Scrisoare către Pintea trimisă de asistenţii din cabinetele medicale

marți, 03 septembrie 2019, 01:49
2 MIN
 Scrisoare către Pintea trimisă de asistenţii din cabinetele medicale

„Aţi mărit veniturile pe cabinete cu 30% şi aţi reuşit să aveţi medici mulţumiţi şi asistenţi umiliţi“, scrie un asistent.

Asistenţii din cabinetele de medicină de familie şi-au trimis nemulţumirile către Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, cerând măcar o explicaţie a faptului că veniturile lor lunare sunt în marea majoritate echivalentul unui salariu minim pe economie.

Aceştia s-au plâns în mai multe rânduri că deşi în domeniul sanitar au existat creşteri salariale importante, acestea nu s-au aplicat şi în cazul lor. Astfel, deşi au acelaşi nivel de studii precum colegii lor din spitale, unii dintre ei au şi vechime în domeniu, fiind angajaţi de mai mulţi ani, asistenţii care lucrează în cabinete de medicină primară sunt plătiţi cu salarii mult mai mici.

„Vă rog să-mi răspundeţi unde ne-am încadra noi, umiliţii sistemului, noi care asigurăm medicina primară, noi care venim în contact cu toate bolile transmisibile, noi care trebuie să ştim pe toate? Un salariu mizerabil de 1.420 de lei, cu o vechime în muncă de 20 de ani cu grad principal, credeţi că este suficient pentru a trăi decent în această ţară?“, se întreabă unul dintre asistenţii medicali.

Mai mult, deşi de la 1 iulie s-au majorat cu 30% veniturile cabinetelor, majoritatea asistenţilor nu au beneficiat de nicio mărire a salariului. Atunci majorarea a constat în modificarea valorii punctului „per capita“ de la 5,99 lei la 7,72 lei, iar valoarea „per serviciu“ de la 2,80 la 3,74 lei.

„Vă scriu în numele meu şi al colegelor mele, asistente în medicina de familie şi am speranţa că veţi ieşi public cât de curând şi că ne veţi răspunde la întrebări. Aţi mărit veniturile pe cabinete cu 30% şi aţi reuşit să aveţi medici mulţumiţi şi asistenţi umiliţi. Trebuie să vă gândiţi că într-un cabinet este o echipă medic-asistent şi la mijloc sunt pacienţii care vor avea de suferit dacă această echipă nu există“, a scris M.E., o altă asistentă medicală.

Asistenţii mai spun că volumul lor de muncă este unul efectiv epuizant, lucrând şi mai mult de opt ore pe zi, în timp ce salarizarea nu le permite nici măcar un trai decent.

Comentarii