Doi copii s-au antrenat toată vara să intre în prima ligă

Spargeri de locuinţe la minut cu proprietarii în case. Doi hoți care au pus Poliția pe jar

sâmbătă, 04 septembrie 2021, 02:02
4 MIN
 Spargeri de locuinţe la minut cu proprietarii în case. Doi hoți care au pus Poliția pe jar

Minorii de 15 ani locuiesc în cartierul Cantemir şi au la activ o listă lungă de jafuri. În câteva zeci de secunde, ei forţează fereastra apartamentului şi „saltă“ obiecte de dimensiuni mici, dar de valoare. Se mişcă atât de repede încât dau lovituri chiar cu proprietarii în locuinţe.

Doi puşti din cartierul ieşean Cantemir au reuşit să ajungă printre spărgătorii de top ai Iaşului. Cei doi tineri au 15 ani şi reuşesc performanţa de a sparge într-un timp record autoturisme şi apartamente. De fiecare dată au reuşit să intre în casele oamenilor, apoi să se facă nevăzuţi cu bunuri dintre cele mai diverse, de la telefoane şi portofele, până la bijuterii şi încălţăminte. În afară de spargerile date în case şi apartamente, fiecare dintre cei doi tineri şi-au împărţit domeniile de „activitate“. Unul dintre puştii din Cantemir se ocupă şi de tâlhării, cel mai recent caz având loc în urmă cu mai puţin de o lună. De asemenea, cei doi minori au reuşit de fiecare dată, să dea spargerile, să pună mâna pe lucrurile de valoare şi să se facă nevăzuţi în doar câteva minute.

Cea mai recentă spargere a avut loc în municipiul Iaşi, în ziua de 24 august. Ziua în amiaza mare, unul dintre cei doi minori de 15 ani a reuşit să pătrundă în locuinţa unei femei apoi a reuşit să iasă rapid. Din apartament, tânărul a furat mai multe bijuterii şi alte câteva bunuri, iar în numai câteva minute s-a făcut nevăzut cu lucruri furate în valoare de aproximativ 7.000 de lei.

Cu numai o zi înainte, pe 23 august, cei doi spărgători au pătruns cu uşurinţă într-o altă locuinţă din oraş. Ca şi în cazul anterior, în doar câteva zeci de secunde au reuşit să îşi adjudece bunuri de aproximativ 1.000 de lei. De această dată lucrurile furate au fost două genţi, în care se aflau două telefoane mobile şi mai multe carduri bancare.

Un alt caz a avut loc în noaptea de 30 spre 31 iulie, tot în municipiul Iaşi, la care a luat parte doar unul dintre cei doi „experţi“ în furturi. După ce s-a asigurat că nu este observat de nimeni, puştiul a escaladat fereastra lăsată deschisă a unei locuinţe aflate pe o stradă lăturalnică. Tânărul a pătruns în sufrageria imobilului în care locuia un bărbat. Fără să se facă auzit, acesta a pus mâna pe două telefoane mobile şi mai multe parfumuri de firmă. Înainte să iasă din casă şi să se facă nevăzut, minorul a pus în geantă şi mai multe perechi de încălţăminte. Peste 6.000 de lei a fost valoarea tuturor bunurilor sustrase în doar câteva minute.

Un alt caz „bifat“ a avut loc cu numai patru zile înainte de cel din noaptea de 30 spre 31 iulie. Şi de această dată, la acţiunea pusă în mişcare aproape de miezul nopţii a participat doar unul dintre cei doi tineri. Astfel, în noaptea de 26 spre 27 iulie, în jurul orelor 23:00, acesta a pus ochii pe locuinţa unui bărbat din municipiul Iaşi, situată la parterul unui bloc. În numai câteva zeci de secunde, puştiul a forţat fereastra apartamentului şi a reuşit să pătrundă în interior. Câteva minute mai târziu, acesta a părăsit locuinţa cu un telefon mobil şi o sumă de bani în buzunare şi s-a făcut nevăzut fără să fie observat de absolut nimeni. Bărbatul care locuia în apartamentul respectiv s-a ales astfel cu o pagubă de aproape 2.000 de lei.

Cu toate că cei doi „profesori“ în spargeri au avut poliţia pe urme un timp îndelungat, ei au reuşit să „şteargă putina“ de fiecare dată şi să se facă nevăzuţi cu toate bunurile pe care au reuşit să pună mâna. Prejudiciul cauzat de aceştia se ridică la zeci de mii de lei, iar lista persoanelor vătămate cuprinde multe locuinţe din Iaşi.

După ce şi-au trecut în palmares zeci de furturi, cei mai buni poliţişti ieşeni au reuşit să le dea de urmă şi să îi identifice. Pe urmele celor doi puştani s-au aflat inclusiv poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale din Iaşi, fiind chiar cei care au reuşit să îi găsească, la începutul acestei luni. Săltaţi de oamenii legii, minorii de etnie romă au fost luaţi cu duba de către poliţişti şi conduşi la audieri. După ce au stat de vorbă cu cei doi spărgători, anchetatorii au reuşit să facă legătura între aceştia şi patru cazuri de furturi din locuinţe.

Ulterior, poliţiştii au hotărât ca tinerii să fie internaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi. În zilele următoare, doctorii vor avea misiunea de a clarifica dacă minorii au avut sau nu discernământ în momentul în care au păgubit mai mulţi cetăţeni ai oraşului.

„Prejudiciul a fost recuperat în mare parte, iar bunurile au fost predate părţilor vătămate. Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat“, au transmis reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Comentarii