Sfat medical pentru concediu: ce medicamente să pui în trusa de vacanţă?

luni, 02 august 2021, 02:00
3 MIN
 Sfat medical pentru concediu: ce medicamente să pui în trusa de vacanţă?

Sfaturile medicilor sunt utile mai ales familiilor care pleacă la drum cu copii

 

Pe perioada verii, indiferent de destinaţie, trusa de medicamente pentru vacanţa petrecută împreună cu copiii trebuie să conţină mai multe produse pentru situaţii neprevăzute. Dr. Maria Daniil, medic de familie şi pediatru ieşean, spune că părinţii trebuie să se pregătească din timp şi să nu uite câteva medicamente esenţiale. În primul rând, sunt necesare cele antitermice, dar şi medicamente antidiareice şi săruri de hidratare. „Majoritatea problemelor care apar în vacanţă sunt cele digestive, de aceea recomandarea este de a nu schimba nimic din regimul copilului, să nu fie făcute experimente în perioada concediului”, a precizat dr. Maria Daniil.

De asemenea, este indicat ca părinţii să aibă asupra lor picături pentru desfundarea nasului, precum şi produse pentru protecţia împotriva înţepăturilor de insecte. „Este nevoie de protecţie gen Autan împotriva ciupiturilor, dar şi de un calmant cum ar fi Fenistil sau pastă mentolată. Referitor la picăturile pentru nas, este recomandat mai degrabă un decongestionant pe bază de apă de mare, nu un spray prea agresiv. Totodată, este bine să aibă la ei un spray pentru durerile în gât, pentru că cei mici mănâncă îngheţată, beau apă rece etc. Acestea se găsesc pentru copii inclusiv de la vârsta de şase luni. Cei care pleacă în afara ţării pot lua şi un sirop de tuse, ei oricum au în general o trusă mult mai completă”, a mai explicat medicul pediatru.

Nu este recomandat somnul de după-amiază pe plajă

Trusa trebuie să mai conţină şi antihistaminice pentru calmarea reacţiilor alergice, de genul Aerius, care se recomandă de la mic la mare şi care poate fi folosit şi în caz de urticarie, aceste alergii fiind deseori cauzate de alimentaţie. Având în vedere că este perioada anului cea mai călduroasă şi mai plină de soare, este absolut necesară loţiunea pentru protecţie solară cu factor de protecţie 50, indiferent de zona în care merg cei mici în vacanţă, la munte sau la mare. Un alt aspect la care trebuie să fie atenţi părinţii este legat de momentul zilei în care este indicată expunerea celor mici la soare.

Medicul recomandă expunerea de dimineaţă, la răsărit, până maximum la ora 10, iar în a doua parte a zilei, de la ora 17. „În general, eu le recomand să meargă dimineaţa, la răsărit, şi seara pentru aerosoli, care ajută pentru foarte multe lucruri. Însă un copil nu are ce să caute după ora 10 la plajă, chiar dacă ar sta sub umbrelă. Am mai văzut că unii părinţii îi pun pe cei mici să doarmă la umbră, dar se pot deshidrata, pot face insolaţie chiar şi dacă se ascund de soare”, a completat dr. Daniil. Medicul mai spune că nu este recomandată administrarea vitaminelor sau a altor suplimente în perioada vacanţelor, fiind de ajuns ca cei mici să aibă o alimentaţie sănătoasă şi să se menţină hidrataţi. 

 

Comentarii