Un grup de chinezi sapă gropi la marginea pădurii, lângă Dobrovăț. Ce caută aceștia?

marți, 06 iunie 2023, 19:39
2 MIN
 Un grup de chinezi sapă gropi la marginea pădurii, lângă Dobrovăț.  Ce caută aceștia?

Aici au început cercetări minuțioase pe un sit unde au fost descoperite urmele unor locuințe vechi de 6000 de ani, contemporane cu Civilizația Cucuteni (VEZI AICI)

 

Peste două săptămâni, arheologi români și chinezi vor relua lucrările de cercetare arheologică la Dobrovăț, a anunțat primarul comunei, Cătălin Martinuș. „Cercetarea vizează situl arheologic «Cultura Cucuteni»”, a precizat el.

Institutul de Arheologie din Beijing finanțează întreaga activitate, „deoarece au concluzionat după săpăturile anterioare că în zona noastră a existat în aproximativ aceeași perioadă, cu circa 6000 de ani în urmă, o cultură similară uneia din China, de pe malul fluviului Galben. Ei încearcă să explice cum a fost posibil, ținând cont de miile de kilometri care le separă”, a rezumat primarul comunei misiunea cercetătorilor chinezi. Practic, ceramica pictată găsită la Dobrovăț seamănă foarte mult cu cea din culturile Yangshao şi Majiayao din China perioadei neolitice.

La săpăturile făcute la cca 1,5 km de satul Dobrovăț au dat o mână de ajutor și tineri localnici

Căutările arheologilor au început înainte de pandemie, după ce un localnic a cules dintr-un loc situat la liziera pădurii câteva fragmente de ceramică și le-a arătat unui arheolog ieșean. Primele investigații de amploare au fost făcute în 2019, dar au trebuit oprite după izbucnirea pandemiei. Acum le reiau pentru că „s-a descoperit aici o așezare destul de consistentă, ținând cont și de perioada la care ne raportăm”, a adăugat primarul Martinuș.

Săpăturile efectuate în 2019 au scos la iveală nu doar fragmente de lut ars, dar și urmele a nouă locuințe și ceea ce par a fi cuptoare sau vetre, un șanț și o palisadă, construcții amenajate pe o suprafață de aproximativ două hectare. 

Comentarii