Știți că fântâna arteziană din Parcul Expoziției este veche de 162 de ani? Scurt istoric

marți, 29 decembrie 2015, 18:44
1 MIN

Probabil adesea v-ati plimbat prin Parcul Expo din Copou si ati observat o fantana micuta iar in mijloc o ciudata fantana arteziana.

Cromatica aprinsa cu belsug de rosu, galben si verde trimite cu gandul spre stampele chinezesti cu dragoni si flori exotice. Poate fi privita ca o ciudatenie intr-un oras cu parcuri de traditie franceza si engleza, cu fantani si statui de bronz sau piatra necolorata.

Si totusi aceasta fantana isi incepe povestea cu 162 de ani in urma mai exact. Iasul a primit-o pe cand istoria incepea sa clocoteasca si sa zdruncine zilele prafuite de suveranitate otomana. Domnitorul Grigore Al. Ghica comanda aceasta fantana in 1851 pentru a o instala in fata Palatului Ocarmuirii (aflat pe locul Palatului Culturii de astazi).

Abia avusese loc revolutia de la 1848. Veneau timpuri noi. Spatiul deschis din fata impozantei cladiri primea un obiect interesant si placut privirii. Incendiul din anul 1880 aduce grave distrugeri vechilor constructii. Palatul renovat radical cere o noua imagine.

Fantana cu statura sa modesta nu mai corespundea acum pretentiilor de imagine ale palatului unei monarhii de stat independent si suveran. Lasa locul Statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare pe care o gasim si astazi pe acelasi loc. Unde a fost mutata in urma incendiului nu se mai stie , cert este ca aceasta reapare in fata Hotelului Continental incepand cu anii 1920.

Textul integral, pe Iași-Orașul celor șapte coline

Comentarii