Senatul a aprobat reducerea numărului de ore din învăţământ

Sute de cadre didactice ieşene şi-ar putea pierde posturile. Motivul: noua programă

miercuri, 23 octombrie 2019, 01:50
3 MIN
 Sute de cadre didactice ieşene şi-ar putea pierde posturile. Motivul: noua programă

Între 15.000 şi 20.000 de cadre didactice riscă să îşi piardă locurile de muncă după ce luni, pe 21 octombrie, Senatul României a aprobat în unanimitate de voturi reducerea cu 5 ore a planului cadru la învăţământul gimnazial şi liceal. Conform modificării articolului 66 din Legea Educaţiei Naţionale, elevii din învăţământul primar vor avea, în medie, 20 de ore, cei din învăţământul gimnazial 25 de ore şi 30 de ore în cazul elevilor de liceu.

Sindicatele din învăţământ atrag atenţia că această lege „a fost făcută pe genunchi”, fără să ia în calcul efectele acesteia. Astfel, o reducere a numărului de ore ar atrage după sine, pe lângă câteva mii de disponibilizări la nivel naţional, şi modificări ale profilul de formare, ale conţinuturilor educaţionale, ale modalităţilor de predare – învăţare şi evaluare, dar şi în ceea ce priveşte încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor şcolare şi a manualelor şcolare. Practic, în acest moment, chiar dacă elevii ar putea să petreacă mai puţine ore la şcoală, aceştia vor trebui să îşi însuşească aceeaşi materie, deci vor încerca să înveţe în particular. În plus, în cazul multor materii, profesorii deja se plâng că sunt nevoiţi să predea lecţii „pe repede înainte” pentru că nu sunt acordate suficiente ore în programa şcolară pentru anumite subiecte.

Profesorul Mircea Nedea menţiona la începutul acestui an pentru Ziarul de Iaşi faptul că „Programele au rămas de acum 20 de ani, manualul s-a făcut după programa de atunci, conţinutul este ăsta care este, iar o singură oră pe săptămână este o bătaie de joc. Manualul este de două sau trei ore pe săptămână. Sistemul actual obligă părinţii să plătească meditaţii. Eu nu fac meditaţii, dar fac proiecte. Se mai încearcă tot felul de artificii. Tu, ca profesor, să fii pus în situaţia în care, dorind să ajuţi elevii, să nu-i trimiţi la pregătire în particular, să fii obligat să minţi că faci curs opţional ca să mai ai o oră în care să-l poţi aduce pe elev cu materia la zi”. Prin urmare, o astfel de reducere a numărului de ore ar accentua şi mai mult problema.

Peste 500 de profesori din judeţ şi-ar putea pierde locul de muncă

La nivelul judeţului Iaşi această modificare a Legii Educaţiei ar duce la peste 500 de pierderi de normă, reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi) estimând faptul că fiecare unitate şcolară va pierde, cu aproximaţie, între 2 şi 4,5 norme didactice, în funcţie de dimensiunea fiecărei şcoli.

Reprezentanţii USLIP Iaşi au amintit şi faptul că acest proiect de lege a fost retrimis spre reanalizare de către Administraţia Prezidenţială pe data de 3 ianuarie 2018 pentru mai multe motive, unul dintre acestea menţionând faptul că „modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar necesită o evaluare prealabilă a impactului asupra resursei umane din educaţie”.

„Nu putem înţelege cum iniţiatorul acestui proiect, domnul Senator Liviu Marian Pop, profesor în învăţământul preuniversitar, poate face din această iniţiativă un titlu de glorie, în momentul în care 15.000 – 20.000 de colegi ai Domniei sale riscă să fie daţi afară”, menţionează Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, care menţionează că singura modalitate în care profesorii nu îşi vor pierde posturile este de a reduce catedra acestora de la 18 ore pe săptămână la 16 sau să suplimenteze, acolo unde este vorba de catedre incomplete, cu ore de opţional. 

 

 

Comentarii