Va cumpăra Primăria Hotelul Traian? Achiziţia s-ar ridica la 4,7 milioane euro

vineri, 18 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Va cumpăra Primăria Hotelul Traian? Achiziţia s-ar ridica la 4,7 milioane euro

Municipalitatea ar putea deveni proprietarul Hotelului Traian. Primăria are drept de preemţiune, chiar dacă, recent, a fost adjudecată o licitaţie pentru vânzarea monumentului istoric. Pentru a putea face achiziţia, instituţia ar trebui să achite 4,7 milioane euro.

În cursul zilei de ieri, mai mulţi consilieri locali ai PSD, ALDE şi PMP şi-au dat un aviz de principiu pentru achiziţie, în timp ce liberalii afirmă că nu vor vota un astfel de proiect. Primăria trebuie să-şi exercite dreptul de preemţiune până pe 23 ianuarie, iar executivul vrea să convoace o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL) dacă va avea de partea sa pe cei mai mulţi dintre consilieri. O discuţie informală pe această temă a avut loc ieri în Comisia de urbanism, şase dintre cei opt consilieri prezenţi afirmând că sprijină achiziţia.

Doar liberalii s-au abţinut în a oferi un aviz de principiu. La un moment dat, la şedinţă a ajuns şi primarul Mihai Chirica care a purtat un scurt dialog pe această temă în special cu reprezentanţii PSD. „Ne gândim”, a spus, la final, edilul, în ceea ce priveşte achiziţia. În cadrul discuţiilor a fost subliniat faptul că dacă Primăria devine proprietar, hotelul trebuie dat în administrarea unei firme. În cursul zilei de miercuri, toţi consilierii locali au primit mai multe documente cu privire la eventuala achiziţie, iar secretariatul tehnic al CL a solicitat aleşilor să-şi exprime un punct de vedere în sensul exercitării sau nu a dreptului de preemţiune.

Surse: fără voturi de la PNL, proiectul pică

În noiembrie 2018, Casa de Insolvenţă Rava din Bucureşti a organizat o licitaţie pentru vânzarea Hotelului Traian, iar adjudecatar a fost declarată firma Kirschblute SRL, în contul creanţei sale garantate. Societatea este controlată de Dănuţ Prisecariu, om de afaceri care, prin Turism Moldova SA, acum în faliment, a fost şi proprietarul anterior al hotelului. Ulterior, casa de insolvenţă s-a adresat Ministerului Culturii, dar autoritatea a decis să nu-şi exercite dreptul de preemţiune. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, Primăria îşi poate exercita acest drept. Dacă va fi convocată o şedinţă extraordinară a plenului CL, achiziţia va trebui sprijinită de 18 dintre cei 27 de consilieri. Teoretic, Mihai Chirica se poate baza pe voturile PSD (14), ALDE (2) şi PMP (2), dar, din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, cel puţin doi consilieri PSD nu vor putea participa la şedinţă. În context, fără votul lui Andrei Postolache (USR) sau al unor liberali, proiectul nu va putea fi aprobat. Postolache nu a putut fi contactat ieri, în timp ce PNL s-a declarat împotriva iniţiativei. „Nu vom susţine acest proiect de hotărâre pentru că, principial, contravine principiilor liberale în care noi credem. După ce Primăria Iaşi a eşuat să ofere servicii publice elementare la standarde europene (transport public, infrastructură rutieră, servicii de educaţie şi sănătate), este neverosimil că s-ar descurca mai bine cu furnizarea de servicii hoteliere”, a declarat deputatul Marius Bodea, şeful organizaţiei municipale a PNL Iaşi.

El a amintit şi de eşecul Primăriei în a gestiona Hotelul Municipal, unitate de cazare cu pierderi anuale de sute de mii de lei. „Îl somez pe primarul Chirica să renunţe la aceste «combinaţii» care «miros» de la o poştă şi să se ocupe de problemele stringente ale oraşului: transport public, trafic, poluare, infrastructură. Cu 4,7 milioane euro se pot construi săli de sport în fiecare cartier din oraş, iar impactul acestor investiţii ar fi mult mai mare şi mai benefic pentru ieşeni”, a conchis Marius Bodea. La începutul acestei săptămâni, pe 14 ianuarie, consilierii locali s-au reunit într-o şedinţă extraordinară, dar executivul municipalităţii nu i-a informat despre posibila achiziţie a Hotelului Traian, cu toate că Primăria se afla în posesia adresei de la casa de insolvenţă încă de pe 10 ianuarie. În schimb, consilierii au fost informaţi, prin poşta electronică, abia pe 16 ianuarie, iar termenul până când aceştia trebuie să ia decizie comună este 23 ianuarie. 

Comentarii