Un nou parc în Iaşi? Primăria negociază cu patru cunoscuţi investitori imobiliari un consistent schimb de teren. Dedesubturile afacerii

sâmbătă, 13 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Un nou parc în Iaşi? Primăria negociază cu patru cunoscuţi investitori imobiliari un consistent schimb de teren. Dedesubturile afacerii

Primăria ar putea intra în proprietatea unui hectar de teren în zona Nicolae Iorga. Suprafaţa se află lângă Gara Internaţională, şi se are în vedere amenajarea unui parc. Proprietari privaţi ai bunului au iniţiat un schimb de teren, după ce au întâmpinat probleme în valorificarea suprafeţei din punct de vedere urbanistic.

Terenul de 10.767 mp a fost achiziţionat, în 2021, de două firme pentru o sumă de aproape 1,9 milioane euro (circa 175 euro/mp). La începutul anului trecut, pe site-uri de profil, terenul era scos la vânzare pentru 5,9 milioane euro, de trei ori mai mult faţă de preţul de achiziţie.

Verificările „Ziarul de Iaşi” au revelat că terenul este în continuare intabulat de cumpărătorii din 2021: Mercur Mary şi Imperia Divizia Construcţii, care deţin suprafaţa în cote egale. Ambele firme sunt patronate de oameni de afaceri cu interese imobiliare, societăţile derulând o serie de investiţii de acest fel în mai multe zone din oraş.

După achiziţia terenului din Nicolae Iorga, proprietarii au încercat să-l valorifice: au iniţiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un ansamblu mixt, dar documentaţia urbanistică nu a avansat în vreun fel. Mai mult, şi o simplă împrejmuire a fost respinsă de municipalitate, pe motiv că inclusiv pentru o astfel de lucrare este necesară întocmirea unui PUZ.

Terenul a făcut şi obiectul unui litigiu în instanţă: după ce au achiziţionat terenul, firmele au deschis un proces împotriva Primăriei deoarece terenul era inclus în Registrul spaţiilor verzi al Iaşului. Iniţial, Tribunalul Iaşi a dat câştig de cauză firmelor, dar, în mai 2023, Curtea de Apel a întors decizia.

În hotărâre, judecătorii au arătat că înscrierea în Registru nu a generat „o situaţie nouă necunoscută” noilor proprietari întrucât terenul avea destinaţia de spaţiu verde şi înainte de emiterea titlului de proprietate. „Legea nu obligă la exproprierea tuturor terenurilor spaţiu verde aflate în proprietate privată, interzicând totodată schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi”, se arată în hotărârea Curţii de Apel.

Astfel, terenul a rămas în Registrul spaţiilor verzi, iar valorificarea din punct de vedere urbanistic (prin construirea de blocuri sau clădiri de birouri) ar putea fi făcută doar dacă se iniţiază din nou scoaterea suprafeţei din Registru.

Proprietarii propun un schimb de teren

În prezent, la Primărie este analizată o solicitare de schimb de teren. Iniţiativa a venit la puţin timp ce unul dintre consilierii locali (Răzvan Timofciuc) a vehiculat o astfel de soluţie în plen, în cadrul unei şedinţe de anul trecut. Consilierul propunea ca Primăria să iniţieze schimbul, în ideea ca terenul din Nicolae Iorga să fie valorificat ca spaţiu verde, respectiv prin înfiinţarea unui parc.

„Există înregistrată o solicitare din partea SC Imperia Divizia Construcţii SRL (coproprietar) – având ca obiect schimb de teren. Aceasta nu este soluţionată până la acest moment, aflându-se în analiza noastră”, a declarat ieri Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei.

Potrivit surselor ZDI, discuţiile între cele două părţi sunt avansate. O dovadă în acest sens constă şi în faptul că, la finalul lunii decembrie 2023, Primăria a eliberat două certificate de urbanism pentru „înfiinţare parc” pe terenul în cauză. Unul dintre actele urbanistice este pe numele municipalităţii, fiind vorba despre un certificat de informare, iar celălalt pe numele unuia dintre proprietari (Mercur Mary).

Mercur Mary este deţinută de Daniel Florescu şi Valentin Moţoc, cunoscuţi pentru afacerile din zona jocurilor de noroc. În schimb, în ultimii ani, aceştia s-au orientat şi pe piaţa imobiliară: au construit blocul din Podu Roş (din spatele sediului PNL) şi au în pregătire un proiect (cu PUZ aprobat şi autorizat) în zona Moara de Foc, lângă clădirea Solomon’s (fostul Gelsor). Mercur Mary mai are interese imobiliare în zona Fortus.

Imperia Divizia Construcţii este deţinută de Paul Avataji şi Constantin Gavrilă, amândoi cu afaceri în domeniul imobiliar. O zonă de interes pentru cei doi, unde au derulat proiecte, este Moara de Vânt: Primăria are în proprietate numeroase suprafeţe de teren în această zonă, terenuri care nu este exclus să fie pe „masa negocierilor”.

Însă, până la perfectarea unui schimb, este cale lungă. În primul rând, în mod obligatoriu trebuie efectuată o evaluare a celor 10.767 mp din bld. Nicolae Iorga, în special în contextul în care, din punct de vedere urbanistic, valorificarea terenului cu clădiri este improbabilă. După ce va fi făcută o evaluare, schimbul trebuie aprobat de Consiliul Local cu o majoritate de două treimi, ceea ce înseamnă că iniţiativa trebuie susţinută de reprezentanţii a celor puţin trei partide dintre cele patru care au aleşi locali.

Comentarii