Un record istoric, o situare în topul naţional. Starea Politehnicii ieşene, prezentată în faţa Senatului

marți, 26 martie 2024, 20:39
2 MIN
 Un record istoric, o situare în topul naţional. Starea Politehnicii ieşene, prezentată în faţa Senatului

În debutul şedinţei Senatului de vineria trecută, rectorul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a prezentat raportul cu privire la starea universităţii pe anul trecut.

 

Printre cele mai importante aspecte menţionate s-a numărat şi recordul numărului de candidaţi români la admiterea din 2023, dar şi numărul foarte mare al celor din Republica Moldova şi din alte ţări care au ales Politehnica ieşeană (în total au fost peste 6.500 de dosare depuse şi de candidaţi înscrişi). Mai mult, aşa cum apare într-un comunicat, Politehnica ieşeană se află în primele universităţi din ţară în ceea ce priveşte finanţarea suplimentară oferită de Ministerul Educaţiei, după indicatorii de calitate. În mod concret, în 2023 TUIASI a încasat cu 8 milioane de lei mai mult faţă de 2022 şi cu 11 milioane peste media naţională.

În zona cercetării, numărul articolelor ştiinţifice publicate în reviste de profil a rămas unul constant în ultimii ani, remarcându-se o uşoară creştere a susţinerii tezelor doctorale în urma unor proiecte derulate de către Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul universităţii. “Ceea ce este cu adevărat semnificativ pe anul trecut este creşterea numărului de proiecte derulate pe axa Horizon, de la 3 – 4 în anii anteriori, la 17 în 2023”, se menţioenează în comunicat.

În ceea ce priveşte infrastructura, în anul 2023 TUIASI a introdus în circuitul cazărilor şi căminul T6 care, deşi lucrările au fost întinse pe parcursul mai multor ani, a fost realizat la standarde europene şi este unul dintre cele mai moderne din ţară. Tot în 2023 a avut loc finalizarea oficială a reabilitării, prin fonduri europene de peste 12 milioane de euro, a trei clădiri: sediul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” şi câte un corp al Facultăţii de Design Industrial şi Managementul Afacerilor şi al Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.

Un alt punct important din raportul prezentat comunităţii academice a vizat prezenţa TUIASI în Alianţa de universităţi europene INGENIUM.

Comentarii