Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Se transmite coronavirusul prin alimente? ANPC: E bine sa ne ferim

GALERIE
alimente, coronavirus
  • alimente, coronavirus
- +

In timp ce majoritatea autoritatilor se rezuma sa ne indemne doar sa pastram distanta fata de ceilalti, sa ne spalam des pe maini si sa dezinfectam suprafetele pe care le atingem, Protectia Consumatorului ne atrage atentia ca si atunci cand ne cumparam alimente ar trebui sa ne pazim de noul coronavirus. Iata care sunt riscurile, cum sa le evitam, dar si cat de greu iau autoritatile statului o decizie pentru a-i proteja pe romani, potrivit ziare.com

Pana la acest moment, autoritatile sanitare internationale - de la Organizatia Mondiala a Sanatatii pana la Autoritatea Europana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) - au comunicat ca noul coronavirul, SARS - CoV -2 rezista pe suprafate. Iar intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine se arata ca virusul poate rezista si zeci de ore pe carton, plastic sau metal.

Ce inseamna acest lucru? Ca daca cineva a tusit sau a stranutat peste o bara de sprijin din metrou, spre exemplu, cei care ating acea suprafata risca sa ia virusul. Daca il si iau intr-adevar sau nu, depinde de mai multi factori, dupa cum au explicat pe larg surse medicale consultate de Ziare.com. Printre acesti factori se numara: perioada de timp care s-a scurs de la contaminarea suprafetei, dar si rezistenta fiecarui organism la contaminare.

Intrebarea este: daca putem lua virusul de pe suprafete de metal sau plastic, nu cumva l-am putea lua si de pe suprafetele unor alimente, in special daca ele sunt neambalate? Cu alte cuvinte, de ce ar rezista virusul in cantitate infectanta pe o suprafata din plastic sau metal, dar nu si pe coaja unei franzele neambalate (care ulterior nu poate fi decontamiata inainte de consum) sau pe salamul care a fost feliat in magazin si peste care a tusit un vanzator sau un client infectat cu SARS-CoV-2?

EFSA, spre exemplu, nu spune clar ca una ca asta nu s-ar putea intampla. Ci doar ca pana acum nu s-a demonstrat asa ceva. Spre exemplu, pe site-ul Autoritatii se arata ca directorul stiinfic dr. Marta Huges a precizat, cu privire la acest subiect:

"Experientele din precedentele epidemii de coronavirusuri inrudite, cum ar fi SARS-CoV si MERS-CoV arata ca transmiterea prin consumul de alimente n-a avut loc. La acest moment, nu exista dovezi care sa sugereze ca (acest - n.red.) cornavirus e diferit, din acest punct de vedere".

Interesant este insa ca, potrivit unui articol aparut in MedRxIv si ulterior in gastrojournal.org si accesibilizata in premiera pentru publicul din Romania, in februarie, de publicatia Raportul de garda, se arata ca, totusi, SARS-CoV-2 a fost identificat in probe de scaun ale pacientilor infectati. Sa fie asta o dovada ca persoanele respective ingerasera alimente contaminate? Iata ce a transmis publicatia romaneasca, cu privire aceasta chestiune:

"Virusul a fost identificat in 53.42% dintre probele de scaun, provenind de la 73 de pacienti. In plus, probele au ramas pozitive la 23.29% dintre acestia, dupa ce nivelul viral de la nivel respirator a devenit nedetectabil. Aceasta observatie conduce la ipoteza infectarii prin consumul de alimente contaminate cu coronavirus, care nu a fost insa confirmata".

Cu toate astea, teoria nu a fost nici infirmata, pana la acest moment. N-ar fi oare nevoie ca cineva sa scrie undeva, negru pe alb, "s-a dovedit clar ca SARS-CoV-2 nu se poate transmite de pe suprafete contaminate ale alimentelor"?

Multi dintre noi, oameni fara pregatire medicala, simtim nevoia ca specialistii romani si straini sa ne explice, accesibilizand informatiile stiintiice, de ce virusul poate rezista pe metal, plastic sau carton in cantitate infectanta, dar nu si pe suprafata unei franzele, a unei tomate sau a unei felii de salam peste care, in timpul ambalarii, a tusit un vanzator infectat cu SARS-CoV -2.

In context, in urma cu cateva zile, le-am adresat cateva intrebari atat secretarului de stat dr. Raed Arafat, cat si sefului Laboratorului Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, dr. Alexandru Rafila. Pana acum nu ne-au raspuns, insa cand specialistii ne vor raspunde, vom reveni cu detalii.

Important este, insa, sa stim ce sa facem si pana cand medicii ne vor lamuri. Parte dintre specialistii consultati de Ziare.com au precizat ca, din punctul lor de vedere, faptul ca nu exista pana la acest moment dovezi ca SARS-CoV-2 s-ar transmite prin alimente NU inseamna ca acest lucru nu se intampla. Dar nu toti specialstii isi asuma, in acest moment, astfel de declaratii.

In plus, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) ne spune deschis: pana nu vedem clar, negru pe alb, ca virusul nu se transmite prin alimente contaminate, cel mai sigur este sa luam masuri suplimentare de precautie, in magazine. Merita, chiar se impune, daca exista sansa sa evitam imbolnaviri!

"Noi am citit si raportul celor de la Comisia Europeana. Dar (in conditiile in care s-a demonstrat ca, totusi, virusul exista in probe de scaun provenite din tractul intestinal al pacientilor infestati - n.red.) daca, totusi, cumva se transmite prin intermediul alimentelor e bine sa ne ferim si noi si comerciantii, vazatorii si manipulatorii.

Pana nu vine cineva sa ne spuna, negru pe alb, e bine sa ne ferim!", a declarat pentru Ziare.com directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.

Directorul executiv al ANPC: Produsele se pot felia intr-un mediu steril si se pot tipla, pentru siguranta

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a precizat pentru Ziare.com ca, din punctul sau de vedere, se justifica masuri suplimentare de prevenire a coronavirusului in magazine.

"Ieri am fost in control in 6 hipermarketuri si supermarketuri.

Si am vazut inclusiv la salamul feliat (care se feliaza in magazin - n.red.) ca vitrinele (in care este tinut - n.red.) recircula aerul. Iau aer, il recircula si il racesc.

Si de cele mai multe ori, daca cineva stranuta/tuseste sau se intampla ceva in zona apropiata vitrinelor cu recirculare, aerul vine si se asaza pe aceste produse.

In ceea ce priveste feliatele de la vitrina asistata (salamuri, branzeturi - n.red.), dupa parerea mea trebuie feliate intr-un mediu steril, in spate. Tiplate. Vidate. Si vandute asa.

Daca vrem 3 felii, 3 felii sa putem cumpara. Numai sa le manipulam undeva in spate si sa le tiplam, astfel incat sa nu mai intre in contact cu aerul si suprafatele", a explicat Paul Anghel pentru Ziare.com.

Continuarea, pe ziare.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri