Se face lista păgubiţilor: zeci de oameni au de primit 1,1 milioane de euro de la falita Bismobil. Firma unor cunoscuţi afacerişti ieşeni aşteaptă 100.000 de euro

joi, 18 mai 2023, 01:50
4 MIN
 Se face lista păgubiţilor: zeci de oameni au de primit 1,1 milioane de euro de la falita Bismobil. Firma unor cunoscuţi afacerişti ieşeni aşteaptă 100.000 de euro

Firma de insolvenţă din Craiova care ar urma să descâlcească iţele datoriilor create de Bismobil Kitchen a decis să creeze un consorţiu cu un partener din Iaşi, în calitate de administratori judiciari. Hotărârea a fost luată de Inviro Insolvency I.P.U.R.L. în momentul în care a început să caute creditorii Bismobil Kitchen, din ţară şi din străinătate. 

Administratorul judiciar a înţeles atunci că pentru a lua urma tuturor afacerilor administrate de Andriana Braşoveanu în cadrul Bismobil Kitchen este nevoie de mai multe forţe, iar adunarea creditorilor a aprobat parteneriatul Inviro Insolvency cu Capital INSOL SPRL Filiala Iaşi. Până în acest moment, tabelul preliminar al creanţelor arată că Bismobil Kitchen are datorii de plătit de 6.617.313 lei .

“E greu să dai de toţi cei care au cumpărat mobilă de la Bismobil Kitchen. Tocmai de aceea am creat acest consorţiu cu firma din Iaşi. (…) Andriana Braşoveanu a colaborat, ne-a pus la dispoziţie actele, inclusiv pe cele ale magazinelor din străinătate (n.r.: Bismobil avea filiale şi în Bulgaria, Belgia, Spania şi Italia). Dar e greu, a mai stat şi Parchetul pe capul nostru, căutând prin acte. (…)”, a mărturisit reprezentantul firmei de insolvenţă Inviro Insolvency în cazul Bismobil Kitchen, în calitate de administrator judiciar.

Un milion de lei este gaura la statul român

Din suma totală datorată creditorilor, 1.003.665 lei sunt bani pe care Bismobil Kitchen trebuie să îi plătească la bugetul de stat, iar 181.454 lei sunt sume datorate angajaţilor.

În timp ce în actele oficiale figurau 24 de angajaţi, în lista datoriilor firmei deţinute de Mihail Şaran (arestat în Republica Moldova) şi administrată de Andriana Braşoveanu (aflată în arest la domiciliu, în România) apar 31 de angajaţi care au de încasat “creanţe izvorâte din raporturi de muncă”.

Cea mai mare sumă datorată unui angajat este de 26.250 lei. Şaran însuşi îşi este dator cu plăţi salariale de 3.153 lei.

Alte 5.432.194 lei le-ar datora Bismobil Kitchen, potrivit tabelului preliminar al creanţelor, unui număr de 45 de persoane juridice sau persoane fizice. Asta după ce trei cumpărători care s-au declarat păgubiţi de Bismobil au fost excluşi, pentru că aveau, de fapt, contracte încheiate cu alte firme din cadrul grupului organizat de Mihai Şaran şi Andriana Braşoveanu (Em&CO, Martea Partners BK şi Mobile Partner BK SRL).

Cei trei cumpărători, persoane fizice, plătiseră împreună peste 144.000 lei pentru mobilă de bucătărie, fără să-şi fi primit produsele achiziţionate.

Celelalte 11 persoane fizice rămase pe lista creditorilor acceptaţi au de recuperat, în medie, peste 32.000 lei fiecare, adică aproximativ 6.250 euro.

Firma lui Tudor Cheşcu şi Cristian Delcea, printre păgubiţi

Peste 100.000 de euro trebuie să recupereze şi OFFICE & LOGISTIC SRL. Firma administrată de Tudor Cheşcu şi Cristian Delcea, şi deţinută în proporţii egale de Flux SRL şi ROM Paper 2000 SRL, are de recuperat de la moldovenii vânzători de mobilă de bucătărie 568.687 lei. Aceasta este însă doar cea de-a treia cea mai mare sumă de recuperat de către un creditor al Bismobil Kitchen.

Cele mai mari speranţe în rezolvarea oferită de firmele de insolvenţă ar trebui să o aibă cei doi asociaţi, cetăţeni moldoveni, ai firmei cu sediul în Bucureşti INDIVIDUAL MOBIL GRUP SRL, care trebuie să recupereze peste un milion de lei de la Bismobil. 1.097.279 lei este, mai exact, suma pe care asociaţii Serghei Tomchin şi Sergiu Gîncu ar trebui să o recupereze.

Cu 40.000 de lei mai mult decât cel de-al doilea creditor, Kitchen Shop, firmă cu sediul în Durleşti, Republica Moldova, administrată tot de Andriana Braşoveanu, ca şi restul firmelor din grupul Bismobil Kitchen.

La OPC sunt mai multe plângeri

De fapt, numărul creditorilor înscrişi pe lista întocmită de Inviro Insolvency I.P.U.R.L. este mult mai mic decât numărul plângerilor depuse încă de la începutul anului la Protecţia Consumatorului sau la IPJ Iaşi, când se vorbea deja de peste o sută de posibili păgubiţi.

Mai ales că între cei 45 de creditori care aşteaptă să îşi recupereze banii de la Bismobil, se numără prestatori de servicii de salubritate, telefonie, internet, apă (La Fântâna SRL), pază şi protecţie, etc. “Lista nu e definitivă, mai sunt de făcut corecţii, mai avem de adăugat nişte creditori”, susţine, totuşi, administratorul judiciar.

În acest moment însă, aproape jumătate din datoriile Bismobil Kitchen sunt pretinse tot de firme din grupul de mobilă BK. Firme care, la rândul lor, au declanşat procedura de insolvenţă şi, în multe cazuri, apar ca fiind datoare … către Bismobil Kitchen. Iar banii, în acest caz sub formă de datorii, se învârt între firmele grupului de mobilă ca un titirez. 

Comentarii