Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Eduard, un tânăr din Iaşi în vârstă de 19 ani, care începuse cursurile universitare de doar trei săptămâni, a murit duminică, la ora 15, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, în urma unui stop cardio-respirator, la scurt timp după ce a fost diagnosticat cu meningită meningococică.
În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, acesta a început să aibă febră puternică şi dureri de cap, iar duminică dimineaţă a început să prezinte agitaţie psihomotorie, sindrom confuzional, vărsături şi contracturi ale membrelor superioare.
Părinţii au sunat de urgenţă la 112, iar la 10.30 acesta a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie, iar de acolo, după ce i s-a făcut un Computer Tomograf care a avut rezultate normale, a fost redirecţionat către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”.
„Pacientul de 19 ani a fost luat de la domiciliu, la ora 9,00 s-a făcut solicitarea, la 10.30 era la Spitalul de Neurochirurgie. Prezenta sindrom febril, cefalee, era confuz. De acolo s-a făcut solicitare la ora 13.30 pentru Spitalul de Infecţioase, a fost transportat cu un echipaj cu medic. Stopul cardiorespirator nu a fost în timpul transferului, era stabil hemodinamic şi respirator”, a declarat dr. Angelica Hristea, manager al Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi.
La internarea de la Spitalul de Boli Infecţioase, medicii au fost nevoiţi să-l sedeze pe tânăr din cauza faptului că era într-o stare accentuată de agitaţie. Dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale, a precizat că tânărul avea o tensiunea arterială de 143 / 93, saturaţia sângelui de 94%, şi a primit oxigen cu flux de 5 litri / minut.
După simptomele descrise de echipajul medical din ambulanţă şi din fişa pacientului, aceştia au decis să îi facă o puncţie lombară: lichidul avea aspect purulent, iar examenul bacterioscopic a indicat prezenţa meningitei.
După momentul diagnosticului, tânărul a mai rezistat 30 de minute până la intrarea în stop cardio-respirator. Medicii au încercat timp de 90 de minute să îl resusciteze, fără a avea însă succes.
„Se iniţiază imediat terapia maximală: Meropenem 6g/zi, Vancomicina 2g/zi, Dxm 16mg/zi, perfuzie endovenoasă cu antiedematoase cerebrale. La aproximativ 30 de minute de la internare, pacientul prezintă stop cardio-respirator pentru care medicul de Terapie Intensivă aplică toate mijloacele de resuscitare cardio-respiratorie şi reechilibrare hidroelectrolitică, la nivel maximal, timp de o oră şi jumătate. Pacientul, din nefericire, nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Fiecare pierdere a unui membru de familie este o tragedie, cu atât mai mult cu cât vorbim de un pacient tânăr. Suntem alături de familie, aparţinători, şi îi asigurăm pe toţi pacienţii de toata grija şi profesionalismul cadrelor medicale care activează în spitalul nostru”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Medicii avertizează că meningita meningococică este o boală deosebit de periculoasă, cu o rată ridicată de deces. În multe ţări din Europa cetăţenii sunt vaccinaţi periodic, în planul naţional de vaccinare, cu serul care ajută la dobândirea de imunitate împotriva infecţiei. În România vaccinarea împotriva meningitei este opţională.
Cuvinte cheie: + meningita, student, infectioase, rosu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O nouă tehnologie de terapie antiinflamatorie ce i-a entuziasmat pe toți specialiștii lumii MSK (P)
Un județ din România, pe locul 5 în lume la categoria cele mai ospitaliere zone turistice
Proces celular care poate duce la moartea sau regenerarea celulelor stem
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
25 de judeţe şi Bucureşti sub cod galben de ninsoare şi viscol până sâmbătă seara. Polei în Moldova
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
RedacțiaÎnvățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.