Şi-a ucis partenera după o ceartă în patul conjugal, apoi a dormit cinci nopţi cu ea în pat

luni, 11 octombrie 2021, 01:50
4 MIN
 Şi-a ucis partenera după o ceartă în patul conjugal, apoi a dormit cinci nopţi cu ea în pat

Un ieşean şi-a ucis partenera cu care trăia de 10 ani, apoi a dormit timp ce 5 nopţi cu cadavrul acesteia în pat. Într-un târziu, i-a spus unui nepot ce a făcut şi a mers liniştit să-i aştepte pe poliţişti în parc. În pofida brutalităţii faptei, magistraţii Tribunalului i-au dat o pedeapsă apropiată de minimul prevăzut de lege. Ucigaşul are însă multe şanse să moară în închisoare. Are deja 71 de ani.

 

Constantin Mineaţă nu fusese niciodată uşă de biserică. Din cuprinsul unor rapoarte interne ale Inspectoratului Poliţiei Judeţene rezultă că numai în perioada 2011-2019 împotriva lui fuseseră făcute mai multe plângeri la 112 sau sesizări penale cu privire la un scandal într-un bar, în timpul căruia fusese înarmat cu o toporişcă, ameninţarea şi agresarea unui chiriaş cu un cuţit, lipsire de libertate, viol, tentativă de viol, fără ca acestea să se concretizeze într-o condamnare. Doar în cazul a două sesizări se ajunsese la întocmirea unui dosar penal. Într-o situaţie se dispusese clasarea cauzei, iar în cealaltă, neînceperea urmăririi penale, aplicându-se o simplă amendă, transformată în 2005 într-o lună de închisoare.

Un cadru didactic, care avusese proasta inspiraţie să stea în gazdă pentru o scurtă perioadă la Mineaţă, avea să redacteze ulterior un memoriu în care consemna că acesta consuma frecvent alcool, certurile cu concubina erau nesfârşite, îi interzicea accesul la utilităţi şi îi umbla prin lucruri. Şi vecinii îl reclamaseră în mai multe rânduri la poliţie pentru scandalurile pe care le provoca aproape în fiecare seară şi care se prelungeau uneori până la 3-4 dimineaţa. Principalul motiv al scandalurilor era gelozia, îndreptată împotriva concubinei sale. Se pare însă că pe motive mai vechi: aceasta era în vârstă de 63 de ani, dar şi imobilizată la pat. De altfel, Mineaţă se pensionase pe caz de boală, fiind şi internat la Socola de 22 de ori cu diagnosticul de „tulburări de personalitate instabil emoţională” şi „utilizare nocivă de alcool”.

„Cadou” de 1 martie

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, pe 1 martie, Mineaţă a cumpărat de la piaţă un litru de ţuică pe care, acasă, îl amestecase cu sirop de vişine. A băut, împreună cu concubina sa, C.D., toată cantitatea de alcool, apoi cei doi s-au culcat. În cursul nopţii, bărbatul a vrut să meargă la baie. Pentru a se da jos din pat, a trecut peste concubina sa. C.D. l-a înghiontit, ceea ce l-a scos din sărite. A scos cureaua de la pantalonii puşi pe scaun şi şi-a lovit de zeci de ori iubita cu catarama, îndeosebi peste faţă. Practic, faţa femeii a fost sfărâmată, aceasta asfixiindu-se cu propriul sânge. Autopsia avea să identifice 14 răni în zona feţei, patru în zona toraco-abdominală şi 8 la nivelul membrelor, inclusiv o fractură de braţ şi altele costale.

Liniştit după agresarea concubinei, Mineaţă s-a îmbrăcat şi, spre dimineaţă, a plecat la un prieten. A cumpărat pe traseu o sticlă de vin pe care a băut-o cu acesta. Când s-a întors acasă, a constatat că femeia murise. A strâns hainele pătate de sânge, lenjeria de pat şi cureaua, pe care le-a aruncat la containerul de gunoi. În zilele următoare, a continuat să bea, dormind liniştit în pat alături de cadavrul concubinei. Duminică, pe 7 martie, a mers la biserică, cu intenţia de a se spovedi. S-a răzgândit, de teamă că preotul va chema poliţia chiar acolo, unde îl cunoşteau oamenii din cartier.

A aşteptat Poliţia în parc, în Podu Roş

S-a întâlnit însă la biserică cu nepotul său şi s-a autoinvitat la prânz la acesta. După ce au mâncat, Mineaţă i-a povestit ce făcuse, şi i-a zis să anunţe el poliţia. Apoi, ucigaşul s-a dus în parcul din Podu Roş, pentru a-i aştepta pe poliţişti. Nepotul l-a anunţat pe fiul lui Mineaţă, iar acesta şi-a informat sora. Aceasta şi-a sunat tatăl, acesta confirmându-i că o ucisese pe C.D. „L-am crezut imediat, ştiindu-l foarte violent şi în stare de aşa ceva”, a povestit ulterior aceasta. Cadavrul lui C.D. a fost găsit întins în pat, acoperit cu o pătură. Capul era acoperit cu o revistă şi un prosop. Corpul începuse să intre în putrefacţie.

În faţa instanţei, Mineaţă şi-a schimbat în mare măsură declaraţiile iniţiale, ceea ce nu a schimbat mult deznodământul. A negat că ar fi aruncat rufele pătate de sânge, fără a oferi altă explicaţie pentru absenţa lor. Oricum, îşi recunoscuse fapta, punând-o pe seama consumului de alcool. Omorul asupra unui membru de familie se pedepseşte cu închisoarea pe un termen de până la 25 de ani. Faptul că Mineaţă şi-a recunoscut fapta îl califica însă pentru o pedeapsă redusă până la maxim 16 ani şi 8 luni. Vârsta acuzatului a reprezentat un alt factor luat în calcul de judecători în favoarea acestuia.

Magistraţii au stabilit o pedeapsă de 11 ani şi 4 luni de închisoare, obligându-l totodată pe Mineaţă la plata a 6.000 de lei către fiica victimei, reprezentând costul înmormântării. Conform legii, obiectele folosite la comiterea unei infracţiuni sunt confiscate. Cum însă cureaua nu a mai putut fi găsită, s-a dispus confiscarea de la ucigaş a sumei de 100 de lei, reprezentând preţul acesteia. Sentinţa, dată recent, poate fi încă atacată cu apel.

Comentarii