Un scandal de 200.000 euro în filiala USR: acuze de cenzură şi excluderi UPDATE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Acuze grave aduse oamenilor deputatei Cosette Chichirău: “Pierd controlul”

Un scandal de 200.000 euro în filiala USR: acuze de cenzură şi excluderi UPDATE

GALERIE
USR_Iasi_Havarneanu&Chichirau
 • USR_Iasi_Havarneanu&Chichirau
- +

Mai mulţi membri ai organizaţiei, inclusiv parlamentari şi lideri ai grupurilor de consilieri locali, au fost suspendaţi de pe grupul de comunicare al partidului. Chiar fratele liderului USR Iaşi a şters postările „necorespunzătoare” şi i-a sancţionat astfel pe autorii lor. Preşedintele filialei, fratele geamăn al cenzorului, i-a luat apărarea, invocând un regulament de conduită pe grupul „Tribuna USR PLUS”. Deputatul Filip Havârneanu, unul din cei “cenzuraţi” alături de senatorul Marius Bodea, acuză că echipa lui Cosette Chichirău simte că “pierde terenul” şi vrea să cheltuie sub orice formă cei 200.000 euro din conturi, pentru a lăsa gol în urmă. Ce spun acuzaţii?

 

Măsuri dure, săptămâna aceasta, la USR Iaşi: parlamentari, lideri ai grupurilor de consilieri, însuşi preşedintele şi membri ai Biroului Local, ai organizaţiei de tineret, dar şi membri simpli au fost suspendaţi din grupul privat de pe Facebook al formaţiunii.

„Pedeapsa” a fost aplicată pe fondul discuţiilor asupra bugetului pe care conducerea organizaţiei judeţene îl propune pentru anul în curs. Însă nemulţumirea celor sancţionaţi astfel este amplificată şi de faptul că moderatorul care le-a tăiat accesul pe grup este fratele preşedintelui USR Iaşi, fostul subprefect USR Ştefan Tanasă, un apropiat al deputatei Cosette Chichirău, fosta preşedintă a USR Iaşi.

Surse din cadrul organizaţiei ne-au relatat că prima victimă a plătit pentru îndrăzneala de a semnala o presupusă abatere de la prevederile statutului sau regulamentul partidului. Cei care au reproşat apoi că s-a făcut un abuz cu această excludere temporară au avut aceeaşi soartă. Printre cei suspendaţi astfel sunt şi doi parlamentari, Marius Bodea şi Filip Havârneanu, ale căror postări au fost şterse tocmai pentru că cereau să nu mai fie înlăturate părerile altor membri ai uniunii. Cei doi nu au putut fi contactaţi de Ziarul de Iaşi.

Epurările

Scandalul „epurărilor” de pe grupul de lucru de la Iaşi a ajuns însă temă de discuţie pe forumul partidului. S-a cerut intervenţia Biroului Naţional, dar şi a lui Dan Barna, a lui Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, a Ralucăi Prună şi a lui Stelian Ion.

Preşedintele USR Iaşi ne-a spus că, într-adevăr, regulamentul intern al canalului de comunicare intern prevede asemenea sancţiuni de suspendare a accesului pe grupul partidului, de la o zi la câteva săptămâni.

Ştefan Tanasă ne-a precizat şi că acelaşi regulament impune moderatorilor grupului de comunicare să nu deţină funcţii de conducere în partid la nivel local şi judeţean. Or, „Nicolae (fratele lui Ştefan Tanasă, n.r.) deţine o funcţie la nivel naţional, este membru al Comisiei de Arbitraj, deci e în regulă să modereze grupul de Facebook intern împreună cu alţi patru colegi”, a explicat liderul USR.

Pe de altă parte, bugetul propus al filialei este în dezbatere. „Luni vom avea şedinţa în care va fi votat, iar până luni se vor aduce amendamente şi orice membru poate să aducă amendamente pe care le vom discuta atunci”, a mai spus Ştefan Tanasă. El crede că, după prezentarea bugetului, unii membri ai organizaţiei au rămas cu impresia că bugetul USR Iaşi pe anul în curs a fost deja adoptat.

Acuzele

În ceea ce-i priveşte pe parlamentarii partidului care au fost suspendaţi de pe grup, liderul USR a fost de părere că asta s-a întâmplat pentru alte motive. „Probabil”, a spus el, „a fost manipulare, dezinformare, abateri care duc la sancţiuni de câteva zile. Regulamentul se aplică egal, indiferent ce rang au cei sancţionaţi”, a subliniat Tanasă.

Un pasaj din postarea pe grup a deputatului Filip Havârneanu, pentru care a fost exclus:

“Am tăcut din gură prea mult sperând că lucrurile se vor rezolva, dar când se ajunge prea departe nu se mai poate. Avem la Iaşi o situaţie demnă de un film SF legată de comunism. Cumpărăm maşini, scaune de mii de euro, renovăm o clădire unde avem chirie pe zeci de mii de euro şi multe altele pentru că BJ Iaşi pierde controlul, aşa că au ales să cheltuiască toţi banii, aproape 200 de mii euro, ca să nu lase nimic celor care vin din urmă”.

Bugetul filialei însumează peste 900 de mii de lei şi menţionează cheltuieli precum achiziţia unui autoturism, amenajarea şi dotarea noului sediu cu mobilier şi birotică. Preşedintele organizaţiei ne-a spus că USR Iaşi nu a avut niciodată un sediu propriu-zis şi că, după cinci ani în care Primăria Iaşi şi-a manifestat dezinteresul, a trebuit să găsească un spaţiu adecvat. „E un sediu mare, cu sală de şedinţe, birouri de lucru”, care va fi inaugurat în zilele următoare, ne-a mai spus liderul USR Iaşi.

După apariția textului, vicepreședinta USR Iași, Cosette Chichirauși-a prezentat punctul de vedere:

Sunt mulți băieți tineri la USR Iași care, din prea mult entuziasm, se mai îmbrâncesc, se mai atacă între ei, răspândesc zvonuri, se suspendă de pe grupuri și se ceartă fără motiv. Nu îmi petrec timpul urmărind astfel de dramolete. Evident, nici nu mă implic în așa ceva. Ideea că aș avea de-a face cu suspendările de pe grupurile de comunicare internă este o prostie și o minciună ordinară pe care nu o voi tolera. Voi face plângeri disciplinare pentru cei care au lansat astfel de minciuni. 

Apreciez energia și creativitatea tinerilor în general și în special a celor din USR. Câțiva însă se irosesc în bătălii imature. Și am un mesaj la care ar trebui să mediteze toți cei implicați: dacă mama îți spală rufele și îți face cumpărăturile, poate că nu ești complet pregătit pentru politică, nici măcar la nivel local. Probabil că nici nu înțelegi o propunere de dezvoltare a filialei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X