierul-beton, care urmează a fi reflectate în indicele de cost total în construcţii, un indice compozit care cumulează impactul creşterii cheltuielilor materiale, manoperă, utilaje şi transport asupra preţului contractelor de achiziţie legal încheiate”, se arată într-un raport al CJ. De asemenea, războiul ar fi provocat creşteri şi în cazul preţului la echipamente, utilaje şi dotări independente. Un alt motiv invocat de CJ pentru problemele din sectorul construcţiilor este pandemia Covid-19.

„A determinat o creştere a indicelui de cost total în construcţii cu aproximativ 18%, din care 60% a fost generată de creşterea costului la materiale de construcţii şi 40% de creşterea costului cu manopera”, a mai arătat CJ, instituţia adăugând că acest indice este calculat şi făcut public de Institutul Naţional de Statistică. Nu în ultimul rând, criza generată de contextul general a provocat creşteri ale preţului la carburanţi, energie electrică şi gaze naturale scumpiri cu „influenţe majore asupra creşterii manoperei la proiectele de infrastructură”, potrivit CJ. În plus, specialiştii instituţiei spun că această criză internaţională a venit după contractarea drumului Iaşi – Suceava, estimările de preţuri de acum câţiva ani nemaifiind relevanţi.

„S-a constatat că sunt necesare măsuri de urgenţă pentru realizarea unei reechilibrări contractuale (…) aferente proiectelor de investiţii finanţate din fonuri europene nerambusabile, afectate în mod serios de creşteri semnificative ale costurilor, în special în domeniul tuturor costurilor din construcţii, dar şi de dificultăţi şi întârzieri semnificative în aprovizionare de materiale”, se mai precizează în raportul CJ. Suplimentarea de fonduri pentru proiectul de modernizare a drumului Iaşi – Suceava va fi aprobată de CJ săptămâna viitoare. 

 

 

Comentarii