Traseul unităţii mobile de screening pentru cancer mamar a IRO Iaşi. Cine se poate înscrie şi cum?

marți, 24 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Traseul unităţii mobile de screening pentru cancer mamar a IRO Iaşi. Cine se poate înscrie şi cum?

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a început noul an cu deplasări în câteva localităţi din judeţele Vaslui şi Botoşani. Până la finalul lunii ianuarie, va mai ajunge în trei localităţi din Botoşani. Pe 24 ianuarie vor fi la Căminul Cultural din comuna Corni, pe 25 la Căminul Cultural din comuna Tudora, iar pe 26 şi 27 ianuarie la stadionul din oraşul Flămânzi.

Atât femeile asigurate cât şi cele neasigurate vor putea face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire, în cadrul proiectului de screening de cancer mamar ONCOFEM, derulat de IRO Iaşi împreună cu Fundaţia Enable România.

„Programările se fac prin intermediul asistenţilor medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile: într-o zi se pot efectua 48-50 de mamografii. Femeile au nevoie doar de buletin, în original şi copie”, au transmis reprezentanţii IRO Iaşi.

Vârsta femeilor care se pot testa gratuit: între 50 şi 69 de ani

Proiectul se desfăşoară în judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava, Galaţi, Brăila, Constanţa, Vrancea, Tulcea şi Buzău. Programul se derulează până la finalul acestui an.

Anul trecut, peste 5.000 de femei din nord-estul şi sud-estul ţării au făcut mamografii gratuite: 3.107 femei au fost testate la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar dotată cu mamograf digital, iar 1.978 au făcut mamografiile la Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din Iaşi, strada Sărăriei, nr. 177 A, unde se desfăşoară în paralel proiectul ONCOFEM.

Pentru a putea beneficia de testare gratuită, femeile trebuie să aibă vârsta între 50 şi 69 de ani, să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer mamar şi să nu aibă antecedente sugestive pentru această patologie. De asemenea, trebuie să nu mai fi făcut mamografie în ultimele 12 luni, să aibă adresa în buletin în unul dintre cele 12 judeţe vizate de proiect, să nu fie însărcinate şi nici să nu alăpteze. 

Comentarii