Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Spitalele din Iaşi, afectate de facturile la utilităţi: cheltuieli duble cu energia electrică

GALERIE
energie-spital
  • energie-spital
- +

Creşterea facturilor pentru energia electrică, precum şi celelalte scumpiri, îi îngrijorează pe managerii de spitale din Iaşi. Astfel, aceştia încep să se gândească la măsuri pentru a face faţă cheltuielilor, mai ales cele care se vor adăuga şi odată cu răcirea vremii. La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi ultima factură pentru o lună şi o regularizare la energie au avut valoarea de 800.000 de lei, aproape 10% din bugetul unităţii medicale pentru o lună.

„S-a dublat efectiv valoarea facturii, este foarte mult, aproape 10% din bugetul pentru cheltuielile pe o lună ale spitalului, în afară de medicamente. Ne descurcăm destul de greu, începem să facem şi noi economii ca toate unităţile, pentru că este evident că preţurile au crescut.

Alocăm banii de la un capitol bugetar la altul pentru că la utilităţi noi avem şi un termen foarte mic de plată, de 15 zile. Dacă depăşim termenul respectiv, începem să primim penalităţi, ca urmare este destul de greu”, a explicat ec. Mirela Grosu.

Managerul IRO mai spune că măsuri suplimentare pentru limitarea consumului nu pot fi luate momentan, cu excepţia celor care ţin de rutina zilnică şi de mai multă responsabilitate.

„Chiar dacă are deja 10 ani, spitalul este foarte bine izolat, nu avem pierderi de căldură sau pierderi de apă, toate corpurile de iluminat sunt LED, astfel că nu prea mai avem ce să schimbăm. Singura soluţie ar fi să punem nişte temporizatoare la calculatoare pentru că dacă uităm să le închidem nu înseamnă doar un consum de energie, ci şi o uzură a echipamentelor”, a completat ec. Mirela Grosu.

Energie cu 50% mai scumpă decât în 2021

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi a plătit în primele opt luni ale acestui an cu peste 340.000 de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. În mod concret, facturile la curent în perioada ianuarie – august 2021 au fost de 607.896 de lei, în timp ce în acelaşi interval din 2022 spitalul a plătit 950.347 de lei.

Sumele sunt pentru un consum similar, iar luna de vârf în ambii ani este iulie, când unitatea medicală a plătit puţin peste 94.000 lei în 2021 şi aproape 147.000 de lei în 2022.

Aici se înregistrează şi cea mai mare diferenţă, circa 53.000 de lei, creşterea fiind mai mare de 50% pe această lună. Cu toate acestea, conducerea unităţii medicale spune că scumpirile nu vor afecta calitatea actului medical.

„Ne aflăm în aceeaşi situaţie ca toate spitalele, cu atât mai mult că nu suntem o clădire monobloc, ci este o structură pavilionară cu clădiri vechi, la care nu am putut face izolarea termică, fiind monument istoric. Deşi este o diferenţă considerabilă şi care are impact asupra bugetului, nu a scăzut şi nu va scădea calitatea actului medical, nu avem cum să punem restricţii la nivel de energie electrică şi gaz, nu vom diminua confortul pacientelor. Toate echipamentele sunt cu sisteme de consum redus, nu s-a făcut exces de vreun fel, însă din păcate acestea sunt diferenţele. În acest ritm, dacă nu va exista o politică de protecţie pentru instituţiile publice şi în special pentru cele cu impact direct în sistemul medical, va fi complicat”, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă”.

Şi reprezentanţii Spitalului de Recuperare se gândesc la soluţii pentru a mai reduce consumul lunar, însă spun că este dificil să poţi face economie la consum într-o unitate medicală, mai ales când este vorba despre pacienţi cu diferite boli cronice.

„Aparatele medicale trebuie să funcţioneze şi funcţionează doar când este nevoie, în rest fiind pacienţi cu diferite vulnerabilităţi: nu putem să stingem lumina sau să punem senzori de mişcare în saloane. Ne gândim la soluţii, verificăm ce a mai apărut legat de acele sisteme inteligente de reducere a consumului, dar trebuie să vedem ce se poate aplica în spital”, a explicat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri