Suspiciuni în dosarul de omor al comisarului Zacornea? Expertiză amânată cu anii. Avocat: “Strigător la cer!”

joi, 01 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Suspiciuni în dosarul de omor al comisarului Zacornea? Expertiză amânată cu anii. Avocat: “Strigător la cer!”

Rudele ieşeanului care ar fi murit călcat cu maşina de comisarul Vasile Zacornea, fostul şef de la Permise şi Înmatriculări, vor aştepta mult şi bine să se facă dreptate.

Expertiza criminalistică din acest caz va fi gata abia peste un an şi jumătate. Familia şi avocatul spun că expertiza trebuia să fie deja gata, mai ales că a fost achitată şi taxa de urgenţă. Această expertiză l-ar putea transforma pe Zacornea, din suspect, în inculpat. Vasile Zacornea a fost şeful Serviciului de Înmatriculări şi Permise Iaşi, în prezent pensionat. Este cercetat de la începutul lunii iulie ca ar fi călcat cu autoturismul un localnic din Holboca apoi ar fi fugit de la locul accidentului.

La sfârşitul lunii august 2023, comisarul Vasile Zacornea căpăta oficial calitatea de suspect într-un dosar penal, infracţiunile fiind ucidere din culpă şi fugă de la locul accidentului. Criminaliştii descoperiseră rămăşiţe omeneşti pe autovehicolul Mitsubishi aparţinând fostului poliţist Zacornea. Numai că acesta spune că nu ar fi conştientizat faptul că a trecut peste un om cu maşina. Aceasta deşi drumul de pământ era plat, iar după câteva ore a fost văzut spălându-şi maşina, în Tătăraşi. Aşa că procurorii au cerut o expertiză. O expertiză care va veni, culmea, abia în luna iunie 2025. Cel puţin aşa au spus procurorii din acest caz.

Termen oficial de finalizare, la taxă de urgenţă: iunie 2025

„Cu privire la cererea dumneavoastră din data de 22 ianuarie 2024, vă comunicăm faptul că expertiza criminalistică dispusă în cauză este în lucru. Prin adresa numărul 185/2023 din 8 ianuarie 2024, LIEC Iaşi a comunicat că termenul estimat de finalizare a lucrării solicitate în cadrul acestui dosar este luna iunie 2025”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. LIEC Iaşi este Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Iaşi, aflat în subordinea Ministerului Justiţiei. Avocatul rudelor victimei crede că se încearcă tergiversarea cauzei.

„Este strigător la cer: având în vedere că expertiza a fost achitată, ea ar trebuit finalizată în maxim şase luni de zile, avand prioritate! Un alt aspect foarte important este legat de faptul că expertiza are doar cinci obiective clasice, iar singurul care ne interesează este dacă şoferul atutoturismului putea să îşi dea seama dacă a lovit sau nu persoana vătămată, el susţinând în declaraţia sa că nu şi-a dat seama când a lovit pietonul din cauza terenului accidentat! Totuşi, din imaginile de la locul accidentului rezultă că drumul era neasfaltat, dar era o suprafaţă plată”, este de părere Codrin Stupariu, avocatul rudelor victimei.

Ce se aşteaptă de la expertiză?

Expertiza ar trebui să lămurească dinamica producerii accidentului, viteza de deplasare, condiţii de vizibilitate, pozitia victimei şi dacă Zacornea putea sau nu să simtă victima în momentul impactului. O primă expertiză a fost depusă la dosar în urmă cu aproximativ o lună de zile, iar în aceasta criminaliştii explicau că au fost găsite rămăşiţe umane pe maşina Mitsubishi a lui Zacornea, chiar dacă Zacornea ar fi spălat maşina în Tătăraşi, imediat după ce ar fi trecut peste omul respectiv. Asta s-ar fi întâmplat în jurul orei 2 noaptea, la controversata spălătorie a lui Cheşcu de lângă lacul Veneţia, Green Park, în aceeaşi noapte de 30 iunie în care a fost călcat bărbatul de 45 de ani, din Holboca.

În cazul în care procurorii vor fi siguri că Zacornea a fost conştient că a trecut peste corpul bărbatului din Holboca, comisarul riscă o pedeapsă cu executare, deoarece faptul este considerat părăsirea locului accidentului, infracţiune pedepsită cu până la trei ani de închisoare în caz de deces. Bărbatul omorât avea vârsta de 45 de ani şi locuia chiar în proximitatea locului unde a fost găsit, adică pe un drum sătesc, din Holboca. Raportul toxicologic arăta faptul că acesta era beat criţă, cu peste 2 la mie în sânge. Având patima alcoolului, acesta se îmbăta repede şi deseori nu mai putea ajunge acasă, dormind prin şanţuri.

Cadavrul avea leziuni interne, pielea nu era sfâşiată, iar pământul argilos de pe drumul respectiv ar fi atenuat contactul, încât poliţiştii au crezut iniţial că omul fusese bătut cu pumnii şi picioarele. Analizând imaginile de pe camera de supraveghere din zonă, poliţiştii au văzut că pe drumul respectiv au trecut un Mitsubishi şi un Audi. Primul era condus de Vasile Zacornea, iar al doilea de către un tânăr care locuia în zonă. După o lună, specialiştii de la Institutul de Medicină Legală au concluzionat faptul că bărbatul de 45 de ani murise ca urmare a unui accident rutier. 

Comentarii