Testamentul lui Maleon. De ce le era teamă celor doi soţi

sâmbătă, 14 aprilie 2018, 01:49
4 MIN
 Testamentul lui Maleon. De ce le era teamă celor doi soţi

Fostul director al BCU şi soţia sa şi-au lăsat averea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“. Testamentul a fost făcut în vara anului trecut, cei doi motivând că merg foarte des în străinătate şi au nevoie de o “asigurare”. Casa din Moara de Vânt este ipotecată prin programul „Prima casă“ pentru un credit de 56.000 de euro. „Vă pot spune că am auzit şi eu aceste lucruri, chiar după câteva luni de la decesul domnului Maleon, însă, la acest moment, noi nu am fost contactaţi în mod oficial“, ne-a declarat prof. dr. Mihaela Onofrei, şefa Universităţii „Al.I. Cuza“ Iaşi.

Defunctul profesor Bogdan Maleon, fost director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“, şi soţia sa, Anda – Elena, şi-a lăsat casa, prin testament, Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.

Familia Maleon şi-a încheiat testamentul la un notar din Iaşi, în vara anului trecut. Motivaţia familiei la încheierea testamentului a fost că era ca o măsură asiguratorie în condiţiile în care cei doi soţi călătoreau destul de des în afara graniţelor ţării.

Însă, cel mai probabil, casa şi terenul familiei de pe strada Alistar nr. 4 nu vor intra în proprietatea universităţii din Co­pou, ci vor fi vândute de către banca de la care profesorul a împrumutat bani, pentru construirea imobilului. Terenul pe care a fost construită casa are o suprafaţă de apro­xi­mativ 300 de metri pătraţi.

Pe acesta fusese casa părinţilor lui Bogdan Maleon. În anul 2012, Bogdan şi Anda Elena Maleon au contractat un credit prin programul Prima Casă în valoare de 56.000 de euro de la banca BRD – Groupe Societe Generale SA.

Cei doi au mers şi au depus documentaţia la agenţia băncii din Copou. Pentru acest împrumut, pe data de 19 aprilie 2012, familia Maleon a încheiat un contract de garantare pentru achiziţia de locuinţe, iar astăzi, dreptul de ipotecă aparţine 50% băncii BRD şi 50% – Ministerul Finanţelor Publice, prin Fondului Naţional de Garantare.

În acest context, este puţin probabil ca imobilul să intre în proprietatea Universităţii „Alexan­dru Ioan Cuza“ Iaşi. Dar suma care ar rămâne după vânzare este importantă, casa cu etaj fiind situată în zona Moara de Vânt.

„Este o situaţia complicată“

Reprezentanţii Universităţii au precizat că au auzit un zvon în acest sens, însă nu au fost notificaţi oficial.

„Vă pot spune că am auzit şi eu aceste lucruri, chiar după câteva luni de la decesul domnului Maleon, însă, la acest moment, noi nu am fost contactaţi în mod oficial cu privire la bunurile pe care universitatea le-ar moşteni de la Domnia sa. Este o situaţia complicată, mai ales dacă spuneţi că bunurile sunt ipotecate. Sincer, noi, ca Universitate, ne dorim să intrăm în posesia unor alte bunuri, mai puţin ale familiei Maleon. Noi avem bunuri pe care dorim să le intabulăm de drept, înainte de a discuta despre potenţiale moşteniri din partea domnului profesor Maleon. Noi avem de intabulat hectare din Grădina Botanică, şi aţi văzut că acest lucru s-a produs în ultimii doi ani, sau reuşim să obţinem dreptul de proprietate asupra unor imobile despre care aflăm că sunt ale Universităţii, şi până acum nu a ştiut nimeni despre ele, pentru noi, aceasta este adevărata miză. Legat de domnul profesor Maleon, am fost marcaţi profund de tragedia care s-a produs în familia Domniei sale. Noi am încercat atunci să gestionăm situaţia şi sperăm ca lucrurile să intre într-o anumită normalitate. Cert este că noi nu am fost înştiinţaţi în mod oficial ca fiind beneficiarii moştenirii Domniei sale, şi vom urma căile legale“, a precizat prof. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi.

În privinţa anchetei morţii soţilor Maleon care a avut loc la sfârşitul anului trecut, de Crăciun, autorităţile sunt convinse că a fost o dublă sinucidere. Anchetatorii bănuiesc că soţii Maleon au băut vin în timp ce împodobeau bradul, iar la un moment dat, Anda Maleon ar fi urcat la mansardă şi s-ar fi spânzurat de mânerul unei ferestre.

După o perioadă scurtă de timp, Bogdan Maleon ar fi găsit-o pe soţia lui spânzurată, a coborât-o din ştreang, iar apoi şi-a adus o curea şi s-a spânzurat şi el, de acelaşi mâner al ferestrei. Ulterior, în corpurile celor doi a fost găsită o cantitate mare de alcool: la ea 2,4 mg/l alcool în sânge, iar la el, 1,7 mg/l alcool în sânge.

Comentarii