Sentința vieții pentru un ieșean: și-a obținut medicamentul salvator de la judecătorii Înaltei Curți

marți, 15 iunie 2021, 02:01
4 MIN
 Sentința vieții pentru un ieșean: și-a obținut medicamentul salvator de la judecătorii Înaltei Curți

Tipul lui de cancer nu era pe lista celor compensate în cazul medicamentului Nivolumab. Medicii i-au spus ieşeanului că acest tratament a rămas singura speranţă. Dacă nu l-ar primi compensat, medicamentul costă 6.000 de lei pe lună

Un ieşean a reuşit să înfrângă statul într-un proces având ca miză propria sa viaţă. Lupta în instanţă a durat patru luni, puţin în comparaţie cu durata medie a unui proces. Sunt însă patru luni în care un om a fost lipsit de tratamentul vital, pentru că instituţiile statului s-au spălat pe mâini una după alta, pasând problema de la una la alta şi neasumându-şi niciuna răspunsul la o întrebare: ce faci atunci când medicul îţi spune că singura ta şansă este un medicament care nu se află pe lista "oficială"? Dacă victoria definitivă obţinută de G.A.P. a venit în timp util, se va vedea ulterior. Dacă nu, cel mai probabil, nimeni nu va răspunde.

Cazul lui G.A.P. este similar cu cele ale multor bolnavi de cancer. Fusese diagnosticat cu neoplasm colon sigmoid. Variantele de tratament avizate nu aveau efect, toate liniile terapeutice disponibile fuseseră epuizate, iar bisturiul nu mai era de niciun folos. Singura opţiune viabilă era un Nivolumab, medicament autorizat şi compensat, dar doar pentru pentru alte tipuri de tumori. "La liber", tratamentul l-ar fi costat pe G.A.P. 6.000 de lei lunar, bani pe care nu şi-i permitea. Din 2008 încoace, niciun oficial din domeniul sanitar nu catadicsise să actualizeze lista recomandărilor pentru acest medicament. O simplă căutare pe Google arată faptul că Nivolumab a devenit în ultimii ani o opţiune terapeutică frecvent utilizată în cazul cancerului de colon. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente l-a autorizat în acest sens în 2017.

În încercarea de a obţine medicamentul recomandat de medicul curant, G.A.P. a fost plimbat de la o instituţie la alta. În cele din urmă, s-a adresat instanţei, cerând emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să oblige statul să-i asigure gratuit Nivolumab, până se va hotărî Ministerul Sănătăţii să actualizeze lista medicamentelor compensate şi a indicaţiilor terapeutice aferente. Pârâţi în proces au fost Guvernul, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Toate aceste instituţii, responsabile de viaţa şi sănătatea cetăţenilor, au cerut respingerea acţiunii. Pe rând, prin întâmpinările depuse, au precizat că nu e treaba lor să aprobe medicamentul pentru G.A.P., fără ca vreuna să indice concret cui ar aparţine competenţa legală într-un astfel de caz.

Instituţiile statului au făcut recurs şi au pierdut

Magistraţii Curţii de Apel ieşene au respins poziţia adoptată de cele patru instituţii, fiecare având atribuţii în privinţa aprobării tratamentului. Judecătorii au apreciat că este îndeplinită şi condiţia urgenţei, necesară pentru emiterea unei ordonanţe preşedinţiale, dată fiind natura bolii şi consecinţele ce pot rezulta în lipsa tratamentului. "Obligă pârâţii să asigure reclamantului, în mod provizoriu şi pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%, medicamentul Nivolumab. Dispune executarea ordonanţei fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen", au conchis magistraţii.

Decizia luată în martie de Curtea de Apel, la nici o lună după depunerea cererii de către G.A.P., a fost însă imediat atacată cu recurs în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către toate cele patru instituţii implicate. Un recurs împotriva dreptului la viaţă. La sfârşitul săptămânii trecute, cazul a ajuns în sfârşit pe masa judecătorilor. Care au luat decizia de a-i mai da lui G.A.P. o şansă să trăiască. "Respinge recursurile declarate de Ministerul Sănătăţii şi CNAS împotriva sentinţei nr. 45/2021 din 16 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi, ca nefondate. Respinge ca inadmisibil recursul incident declarat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România împotriva sentinţei nr. 45/2021 din 16 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi. Definitivă", a fost sentinţa ÎCCJ.

Comentarii