anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Traseul unităţii mobile de screening pentru cancer mamar a IRO Iaşi. Cine se poate înscrie şi cum?

GALERIE
mamografii-gratuite-unitate-mobila
 • mamografii-gratuite-unitate-mobila
- +

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a început noul an cu deplasări în câteva localităţi din judeţele Vaslui şi Botoşani. Până la finalul lunii ianuarie, va mai ajunge în trei localităţi din Botoşani. Pe 24 ianuarie vor fi la Căminul Cultural din comuna Corni, pe 25 la Căminul Cultural din comuna Tudora, iar pe 26 şi 27 ianuarie la stadionul din oraşul Flămânzi.

Atât femeile asigurate cât şi cele neasigurate vor putea face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire, în cadrul proiectului de screening de cancer mamar ONCOFEM, derulat de IRO Iaşi împreună cu Fundaţia Enable România.

„Programările se fac prin intermediul asistenţilor medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile: într-o zi se pot efectua 48-50 de mamografii. Femeile au nevoie doar de buletin, în original şi copie”, au transmis reprezentanţii IRO Iaşi.

Vârsta femeilor care se pot testa gratuit: între 50 şi 69 de ani

Proiectul se desfăşoară în judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava, Galaţi, Brăila, Constanţa, Vrancea, Tulcea şi Buzău. Programul se derulează până la finalul acestui an.

Anul trecut, peste 5.000 de femei din nord-estul şi sud-estul ţării au făcut mamografii gratuite: 3.107 femei au fost testate la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar dotată cu mamograf digital, iar 1.978 au făcut mamografiile la Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din Iaşi, strada Sărăriei, nr. 177 A, unde se desfăşoară în paralel proiectul ONCOFEM.

Pentru a putea beneficia de testare gratuită, femeile trebuie să aibă vârsta între 50 şi 69 de ani, să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer mamar şi să nu aibă antecedente sugestive pentru această patologie. De asemenea, trebuie să nu mai fi făcut mamografie în ultimele 12 luni, să aibă adresa în buletin în unul dintre cele 12 judeţe vizate de proiect, să nu fie însărcinate şi nici să nu alăpteze. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.