Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Spitalele din Iaşi, afectate de facturile la utilităţi: cheltuieli duble cu energia electrică

GALERIE
energie-spital
  • energie-spital
- +

Creşterea facturilor pentru energia electrică, precum şi celelalte scumpiri, îi îngrijorează pe managerii de spitale din Iaşi. Astfel, aceştia încep să se gândească la măsuri pentru a face faţă cheltuielilor, mai ales cele care se vor adăuga şi odată cu răcirea vremii. La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi ultima factură pentru o lună şi o regularizare la energie au avut valoarea de 800.000 de lei, aproape 10% din bugetul unităţii medicale pentru o lună.

„S-a dublat efectiv valoarea facturii, este foarte mult, aproape 10% din bugetul pentru cheltuielile pe o lună ale spitalului, în afară de medicamente. Ne descurcăm destul de greu, începem să facem şi noi economii ca toate unităţile, pentru că este evident că preţurile au crescut.

Alocăm banii de la un capitol bugetar la altul pentru că la utilităţi noi avem şi un termen foarte mic de plată, de 15 zile. Dacă depăşim termenul respectiv, începem să primim penalităţi, ca urmare este destul de greu”, a explicat ec. Mirela Grosu.

Managerul IRO mai spune că măsuri suplimentare pentru limitarea consumului nu pot fi luate momentan, cu excepţia celor care ţin de rutina zilnică şi de mai multă responsabilitate.

„Chiar dacă are deja 10 ani, spitalul este foarte bine izolat, nu avem pierderi de căldură sau pierderi de apă, toate corpurile de iluminat sunt LED, astfel că nu prea mai avem ce să schimbăm. Singura soluţie ar fi să punem nişte temporizatoare la calculatoare pentru că dacă uităm să le închidem nu înseamnă doar un consum de energie, ci şi o uzură a echipamentelor”, a completat ec. Mirela Grosu.

Energie cu 50% mai scumpă decât în 2021

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi a plătit în primele opt luni ale acestui an cu peste 340.000 de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. În mod concret, facturile la curent în perioada ianuarie – august 2021 au fost de 607.896 de lei, în timp ce în acelaşi interval din 2022 spitalul a plătit 950.347 de lei.

Sumele sunt pentru un consum similar, iar luna de vârf în ambii ani este iulie, când unitatea medicală a plătit puţin peste 94.000 lei în 2021 şi aproape 147.000 de lei în 2022.

Aici se înregistrează şi cea mai mare diferenţă, circa 53.000 de lei, creşterea fiind mai mare de 50% pe această lună. Cu toate acestea, conducerea unităţii medicale spune că scumpirile nu vor afecta calitatea actului medical.

„Ne aflăm în aceeaşi situaţie ca toate spitalele, cu atât mai mult că nu suntem o clădire monobloc, ci este o structură pavilionară cu clădiri vechi, la care nu am putut face izolarea termică, fiind monument istoric. Deşi este o diferenţă considerabilă şi care are impact asupra bugetului, nu a scăzut şi nu va scădea calitatea actului medical, nu avem cum să punem restricţii la nivel de energie electrică şi gaz, nu vom diminua confortul pacientelor. Toate echipamentele sunt cu sisteme de consum redus, nu s-a făcut exces de vreun fel, însă din păcate acestea sunt diferenţele. În acest ritm, dacă nu va exista o politică de protecţie pentru instituţiile publice şi în special pentru cele cu impact direct în sistemul medical, va fi complicat”, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă”.

Şi reprezentanţii Spitalului de Recuperare se gândesc la soluţii pentru a mai reduce consumul lunar, însă spun că este dificil să poţi face economie la consum într-o unitate medicală, mai ales când este vorba despre pacienţi cu diferite boli cronice.

„Aparatele medicale trebuie să funcţioneze şi funcţionează doar când este nevoie, în rest fiind pacienţi cu diferite vulnerabilităţi: nu putem să stingem lumina sau să punem senzori de mişcare în saloane. Ne gândim la soluţii, verificăm ce a mai apărut legat de acele sisteme inteligente de reducere a consumului, dar trebuie să vedem ce se poate aplica în spital”, a explicat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri