anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Spitalele din Iaşi, afectate de facturile la utilităţi: cheltuieli duble cu energia electrică

GALERIE
energie-spital
  • energie-spital
- +

Creşterea facturilor pentru energia electrică, precum şi celelalte scumpiri, îi îngrijorează pe managerii de spitale din Iaşi. Astfel, aceştia încep să se gândească la măsuri pentru a face faţă cheltuielilor, mai ales cele care se vor adăuga şi odată cu răcirea vremii. La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi ultima factură pentru o lună şi o regularizare la energie au avut valoarea de 800.000 de lei, aproape 10% din bugetul unităţii medicale pentru o lună.

„S-a dublat efectiv valoarea facturii, este foarte mult, aproape 10% din bugetul pentru cheltuielile pe o lună ale spitalului, în afară de medicamente. Ne descurcăm destul de greu, începem să facem şi noi economii ca toate unităţile, pentru că este evident că preţurile au crescut.

Alocăm banii de la un capitol bugetar la altul pentru că la utilităţi noi avem şi un termen foarte mic de plată, de 15 zile. Dacă depăşim termenul respectiv, începem să primim penalităţi, ca urmare este destul de greu”, a explicat ec. Mirela Grosu.

Managerul IRO mai spune că măsuri suplimentare pentru limitarea consumului nu pot fi luate momentan, cu excepţia celor care ţin de rutina zilnică şi de mai multă responsabilitate.

„Chiar dacă are deja 10 ani, spitalul este foarte bine izolat, nu avem pierderi de căldură sau pierderi de apă, toate corpurile de iluminat sunt LED, astfel că nu prea mai avem ce să schimbăm. Singura soluţie ar fi să punem nişte temporizatoare la calculatoare pentru că dacă uităm să le închidem nu înseamnă doar un consum de energie, ci şi o uzură a echipamentelor”, a completat ec. Mirela Grosu.

Energie cu 50% mai scumpă decât în 2021

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi a plătit în primele opt luni ale acestui an cu peste 340.000 de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. În mod concret, facturile la curent în perioada ianuarie – august 2021 au fost de 607.896 de lei, în timp ce în acelaşi interval din 2022 spitalul a plătit 950.347 de lei.

Sumele sunt pentru un consum similar, iar luna de vârf în ambii ani este iulie, când unitatea medicală a plătit puţin peste 94.000 lei în 2021 şi aproape 147.000 de lei în 2022.

Aici se înregistrează şi cea mai mare diferenţă, circa 53.000 de lei, creşterea fiind mai mare de 50% pe această lună. Cu toate acestea, conducerea unităţii medicale spune că scumpirile nu vor afecta calitatea actului medical.

„Ne aflăm în aceeaşi situaţie ca toate spitalele, cu atât mai mult că nu suntem o clădire monobloc, ci este o structură pavilionară cu clădiri vechi, la care nu am putut face izolarea termică, fiind monument istoric. Deşi este o diferenţă considerabilă şi care are impact asupra bugetului, nu a scăzut şi nu va scădea calitatea actului medical, nu avem cum să punem restricţii la nivel de energie electrică şi gaz, nu vom diminua confortul pacientelor. Toate echipamentele sunt cu sisteme de consum redus, nu s-a făcut exces de vreun fel, însă din păcate acestea sunt diferenţele. În acest ritm, dacă nu va exista o politică de protecţie pentru instituţiile publice şi în special pentru cele cu impact direct în sistemul medical, va fi complicat”, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă”.

Şi reprezentanţii Spitalului de Recuperare se gândesc la soluţii pentru a mai reduce consumul lunar, însă spun că este dificil să poţi face economie la consum într-o unitate medicală, mai ales când este vorba despre pacienţi cu diferite boli cronice.

„Aparatele medicale trebuie să funcţioneze şi funcţionează doar când este nevoie, în rest fiind pacienţi cu diferite vulnerabilităţi: nu putem să stingem lumina sau să punem senzori de mişcare în saloane. Ne gândim la soluţii, verificăm ce a mai apărut legat de acele sisteme inteligente de reducere a consumului, dar trebuie să vedem ce se poate aplica în spital”, a explicat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.