SRU Iaşi: s-a stabilit data primei lopeţi pe şantier. De toate licitaţiile se va ocupa un băcăuan

sâmbătă, 06 mai 2023, 01:50
4 MIN

Primele licitaţii pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi vor avea o valoare de aproape 100 milioane lei. Procedurile vor fi lansate în această vară, iar lucrările efective vor începe în toamnă. În primul rând este vorba despre lucrări pregătitoare construirii efective a unităţii: organizare de şantier, terasamente şi împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii şi lucrări de deviere a utilităţilor.

Acest contract are o valoare de circa 30 milioane lei (fără TVA). Cea de-a doua procedură face referire la supravegherea lucrărilor de construcţii pe toate perioada de implementare a proiectului (48 de luni).

Contractantul va acţiona atât în calitate de dirigente de şantier, cât şi în calitate de supervizor. Serviciile constau în supravegherea execuţiei lucrărilor şi aprobarea lucrărilor (inclusiv a cantităţilor, materialelor şi echipamentelor). De asemenea, contractantul va asigura servicii de management de contract şi consultanţă referitoare la contractele de lucrări şi la cele de furnizare de echipamente medicale şi non-medicale, sistem IT şi mobilier.

În acest caz, valoarea contractului este estimată la circa 45 milioane lei, fără TVA. Potrivit informaţiilor ZDI, cele două licitaţii vor fi lansate cel târziu în luna iunie, în condiţiile în care, recent, au fost publicate anunţurile de intenţie pentru aceste proceduri.

În ceea ce priveşte licitaţia pentru lucrările de construire şi dotare a clădirilor viitorului complex spitalicesc, un termen avansat ieri la Iaşi a fost luna iulie 2023.

O agenţie recent înfiinţată va gestiona SRU Iaşi

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au prezentat ieri, la Iaşi, stadiul proiectului. Cu această ocazie, s-a putut constata şi unul dintre motivele care a dus la întârzierea lansării primelor licitaţii, proceduri anunţate iniţial pentru luna decembrie 2022.

Proiectul nu va fi gestionat direct de către MS, ci de o instituţie înfiinţată anul trecut în subordinea autorităţii centrale: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS). Agenţia a preluat gestionarea spitalelor regionale (Iaşi, Cluj şi Craiova) în cursul lunii aprilie 2023, iar ANDIS va fi autoritatea contractantă pentru toate licitaţiile organizate în cadrul acestor proiecte.

ANDIS este condusă de Adrian Popa, fost director al Spitalului Judeţean din Bacău. „Prioritatea numărului unu la acest moment pentru ANDIS este continuarea implementării celor trei proiecte majore de infrastructură din ţară”, a declarat ieri, la Iaşi, Adrian Popa.

„Prima lopată” – în luna septembrie

Cristina Gafton, manager de proiect, a făcut ieri o prezentare generală a proiectului, scopul MS fiind să facă public modelul 3D arhitectural al viitorului spital. În context, aminim că SRU va cuprinde un complex de clădiri de 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport şi spaţii speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor şi asistenţilor.

„La finalul verii sau începutul toamnei vom avea utilajele în teren”, a declarat Gafton, cu referire la execuţia lucrărilor preliminare (cele pregătitoare). Ea a precizat că nivelul actual de costuri pentru finalizarea SRU, care a reieşit din estimarea proiectantului, ajunge la peste 560 milioane euro (fără TVA), dar această valoare va fi ajustată în funcţie de preţul cu care se vor adjudeca licitaţiile.

„Lucrările sunt împărţite în doua etape: lucrări preliminare şi lucrări principale, tocmai pentru a mai acoperi din decalajul care îl avem în acest moment faţă de planificarea iniţială, astfel încât cel târziu în septembrie să începem împrejmuirea, excavarea, devierea reţelei de 20 kV care o avem pe amplasament, iar undeva spre sfârşitul lunii decembrie să începem lucrările principale, adică fundaţia şi suprastructura”, a mai spus managerul de proiect.

SRU va avea 3.000 de angajaţi

Potrivit estimărilor proiectantului SRU, în primul an de funcţionare, spitalul va gestiona peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Cheltuielile operaţionale ale SRU vor trece pragul de 70 milioane euro anual, în condiţiile în care unitatea va avea 3.000 de angajaţi.

„În momentul în care spitalul regional va exista şi va funcţiona, toată lumea va fi în jurul pacientului, toate investigaţiile să fie în acelaşi loc, toate variantele terapeutice să fie în acelaşi loc, astfel încât timpul de reacţie, timpul în care se rezolvă atât diagnosticul cât şi tratamentul să fie unul mult mai scurt. Şi asta, pentru a scade mortalitatea, pentru a scădea complicaţiile, pentru a creşte gradul de confort”, a declarat dr. Diana Cimpoieşu, coordonatorul UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Odată operaţionalizat, SRU va prelua toate responsabilităţile actuale ale Spitalului „Sf. Spiridon” în ceea ce priveşte pacienţii acuţi şi de urgenţă ai unităţii. De asemenea, SRU va prelua şi o parte dintre serviciile actuale ale altor spitale precum Neurochirurgie, Pneumologie, Dr. Parhon, Spitalul de Copii şi maternitatea „Elena Doamna”.

Fondurile pentru construirea SRU sunt asigurate de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (credit guvernamental). Într-un scenariu optimist, lucrările principale (amenajarea construcţiilor complexului) vor începe în cursul anului 2024 şi vor finalizate cel mai devreme în 2028. 

Comentarii