Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?

vineri, 29 martie 2024, 02:50
6 MIN
 Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?

Se susţine sau nu teoria “puiului vopsit”, lansată de şeful ANPC, care între timp a demisionat din funcţia de conducere? Mai multe voci din industria locală, dar şi din instituţiile cu atribuţii de control, au dezminţit acuzaţiile lui Horia Constantinescu şi le-au numit “aberaţii” şi “elucubraţii”. Între timp, la Iaşi, la fel ca în mai toată ţara, ieri dimineaţă erau controale planificate în abatoarele de păsări şi s-au luat probe pentru Salmonella. Dar şefii de ferme nu-şi fac griji. Ei spun că problema este alta…

 

Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reacţii critice din partea marilor operatori economici din industrie, dar şi la vârful unor Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), iar judeţul Iaşi nu a făcut excepţie. Aici, ieri dimineaţă controalele erau în toi, şi nici bine nu plecau unii inspectori că apăreau alţii. Au fost verificate abatoarele de păsări ale Fermador şi Avi-Top, cele două mari companii din Iaşi cu afaceri în avicultură de peste două decenii. S-au luat probe pentru Salmonella, însă nimic anormal până acum, după cum ne-au mărturisit comisarii şi inspectorii din teren.

Întrebaţi despre afirmaţiile controversate apărute în spaţiul public, legate de teoria “puiului vopsit”, reprezentanţii DSVSA Iaşi au dezminţit această posibilitate şi au catalogat-o drept o “aberaţie”. “Sunt pui care sunt hrăniţi cu mai mult porumb şi pui hrăniţi cu mai mult grâu, dar până la finalizarea anchetei nu se poate spune nimic concret. Într-adevăr, ei îşi modifică culoarea dacă sunt hrăniţi cu mai mult porumb. În niciun caz nu se folosesc niciun fel de coloranţi, nici în hrană şi nici în urma abatorizării, ca să îngălbenească puiul. Asta este o aberaţie!”, a fost reacţia directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi, Gabriel Ciobanu.

Şi comisarii de la Protecţia Consumatorilor Iaşi au confirmat ieri că au efectuat controale tematice în sincron cu mai multe judeţe, însă acum aşteaptă rezultatele analizelor. “Am verificat Fermador. La abator am fost şi am ridicat probe pentru Salmonella. Acum aşteptăm rezultatele. Da, a fost un control tematic naţional”, a confirmat, la rândul lui, şeful de la CJPC Iaşi, Florin Onofrei.

 

“Nu există decât în mintea unor oameni, care nu au expertiză, să spună asemenea elucubraţii”

 

Contactaţi şi întrebaţi cât de mult îi afectează astfel de opinii lansate în spaţiul public şi cum se explică acea piele galbenă, la care se făcea referire în postarea de pe Facebook a lui Horia Constantinescu, şef la acel moment al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, unii reprezentanţi din domeniu îi liniştesc pe consumatori şi explică cum stau lucrurile, de fapt. Nu înainte însă de a demonta orice suspiciune legată de vopsirea puiului şi de asocierea acestui tip de carne cu Salmonella, aşa cum reiese din declaraţiile lansate în spaţiul public.

Puii respectivi nu sunt pui vopsiţi. Nu există decât în mintea unor oameni, care nu au expertiză, să spună asemenea elucubraţii. Tehnica apariţiei puilor aşa-zişi galbeni este o tehnică rezultată din necesităţi de marketing. Dacă marketingul cere pui galbeni, atunci li se oferă pui galbeni. Nu este nicio înşelare a populaţiei sau a consumatorului practica de a administra în hrana găinilor ouătoare sau a puilor de carne diferite substanţe sau aditivi furajeri. Tehnica era din 1970, când România exporta către URSS ouă, şi atunci se folosea în furajarea găinilor ouătoare bulion. La noi, la Avi-Top, există nişte bazine de zeci de tone, din anii ’80, în care se administra bulion în hrana găinilor ouătoare, pentru a se obţine un ou cu un gălbenuş intens colorat în galben”, a declarat pentru ZdI Lucian Popovici, director în cadrul companiei Avi-Top din Iaşi, făcând precizarea că este echidistant vizavi de acest subiect, pentru că în ferma pe care o conduce nu se produc deloc pui galbeni, ci albi, normali, spune acesta.

Totuşi, Popovici a ţinut să explice că nici la ora actuală practicile comerciale din anii 70-80 nu sunt cu mult diferite. “La ora actuală, pentru obţinerea acestor pui galbeni, ca să zicem aşa, se utilizează substanţe naturale, respectiv, bulion, praf de gălbenele sau betacaroten (…) Deci nu este toxic! Nu are impact asupra sănătăţii omului (…) Ce atentat?! Că puii sunt de culoare galbenă? Nu este niciun atentat! Nu este nimic ilegal! Este o practică care se întâmplă în toată lumea, nu numai în Uniunea Europeană! Nu afectează sănătatea omului. Nu sunt substanţe chimice! Nu este nicio înşelătorie a clientului. Ar trebui să mă bucur de răul altora, făcut de unii oameni care şi-au exprimat opinii total greşite, lipsite de substrat ştiinţific din punctul meu de vedere, un specialist, care evoluează în breasla asta, a crescătorilor de păsări de 20 de ani? Vă spun că este o problemă total falsă!”, a mai spus directorul din Avi-Top. Totodată, reprezentantul companiei avicole din Iaşi a exclus orice urmă de îndoială legată de asocierea puilor galbeni cu Salmonella, aşa cum scria pe Facebook, Horia Constantinescu.

În toată lumea asta nu există carne sterilă. Toată carnea are un nivel de germeni pe ea, care nu afectează sănătatea omului. Sunt peste 2.500 de specii şi subspecii de Salmonella şi doar două ar avea un oarecare impact asupra sănătăţii omului, dar în anumite condiţii. Dacă este consumată crudă, nepreparată termic. Dar eu nu am auzit să se consume astfel. Şi, dacă vă uitaţi, pe fiecare ambalaj, consumatorul este informat, scrie: “a se consuma după preparare termică”. Celelalte specii de Salmonella sunt total inofensive”, a mai susţinut Lucian Popovici.

 

“Nu vreau să fiu maliţios şi să spun că se vrea distrugere aviculturii aşa cum s-a distrus şi creşterea porcului în România”

 

Cât despre controalele demarate în urma acestui scandal mediatic, directorul Avi-Top a subliniat că nu-l afectează în niciun fel. Problema este alta, spune el: “Astfel de controale oricum au loc. Carnea obţinută în unităţi autorizate din România este supusă controlului sanitar-veterinar. Se face urmărire a produsului în abator şi pe toată linia de distribuţie, deci nu ne facem probleme. Nici eu, nici alţi colegi din breasla mea. Acum, eu nu vreau să fiu maliţios şi să spun că se vrea distrugerea zootehniei, aviculturii, aşa cum s-a distrus şi creşterea porcului în România. La ora actuală, avicultura produce aproape întreg necesarul de carne din surse proprii. Vrem să distrugem asta? Nicio problemă! Dar nu cu astea… Nu stau în picioare opinii de acest gen, pentru că nu sunt fundamentate ştiinţific.”

Amintim că miercuri dimineaţă preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, acuza că unii producători ar vopsi carnea de pui pentru a induce în eroare clienţii, fără a preciza însă la ce companii făcea trimitere. “Există operatori economici care îşi vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată(…) Dacă adăugăm şi ingredientul Salmonella, descoperit la unele ferme de către colegii noştri, în condiţiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine un pericol pentru sănătatea noastră”, după cum afirma acesta pe pagina sa de Facebook, lăsând să se înţeleagă faptul că cineva din instituţiile statului cu atribuţii de control ar fi acoperit adevărul.

Dacă a fost sau nu aşa, rămâne de văzut. Cert este că ulterior, şeful ANPC a revenit asupra postării, spunând că aditivii din hrana puilor nu sunt toxici. Interesant este că, la scurt timp, acesta şi-a anunţat demisia din funcţia de conducere. Dar nu din cauza declaraţiilor, spune el, ci pe motiv că a fost desemnat de PSD pentru a candida la fotoliul de edil al Primăriei Constanţa. Vom reveni!

Comentarii