Recordurile de trafic împing Aeroportul Iaşi spre primul loc între cele regionale. Avem cea mai mare creştere din ţară

sâmbătă, 23 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Recordurile de trafic împing Aeroportul Iaşi spre primul loc între cele regionale. Avem cea mai mare creştere din ţară

Toate aerogările din Moldova au depăşit cu mult fluxurile din 2019, performanţă neatinsă în ţară decât de aeroportul din Oradea.

O analiză a nivelului de trafic din prima jumătate a anului arată o revenire consistentă a activităţii pe aeroporturile din România. Iaşul are de departe cea mai mare creştere, în parte datorită şi transferului temporar a unor curse de pe Aeroportul Chişinău.

Ca urmare, aerogara ieşeană a consemnat peste 690 de mii de pasageri îmbarcaţi şi sosiţi de la începutul anului, la o distanţă apreciabilă de cea timişoreană (aproape 500 de mii), dar încă destul de departe de cea clujeană (ceva mai mult de un milion de pasageri).

CITESTE SI: Record absolut pe Aeroportul din Iaşi: 172.500 de persoane au tranzitat aerogara în iunie

Dar comparaţia între aeroporturile din ţară în acelaşi interval de timp din anii 2019 şi 2022 arată un fenomen oarecum surprinzător: nu doar Iaşul s-a întrecut pe sine, ci şi celelalte două aeroporturi din Moldova, Suceava şi Bacău.

În ţară, doar Oradea a mai reuşit performanţa de a avea trafic mai mare în 2022 decât în 2019 (81 de mii de pasageri faţă de 41 de mii în primele 6 luni), după ce noua conducere a Consiliului Judeţean Bihor a decis să-şi înfiinţeze propria companie de zbor împreună cu Primăria Oradea.

CITESTE SI: Începe şantierul T4 de la Aeroport: o lucrare de 70 milioane euro

Aeroportul Internţional Otopeni a ajuns abia la 80 la sută din nivelul de trafic înregistrat în primul semestru al lui 2019 (respectiv 5,42 milioane), Clujul se apropie şi el de 80 la sută (1,06 milioane), iar Sibiul şi Craiova sunt la 75 la sută din fluxul de pasageri procesat în 2019. Toate celelalte aerogări au mai puţin de 100 de mii de pasageri/ semestru. 

Comentarii