anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Unchiul primarului Chirica, din nou cu ochii pe terenul public al Iaşului: vrea să primească hectarul de „revoluţionar”

GALERIE
uchi chirica
 • uchi chirica
- +

Unchiul primarului Mihai Chirica ţine să-i fie răsplătite meritele de revoluţionar. Vasile Chirica a contestat sentinţa Judecătoriei prin care i se respinsese solicitarea de a primi 1 ha de teren pe raza municipiului pentru implicarea sa în evenimentele din decembrie 1989. Tribunalul nu a stabilit încă primul termen al apelului.

FOTO: Vasile Chirica, unchiul primarului de Iași

În septembrie 2019, Vasile Chirica s-a adresat Judecătoriei, cerând ca municipalitatea să fie obligată să-i atribuie în proprietate un teren extravilan de 10.000 mp. El a depus la dosar un certificat emis în 2016, conform căruia ar fi fost „luptător pentru victoria revoluţiei din decembrie 1989, cu rol determinant”. Conform legii 341/2004, „a recunoştinţei”, luptătorii cu rol determinant au dreptul la o recompensă sub forma unui teren extravilan, dacă nu deţin deja o proprietate funciară. Chirica a arătat că îndeplineşte condiţiile legale pentru a primi pământ, dar răspunsurile la cererile adresate Primăriei fie au fost echivoce, fie au lipsit. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii au precizat că revoluţionarii primesc teren „în limita posibilităţilor”, iar Primăria nu dispune de suficient teren nici pentru a-i pune în posesie pe foştii proprietari ale căror pământuri fuseseră confiscate în timpul regimului comunist.

Citește și:  Un nou tun marca Chirica: unchiul său primeste teren de sute de mii de euro, în timp ce pentru alții ”nu există teren”

Pentru a dovedi totuşi că Primăria are teren disponibil, Chirica a ataşat la dosar un inventar al domeniului public şi privat al municipiului, care menţiona existenţa a 61,93 ha libere în zona Moara de Vânt. Un expert a prezentat două variante de detaşare din această suprafaţă a câte unui hectar pentru îndestularea pretenţiilor lui Vasile Chirica. Solicitarea a fost totuşi respinsă, întrucât tot terenul deţinut de Primărie în Moara de Vânt este de domeniu public.

FOTO: cum au fost cedate renurile din jurul SRU (reporteris.ro)

„Instanţa constată că suprafaţa de teren de 187.116 mp, din extravilan Iaşi, Zona Moara de Vânt - Podgoria Copou, aparţine domeniului public. Bunurile aparţinând domeniului public sunt inalienabile şi insesizabile, astfel că instanţa nu poate admite cererea reclamantului de atribuire în proprietate a unor suprafeţe de teren ce aparţin domeniului public. Faţă de aceste considerente, instanţa urmează să respingă, ca neîntemeiată, prezenta acţiune”, au conchis magistraţii Judecătoriei. Decizia acestora a fost contestată de Chirica săptămâna trecută, apelul intrând marţi pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.