Iată care sunt scenariile de lucru!

Şedinţă de Consiliu Local cu suspans, astăzi. Vor fi sau nu aleşi viceprimarii?

luni, 07 iunie 2021, 01:50
3 MIN
 Şedinţă de Consiliu Local cu suspans, astăzi. Vor fi sau nu aleşi viceprimarii?

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de azi a Consiliului Local sunt trei proiecte de hotărâre, şi pentru fiecare se anunţă discuţii aprige. O noutate din Codul Administrativ, care va fi folosită azi şi fără de care alianţa de strânsură a lui Mihai Chirica era în mare dificultate: doi consilieri locali se vor vota azi pe ei înşişi viceprimari. Cum sunt făcute "cărţile" înaintea şedinţei?

UPDATE

Aflați de AICI cum se desfășoară ședința.

TEXT INIȚIAL

Consilierii locali se reunesc azi în şedinţă extraordinară ca să desemneze un preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni, să aleagă viceprimarii, şi să-l numească dintre ei pe cel „care să exercite primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului”, respectiv şi să aloce încă o sumă consistentă pentru finanţarea echipei de fotbal susţinută de bugetul public. Evident, ultimele două proiecte sunt cele mai spinoase, dar, cu ajutorul consilierului ex-USR convins cu o lună în urmă să voteze „în conformitate cu jurământul depus în faţa cetăţenilor municipiului Iaşi”, cele două propuneri vor trece precum s-a stabilit în spatele uşilor închise.

Aşa cum am relatat deja, este cert că unul dintre cei doi viceprimari va fi Daniel Juravle (PNL). Al doilea, dacă va fi ales, va fi „dizidentul” Cezar Baciu de la USRPLUS – aşa cum s-a căzut la învoială vineri seară în şedinţa Biroului Politic Judeţean al PNL Iaşi. Miza ocupării funcţiei de viceprimar este una atât politică, administrativă, dar şi personală: venitul anual al viceprimarului este de cel puţin 150 de mii de lei. Variantele alegerii unui al doilea liberal pentru cealaltă funcţie de viceprimar, respectiv ca această a doua funcţie să rămână vacantă, au şanse mici, dar nu sunt excluse surprizele. De cealaltă parte a baricadei, e de aşteptat ca aleşii alianţei USR PLUS (8, câţi au rămas fideli) şi cei ai PSD să se abţină de la vot. Ar putea să apară însă propuneri din rândul lor, ori chiar pentru un membru PNL în locul lui Baciu. Dincolo de toate aceste posibilităţi, interesant de remarcat este că, indiferent cine candidează din partea fragilei majorităţi din Consiliul Local, pretendenţii la funcţiile de viceprimari se vor vota ei înşişi. Spre deosebire de anii trecuţi, de data asta „votul pentru sine” e cât se poate de legal, fiind prevăzut în Codul administrativ în vigoare din toamna lui 2019.

Dacă nu tot azi, în zilele următoare va fi numit un nou administrator al oraşului de către primarul Mihai Chirica, în persoana preşedintelui PMP Iaşi, Petru Movilă. Mişcarea este văzută drept o fidelizare a celor doi consilieri-satelit PMP care orbitează în jurul grupului liberal, respectiv renunţarea sau cel puţin amânarea pretenţiilor acestora la o funcţie de viceprimar până când Cezar Baciu îşi va pierde mandatul după excluderea din USR.

Al treilea proiect de pe ordinea de zi reuneşte sume de bani alocate cluburilor sportive ieşene. Partea leului va ajunge la ACSM Politehnica Iaşi, 6,25 milioane de lei, iar 1,535 milioane se vor împărţi la rugby (500 de mii), fotbal feminin (400 de mii), handbal şi baschet (câte 300 de mii) şi minifotbal (35 de mii). Cum finanţarea echipei de fotbal fanion este contestată de opoziţie pe fondul rezultatelor slabe din ultimul sezon competiţional, dezbaterile vor fi cu siguranţă aprinse în lipsa prezentării unui plan de eficientizare a activităţii clubului.

Comentarii