Viaţa bate filmul. Un infractor ieşean dat în urmărire a ajuns preot în California

miercuri, 16 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Viaţa bate filmul. Un infractor ieşean dat în urmărire a ajuns preot în California

Un bărbat condamnat la zece ani de închisoare cu executare la Iaşi şi dat în urmărire generală a slujit ca preot, timp de trei ani, la o biserică ortodoxă din Statele Unite ale Americii. După ce palmaresul său infracţional a fost aflat de enoriaşi, Iulian Ilie a dispărut şi din SUA. El este căutat în continuare de poliţie.

Iulian Vasile Ilie (37 de ani), născut în Răducăneni, a păcălit zeci de persoane din Iaşi şi Bacău, alături de Teodor Coman, „regale mansardelor”. Condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare încă din decembrie 2016, Ilie nu a putut fi încarcerat, el fiind fugit din ţară dinainte de sentinţa definitivă.

Speriat probabil că va intra la puşcărie, Ilie a plecat din România încă din februarie 2015, stabilindu-se în SUA. Acolo, şi-a ascuns istoricul infracţional din ţară şi a decis să se facă preot. Ajuns în localitatea Palm Springs din California, Ilie a fost numit preot paroh de către Arhiepiscopul Nathaniel, şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America. „Când a venit la noi, a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi”, a povestit pentru „Adevărul” un credincios al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Palm Springs. Aceeaşi sursă îl cataloghează pe ţeparul ieşean ca un preot care nu era foarte apropiat de credincioşi.

Cum a ajuns preot

După trei ani în care l-a slujit pe Domnul în SUA, fără ca niciun conaţional de-al său să ştie de condamnarea de la Iaşi, Iulian Ilie a dispărut pur şi simplu din rândul comunităţii religioase româneşti din Palm Springs. Se întâmpla în decembrie 2018, atunci când ieşeanul nu a mai mers deloc la biserică şi nici nu a putut fi contactat de credincioşi sau de superiori ierarhici. Reprezentanţii arhiepiscopiei le-ar fi spus credincioşilor că preotul paroh a avut probleme cu Serviciul de Emigrări din SUA şi că din acest motiv a dispărut. „A dispărut peste noapte. Consiliul parohial a primit ordin să facă inventar, să schimbe cheile de la biroul lui de la biserică. Probabil, episcopul a ştiut că-i tâlhar şi voia să se asigure că nu diminuează din averea bisericii”, a mai precizat enoriaşul anonim, pentru sursa citată. De menţionat că Episcopia Ortodoxă Română din America este recunoscută de Biserica Ortodoxă Română, însă administrativ, aparţine de Biserica Ortodoxă din SUA. Până să ajungă în SUA, Iulian Ilie a slujit ca preot în parohia Crângu, din Teleorman, de acolo primind documentele necesare transferului în SUA.

De ce a fost condamnat

Iulian Ilie a fost directorul de vânzări al unei firmei de-a ţeparului Teodor Coman, supranumit şi regele „mansardelor”. Cei doi, alături de alţi indivizi, au păgubit, începând cu anul 2007, 73 de persoane care au plătit în avans un total de 6,5 milioane de lei pentru construcţia unor mansarde, pentru ca în final să îşi dea seama că au fost păcăliţi.. „Concret, firmele constructoare au încheiat contractele în condiţiile în care nu deţineau autorizaţiile legale necesare (autorizări, în lipsa cărora imobilele nu puteau fi racordate la reţelele de gaz, curent electric, apă, canalizare şi nu puteau fi înstrăinate prin act autentic către parţile vătămate), iar banii încasaţi de la persoanele păgubite s-au folosit de către inculpaţi în alte scopuri decât pentru executarea lucrărilor (achiziţii de bunuri imobile, creditarea unor terţe firme), împrejurări în care, dacă părţile vătămate le-ar fi cunoscut, nu ar mai fi încheiat contractele în cauza”, precizau procurorii DNA, în rechizitoriu. Gruparea a fost destructurată de procurori la începutul lunii octombrie 2009. “Regele” Teodor Coman, fost Simileac, a fost condamnat definitiv în dosarul înşelăciunilor cu mansarde la 14 ani de închisoare. 

 

 

Comentarii