De Business

Punem punctul pe știi

Un ordin ministerial „abuziv şi exagerat” răvăşeşte lumea cabinetelor stomatologice

joi, 02 decembrie 2021, 02:50
8 MIN
 Un ordin ministerial „abuziv şi exagerat” răvăşeşte lumea cabinetelor stomatologice

Un ordin al Ministrului Sănătăţii, publicat recent în Monitorul Oficial, le dă dureri de dinţi stomatologilor. Preţurile serviciilor medicale ar putea creşte, în condiţiile în care deja sănătatea orală nu este susţinută de stat, iar cabinetele stomatologice mici ar putea intra în faliment dacă noul ordin ministerial nu va fi modificat. Ordinul e caracterizat de dentişti ca fiind “abuziv, absurd, aberant, exagerat”. 

Medicii stomatologi sunt îngrijoraţi că, prin introducerea unor norme noi de curăţenie, sterilizare şi dezinfecţie ,volumul investiţiilor pe care trebuie să le facă în cabinete va creşte mult, iar acest lucru se va reflecta în nota de plată a pacienţilor.

Fapte

În luna aprilie a acestul an, Ministerul Sănătăţii a lansat spre dezbatere un proiect de ordin referitor la normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private. La data de 14 septembrie 2021, noul ordin ministerial (nr. 1761 din 03.09.2021) a fost publicat în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare. Furia medicilor stomatologi s-a acumulat de la o zi la alta, amplificată de mesaje pe reţelele de socializare în care unii medici dentişti din diverse zone ale ţării se plângeau că au fost deja controlaţi de inspectorii direcţiilor de sănătate publică în baza noului ordin.

La începutul lunii noiembrie, Patronatul Societăţilor de stomatologie, implantologie şi tehnică dentară a publicat on-line petiţia “Medicii stomatologi cer de urgenţă suspendarea Ordinului 1761/2021 şi a controlului DSP-urilor teritoriale până la corectarea anomaliilor din acest ordin referitor la medicina dentară”. Până pe 29 noiembrie 2021, petiţia a fost semnată de 8580 de persoane. Alarmate de numarul mare de dentişti care cereau lămuriri, Colegiile Medicilor Stomatologi au luat legatura cu reprezentantii Ministerului Sănătăţii, pentru reanalizarea prevederilor ordinului nr. 1761. Ministerul Sănătăţii a trimisa răspuns că este dispus să renegocieze. Aceasta este situaţia la momentul actual.

Nemulţumiri

Ordinul 1761/2021 prevede ca în fiecare unitate medicală de stat sau privată să se utilizeze pentru curăţenie un mop la 20 de metri pătraţi, cu schimbarea obligatorie a acestuia la trecerea într-o altă încăpere. Iar lavetele utilizate pentru curăţenie să fie individualizate, pe culori, în funcţie de suprafeţele pe care aplică curăţenia (sau să fie de unică folosinţă). Iar pentru asigurarea unui rulaj optim de rezerve de mopuri şi lavete este necesar un număr de minimun 3 ori mai mare faţă de necesarul calculat.

“Tocmai am calculat: la un spaţiu cu 8 încăperi cică trebuie 24 de mopuri pe zi*22 zile lucrătoare*12 luni, adică 6336 de mopuri de unică folosinţă pe an”, scrie un medic stomatolog pe grupul de Whatsapp Dentisti&SARS COVID19

Documentul se referă şi la condiţiile în care lavetele şi mopurile ar trebui spălate şi uscate (dacă nu sunt de unică folosinţă). Acelaşi ordin ii obligă pe stomatologi să aibă în cabinete câte un incubator pentru teste de autocontrol, pentru a determina o eventuală prezenţă a germenilor.

În acelaşi timp documentul le solicită medicilor să facă teste suplimentare pe aparatele de sterilizare şi îi obligă să marcheze cu etichete instrumentele sterilizate. Aceste etichete urmând a fi dezlipite de pe instrumentele folosite în timpul unui tratament şi lipite pe fişa pacientului care beneficiază de acel tratament. Acest lucru i-a nedumerit şi alarmat pe medicii stomatologi, care folosesc numeroase instrumente de mici dimensiuni, cum sunt acele şi frezele, şi spun ca e absurd, în materie de timp pierdut, să eticheteze toate aceste instrumente, iar apoi să lipească toate aceste etichete în fişele pacienţilor.

“În urma apariţiei Ordinului 1761/2021 privind aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea din unităţile sanitare publice şi private şi publicat în Monitorul Oficial în data de 14.09.2021, medicina dentară românească a intrat în fierbere, ordinul generând mari nemulţumiri, datorita implementarii normelor pentru spitalele monobloc în cabinetele mici de stomatologie” se arată în petiţia formulată de Patronatul Societăţilor de stomatologie, implantologie şi tehnică dentară. Autorii petiţiei lansează cîteva întrebări şi exprimă îngrijprări care îi frământă pe dentişti:

  • Care sunt costurile acestor proceduri minuţioase şi care încarcă programul medicilor stomatologi?
  • De ce este nevoie de atâtea mopuri şi găleţi şi unde le vom depozita într-un cabinet? 
  • De ce aceste modificări nu au fost făcute cu consultarea organizaţiilor profesionale cum cere legea?
  • Aceste proceduri complicate vor duce fie la explozia preţurilor, fie la falimentarea unităţilor sanitare mici
  • Câte registre trebuie să completeze medicii stomatologi şi cât timp vor aloca acestei activităţi?

Orice normă care se implementează este cuantificată în timpul alocat şi cost. Nu există nicio referire în acest sens (în noul ordin). 

“Cu tot respectul, vă invităm în cabinetele de stomatologie să constataţi cât instrumentar mic se utilizează la o singură obturaţie dentară şi dimensiunea acestuia (mic si foarte mic). Nici măcar nu putem să le denumim specific pe fiecare în parte, ci doar să le încadrăm într-o categorie (de exemplu freze dentare, matrici, ace de canal, etc). Există atât de multe feluri şi tipuri pe dimensiuni şi forme, încât ne-ar lua o zi întreagă doar să le denumim, să le urmărim şi să le notăm in fişe. Nu putem aplica pe ele nici cod de bare, în eventualitatea implementarii unui sistem de urmarire electronic”, se mai arată în petiţie.

Mulţi dintre semnatarii petiţei online explică de ce sunt de părere că ordinul 1761/2021 ar trebui modificat. Unul dintre ei este Loredana Pirloge, din Bucureşti, care remarcă: „Normele de aplicare sunt absurde. Nimic din ce este trecut în normele acelea nu are aplicabilitate în cabinetul stomatologic!!!

“Noile norme mi se par abuzive şi vor duce la o creştere exagerată a preţurilor, nesustenabilă în acest moment din punct de vedere economic, iar nouă ca medici ne reduc timpul în care putem să acordăm îngrijiri pacienţilor!!!” Ana Maria Burdulea (Iasi, 2021-11-09)

Birocraţie

Pe reţelele de socializare, medicii dentişti se plâng şi de birocraţia care îi împovărează prin listele lungi de documente cu care ar trebui ca să poată funcţiona conform legilor în vigoare. Iar adăugarea de noi şi noi registre de completat le lasă din ce în ce mai putin timp disponibil .

O altă nemulţumire majoră este legată de comunicarea defectuoasă între Ministerul Sănătăţii, Colegiile Medicilor Stomatologi şi practicieni.

Faptul că medicii stomatologi nu au fost chemaţi cu adevărat la o dezbatere e afirmat şi în textul petiţiei:

Concluzie: După cum am înţeles, acest ordin a fost în dezbatere publică, dar corpul profesional medical stomatologic românesc nu a fost informat şi am înţeles că există un proces-verbal al Comisiei de medicină dentară din cadrul Ministerului Sănătăţii cu avizarea prin vot a acestui ordin care nu este pentru medicina dentară”.

 Ceea ce este de reţinut şi foarte important este că: sterilizarea se face în acelaşi autoclav, oricâte teste si bandelete am lipi noi pe instrumentar, iar rezultatul este acelaşi. Producătorul autoclavelor certifică o calitate a acestuia acceptată mondial, iar conform legislaţiei româneşti aceste autoclave sunt agrementate de ANMDM, deci verificările acestea nu-şi au rostul.

Dacă este chiar necesar să facem schimbări, ele să fie adaptate la modul de funcţionare şi la posibilităţile financiare reale ale pacientului român, care va plăti degeaba nişte etichete si bandelete.

Refuzăm să credem că există cabinete unde nu se face sterilizare, iar intenţia medicilor nu este de a se sustrage de la sterilizare, ci de a avea reguli care se pot aplica în mod real, pentru că procesul de sterilizare este acelaşi, acesti markeri, integratori, teste Bowie-Dick, nefiind altceva decat metode reduntante de reconfirmare a sterilităţii”.

 “Eu iubesc acest ordin”

La Iaşi, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi, prof. univ. Norina Consuela Forna susţine că:

“Am luat legătura cu toţi practicienii din Iaşi şi le-am cerut să transmită problemele pe care le văd. În acest moment lucrăm la o moţiune. Cred, absolut, că ordinul va fi schimbat”, preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Iaşi.

Mai mulţi medici stomatologi ieşeni spun însă că nimeni nu le-a cerut opinia şi că se simt reprezentaţi doar de Patronatul Societăţilor de stomatologie, implantologie şi tehnică dentară, entitate apărută de scurt timp – “în valul trei al pandemiei” este reperul oferit de unul dintre dentiştii cu care am discutat.

În ce priveşte temerea stomatologilor că vor fi „vânaţi” prin controale de inspectorii DSP, dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a declarat: “Interesul nostru nu este să amendăm medicii, ci sa-i protejăm atât pe ei cât şi pe pacienţi. Doamna Forna m-a sunat pentru lămuriri şi am rugat-o să discute cu şefa Serviciului Epidemiologie din cadrul DSP pentru lămuriri”, director Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, dr. Vasile Cepoi.

Şefa Serviciului Epidemiologic, dr. Elena-Manuela Trifan, şef Serviciu Epidemiologic DSP Iaşi: “De la doamna Forna am primit doar o listă cu întrebări, la care am trimis răspunsuri. Nimic altceva nu am discutat”. Mai departe, lista cu raspunsuri şi întrebări nu a fost publicată pe pagina de internet a Colegiului medicilor din Iaşi şi nici trimisă către toţi medicii stomatologi. A circulat pe reţele de socializare, mai mult sub forma unor fragmente decupate din acea lista.

„Eu iubesc acest ordin. Îmi pare rău doar că nu pune mai mult accent pe spălatul mâinilor. Am primit o listă cu întrebări referitoare la noile norme şi am răspuns la ele. Mi se pare că mulţi stomatologi nu au citit ordinul. Şi nu nu au niciun fel de proceduri”, a adăugat dr. Elena-Manuela Trifan.

Ministerul Sănătăţii a trimis medicilor stomatologi un raspuns la sfârşitul săptămânii trecute, prin care, “având în vedere multiplele îngrijorări şi petiţii adresate de medicii stomatologi din Romînia cu privire la dificultatea aplicării în cabinetele de medicină dentară a prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1761/2021 (….) Ministerul Sănătăţii îşi reafirmă disponibilitatea privind dialogul asupra acestui ordin precum şi pentru a găsi soluţii optime pentru adaptarea lui, la specificităţile cabinetelor de medicină dentară, atât în bebeficiul pacienţilor, cât şi al profesioniştilor din domeniul stomatologiei. În acest sens, aşteptăm propuneri concrete din partea Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi, în cel mai scurt timp, vom organiza o întâlnire cu aceştia pentru a le dezbate şi integra într-o propunere de modificare a Ordinului nr. 1761/2021”. Documentul este semnat de directorul general adjunct al MS, dr. Amalia Şerban.

Comentarii