UPDATE – Un nou tun marca Chirica: unchiul său primeste teren de sute de mii de euro, în timp ce pentru alții ”nu există teren”

joi, 16 decembrie 2021, 09:10
7 MIN
 UPDATE – Un nou tun marca Chirica: unchiul său primeste teren de sute de mii de euro, în timp ce pentru alții ”nu există teren”

Pentru „meritele de revoluționar”, unchiul Vasile Chirica urmează să primească hectarul cerut fix pe platoul din jurul viitorului Spital Regional, cea mai bună zonă posibilă, scrie reporteris.ro. Un alt revoluționar a cerut pământ de la Primărie, în baza aceleiași legi, dar cererea i-a fost respinsă.  Sunt zeci de ieșeni cărora Primăria nu le retrocedează vechile proprietăți, motivul fiind „lipsa de terenuri libere”. Pentru Chirica s-a găsit.  Unchiul Vasile este cel care îl tot împrumuta pe nepotul primar când acesta nu știa cum să mai justifice câte o vilă.  Unchiul a mai primit de la Primărie și un spațiu ultacentral, pe care l-a reamenajat fără autorizație

UPDATE: Oficialii Primariei Iasi au venit astazi cu o serie de precizari la articolul "Un nou tun marca Chirica: unchiul său primeste teren de sute de mii de euro, în timp ce pentru alții ”nu există teren”. Ele sunt redate in josul textului integral. 

TEXT INITIAL: Vasile Chirica, unchiul primarului Mihai Chirca, a obținut o victorie importantă în procesul prin care speră să obțină 10.000 mp de la Primărie: expertul tocmit pentru a identifica terenuri libere din patrimoniul orașului a depus documentul care certifică faptul că împroprietărirea poate fi făcută.

Oficial, Primăria spune de mulți ani că nu mai are suprafețe disponibile pentru a face retrocedări sau noi împroprietăriri, dar iată că pentru Unchiul Vasile s-a găsit hectarul mult visat. Expertul tehnic a identificat, așa cum se aștepta multă lume, cele 62 ha intabulate de Primărie la Moara de Vânt și a propus două loturi din care Vasile Chirica să aleagă.


Tunul este năucitor. Amplasamentul este perfect, în imediata apropiere a Spitalului Regional, pe platou, la 7 minute de Centru, cu mașina, zona de lux în care se fac retrocedări alese pe sprânceană.

Acolo a fost pus în posesie cu 15.000 mp și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, cumătrul lui Mihai Chirica. Vasile Chirica a cerut cei 10.000 mp (1 ha) în calitate de revoluționar, conform legii. Terenul în zonă se vinde acum cu prețuri între 50 și 70 de euro/mp. Cadoul pentru unchiul lui Chirica este de 700.000 de euro, valoare imediată.

Anterior, altui revoluționar i s-a respins cererea de punere în posesie, exact în aceleași condiții ca ale lui Vasile Chirica. Revoluționarul n-a primit nici în ziua de azi hectarul de teren.

Pentru ca Primăria Iași să găsească sau nu un teren de acordat în condițiile legii, cel mai important este cine întreabă. În cazul altor solicitanți care au avut cereri similare instituția nu s-a mișcat, dar în cazul unchiului primarului, Vasile Chirica, Serviciu GIS Cadastru a scos din joben hârtiile cu inventarul suprafețelor disponibile. În baza acestora, un expert tehnic cadastrist angajat de unchiul primarului i-a livrat deja două opțiuni, ambele de milioane de euro.
Inventarul tuturor terenurilor libere din Iași, pus la dispoziție de GIS Cadastru, adică de subordonații primarului, este cheia de boltă a acestei afaceri. Primăria condusă de Mihai Chirica s-a comportat duplicitar:

– în prima fază i-a respins cererea unchiului, pentru a nu ieși discuții că este avantajat
– în a doua fază, Vasile Chirica a deschis proces, iar Primăria i-a pus la dispoziție o listă cu toate terenurile libere.
Ori avea teren, ori nu avea Primăria? Procesul este acoperirea legală prin care primarul scapă de suspiciunea că și-ar favoriza unchiul. Dar totuși i-a pus la dispoziție o listă cu terenuri disponibile, ceea ce niciun alt petent din Iași nu a primit.
Expertul tehnic s-a bazat tocmai pe această listă și a propus dezmembrarea unei suprafețe de 1 ha din cele 61 ha ale Primăriei. Împroprietărirea se face în baza Legii „recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române”.

Mai mult, pe reporteris.ro

Precizarile oficiale ale Primariei Iasi:

Zona Moara de Vânt va rămâne dedicată comunităţii ieşene!

În legătură cu afirmaţiile mincinoase şi speculaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu atribuirea unui teren din domeniul public al Municipiului Iaşi către persoane beneficiare ale Legii nr. 341 din 2004 – Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iaşi este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele precizări:

1. Reclamanţii au solicitat Judecătoriei Iaşi obligarea Municipiului Iaşi la atribuirea, conform Legii amintite mai sus, a unor terenuri extravilane în suprafaţă totală de 20.000 de metri pătraţi (câte 10.000 de metri pătraţi de fiecare). Municipiul Iași a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată și a depus Referatul încheiat în vederea avizării Anexei 1 la Legea nr. 165 din 2013 – actualizată, de către Comisia Municipală de Fond Funciar Iași, prin care se propune a se lua act de situația la zi a rezervei de teren a Comisiei Municipale de Fond Funciar, respectiv că "nu mai există disponibil de teren în rezerva Comisiei Locale de Fond Funciar".

2. La solicitarea expresă a instanţei de judecată, autoritatea locală a depus inventarul cu terenurile aflate în proprietatea privată a Municipiului Iaşi. Instanţa de judecată a decis, pe fond, pentru un solicitant, efectuarea unei expertize tehnice judiciare şi a respins această procedură pentru celălalt solicitant. Precizăm că solicitările celor doi au fost analizate de către două complete de judecată diferite.

3. Pentru solicitantul căruia i s-a admis expertiza judiciară, din toate terenurile pe care Municipiul Iaşi le-a depus la instanţă, expertul judiciar a identificat două variante de detașare a câte un hectar din totalul de 61,9 hectare din zona Moara de Vânt. Pentru celălat solicitant, având în vedere că instanţa a respins cererea, expertiza nu a mai avut loc.

4. Raportul de expertiză cu cele două propuneri a fost înaintat Municipiului Iaşi pentru analiză şi răspuns. Subliniem că propunerile făcute de către expertul judiciar nu au caracter obligatoriu, iar atât Primăria Municipiului Iaşi, cât şi instanţa de judecată nu au luat nicio decizie în acest sens.

Mai precizăm că acest proces nu a fost finalizat şi nu există nicio decizie definitivă a instanţei care să oblige autoritatea locală să pună în proprietate niciun solicitant a cărui cerere face obiectul terenurilor aflate în zona Moara de Vânt. Mai mult decât atât, Municipiul Iaşi va face obiecţiuni la propunerile făcute de expertul judiciar la termenul de judecată din data de 20 ianuarie 2022.

Mai trebuie menţionat faptul că Municipiul Iaşi are în acest moment în elaborare un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru întreaga zonă Moara de Vânt care este în proprietatea autorităţii locale, aspect care a fost adus la cunoştinţa publicului, mai ales că intenţia Primăriei Municipiului Iaşi este de a implementa în zona respectivă două proiecte majore de interes regional: Baza Sportivă Regională “Regina Maria” şi Stadionul Regional “Regele Ferdinand”.

În aceeaşi ordine de idei, parcelele indicate instanţei de către expertul judiciar trebuie analizate şi din perspectiva Legii 24 din 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi. Zona Moara de Vânt este unul din “plămânii verzi” ai oraşului, iar intenţia Primăriei Municipiului Iaşi este să păstreze cât mai mulţi metri pătraţi cu această destinaţie.

De asemenea, prin propunerile care vor fi făcute prin PUZ, în zona Moara de Vânt se vor regăsi exclusiv imobile cu destinaţie publică, cu obiective clar definite: pe de o parte avem cele două obiective regionale cu destinaţie sportivă, iar de pe altă parte avem viitorul Smart City District, o zonă cu destinaţie educaţională şi cu funcţiuni medicale, de cercetare etc., fiind excluse din start orice investiţie cu destinaţia de locuinţă particulară sau locuinţe colective.

Mai mult, subliniem faptul că pentru terenurile din Moara de Vânt există titlu de proprietate emis pe numele Primăriei Municipiului Iaşi, ele fiind intabulate pe numele Municipiului Iaşi pe întreaga suprafaţă ce nu mai poate fi schimbată!

În concluzie, orice afirmaţii făcute în spaţiul public cu privire la schimbarea destinaţiei terenurilor din zona Moara de Vânt, altele decât cele precizate mai sus, sunt pure speculaţii şi neadevăruri şi nu au niciun corespondent cu situaţia existentă. Procesele deschise de cei doi solicitanţi nu sunt finalizate, nu există nicio decizie definitivă a instanţei care să oblige Municipiul Iaşi să dea curs celor două cereri, iar procesul este departe de a se fi terminat.

Reafirmăm intenţia clară şi fără echivoc a Primăriei Municipiului Iaşi ca Zona Moara de Vânt să aibă destinaţii clare, în beneficiul nu doar a comunităţii ieşene, ci a întregii zone de Nord-Est: Spital Regional de Urgenţă, Baza Sportivă Regională, Stadion Regional, Smart City District şi o cât mai extinsă zonă verde, toate urmând a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţii ieşene!

”Așa cum am afirmat de nenumărate ori, cu respectul cuvenit față de toate instituțiile statului și în calitatea mea de primar al Muncipiului Iași, condamn ușurința și iresponsabilitatea cu o care o parte a presei afectează voit imaginea justiției și a administrației locale în fața opiniei publice. Condamn vehement aceste atacuri ale așa-zisei prese democratice care nu contribuie la apărarea statului de drept, ci la slăbirea lui, prin manipularea cetățenilor mai puțin informați. În acest fel, se aruncă o nouă pată asupra democrației românești, asupra frumoaselor idealuri pentru care s-a murit la Revoluția din decembrie 1989!”, a conchis primarul Mihai Chirica.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași

Comentarii