Câte parale fac topoarele găsite în Pădurea Uricani?

Un „vânător de comori“ din Iaşi lăsat nerăsplătit de stat după marea descoperire s-a adresat instanţei

miercuri, 17 februarie 2021, 03:00
2 MIN
 Un „vânător de comori“ din Iaşi lăsat nerăsplătit de stat după marea descoperire s-a adresat instanţei

Bărbatul a predat mai multe topoare şi un inel de bronz din perioada preistorică. Legea spune că recompensa găsitorului este de 30-45% din valoarea obiectelor. El nu a primit însă nimic, deoarece a folosit detector de metale, găsirea nefiind, aşadar, „întâmplătoare“, cum se menţionează în lege. Diferendul financiar va fi tranşat de instanţă.

Un vânător de comori a obţinut în instanţă o recompensă de 1.000 de euro pentru două descoperiri arheologice făcute cu detectorul de metale. Conform legii, cetăţenii care fac descoperiri întâmplă­toare au dreptul la o recompensă cuprinsă între 30% şi 45% din valoarea acestora, în funcţie de importanţa pieselor. Descoperirile au avut loc acum 5 ani, dar Ministerul Culturii a refuzat să plătească recompensa, ceea ce l-a făcut pe arheologul amator să se adreseze instanţei.

În decembrie 2015, Mihai Cioran a descoperit în zona pădurii Uricani un număr de 9 topoare de bronz. Două luni mai târziu, acesta a mai descoperit 5 topoare şi un inel de bronz, lângă lutăria satului Voroveşti din Miroslava. Rapoartele de expertiză au datat topoarele ca fiind de la sfârşitul epocii bronzului, având o valoare excepţională, expertul propunând acordarea unei recompense de 40% din valoarea pieselor, estimată la 12.300 de lei. Inelul a fost evaluat la doar 200 de lei, valoarea sa de patrimoniu fiind nesemnificativă.

Bunurile descoperite au fost predate imediat primăriei comunei Miroslava, la rându-i aceasta predându-le Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Piesele au ajuns în final la Complexul Muzeal Naţional „Moldova“. Ministerul Culturii a refuzat însă să achite recompensa propusă de expert, întrucât, prin folosirea unui detector de metale, descoperirile nu ar fi fost întâmplătoare, aşa cum impun normele legale.

Magistraţii Judecătoriei au afirmat însă că sensul legal al termenului „întâmplător“ nu este cel din dicţionarul limbii române. Astfel, în sensul dat de Ordonanţa 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, descoperirea întâmplătoare este cea făcută „ca urmare a acţiunii factorilor naturali sau a acţiunilor umane, altele decât cercetarea arheologică atestată“. Cu alte cuvinte, folosirea de către un cetăţean oarecare a unui detector de metale, nefiind cercetare arheologică atestată, nu poate conduce decât la descoperiri întâmplătoare, în sensul legii. Ca urmare, judecătorii au impus Ministerului Culturii plata unei recompense, însă de 5.000 de lei. Apelul făcut de minister a fost respins, dar acesta a făcut recurs. Acesta se află în curs de judecată la Tribunal.

Comentarii