Se anunţă o factură uriaşă la încălzire: 4 milioane de euro va costa numai transportul cărbunelui de la Constanţa la Holboca

marți, 09 august 2022, 01:50
2 MIN
 Se anunţă o factură uriaşă la încălzire: 4 milioane de euro va costa numai transportul cărbunelui de la Constanţa la Holboca

Primăria a lansat licitaţia pentru asigurarea transportului cărbunelui care va fi achiziţionat de instituţie în sezonul rece. Valoarea estimată de municipalitate este dublă faţă de cea contractată anul trecut: 20 milioane lei faţă de 9,1 milioane lei. 

Caietele de sarcini aferente celor două licitaţii sunt similare, dar cantitatea diferă: anul acesta ar urma să fie transportate 140.000 tone de cărbune, cu 40%  mai mult faţă de sezonul trecut. În schimb, celelalte criterii stabilite în documentaţia de licitaţie sunt identice cu cele de anul trecut, de la lungimea trenului şi până la ritmul de descărcare. „Planul de transport se va stabili de comun acord în conformitate cu graficul lunar de livrare a cărbunelui, cantitatea va fi transportată în termen de 40 de zile de la data demarării transporturilor”, se precizează în caietul de sarcini.

Zilnic, ar urma să ajungă la CET Holboca (din portul Constanţa) câte două trenuri. Primăria a preluat serviciul de termoficare anul trecut, după plecarea Veolia Energie de la Iaşi. Această preluare a avut un impact bugetar semnificativ atât anul trecut, cât şi în cursul acestui an. De exemplu, în şedinţa Consiliului Local din luna iulie 2022, primarul Mihai Chirica a declarat că la începutul acestui an a fost achitată o factură de 182 milioane lei aferentă sezonului rece, dar astfel de plăţi importante au fost făcute şi la finalul anului trecut. Municipalitatea are în plan să concesioneze din nou serviciul de termoficare dar, deocamdată, au existat doar discuţii cu firme interesate.

Până atunci, serviciul este asigurat prin intermediul unui departament al instituţiei, iar managementul de Termo-Service, societate a municipalităţii care a preluat şi angajaţii fostului operator de termoficare. 

Comentarii