anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

VIDEO - Arca lui Alexe s-a umplut: bivoli, struţi, cerbi, căprioare, mufloni, ciute, lame, cai, ponei, vaci, iepuri, oi şi ţapi

GALERIE
poneialee2bivolcerb si caprioaracusca pasari (3)grajd si vitelmoara si corabie in constructiemuflon si ciuta 2oiponei2sala evenimentestrutitap
 • ponei
 • alee2
 • bivol
 • cerb si caprioara
 • cusca pasari (3)
 • grajd si vitel
 • moara si corabie in constructie
 • muflon si ciuta 2
 • oi
 • ponei2
 • sala evenimente
 • struti
 • tap
- +

Familia şefului judeţului se pregăteşte să lanseze o fermă-parc de animale. „Ziarul de Iaşi” a mers la Sculeni pentru a vedea în ce măsură s-a dezvoltat proiectul „grădinii zoologice”, aşa cum apărea în rechizitoriul DNA, în care Costel Alexe este acuzat că a pretins de la Sidex Galaţi mai multe tone de tablă pentru realizarea unor amenajări. 

La faţa locului, lucrările erau în toi: forfotă era atât în interiorul proprietăţii, cât şi în afara ei. Din exterior, un trecător poate observa cel mult unele construcţii comerciale, grajduri şi amenajări peisagistice. Am contactat familia preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) şi, contrar aşteptărilor, ni s-a permis accesul în interior.

Telefonic, şeful CJ ne-a transmis că el nu se ocupă de acest proiect, ci ar fi strict o iniţiativă a fostei sale soţii. Despre divorţul celor doi, presa a scris că este unul formal, decis în contextul problemelor juridice ale şefului judeţului.

Zeci de animale şi păsări au umplut „Arca lui Alexe”

Peste 30 de animale şi zeci de specii de păsări populează ferma-parc a familiei Alexe. În mediul online, s-a început deja promovarea parcului tematic sub numele „Arcaland”, dar într-o formă destul de timidă. În context, de remarcat că şeful CJ este asociat unic al unei firmei numite Domeniul Arca SRL, dar parcul ar fi gestionat de societatea fostei soţii, Corporex.

Printre animalele care populează zona de agrement se numără bivoli, cerbi lopătari, căprioare, mufloni, ciute, lame, cai, ponei, vaci, iepuri, oi şi ţapi. În ceea ce priveşte păsările, în fermă sunt struţi, emu, fazani, păuni, găini (diverse specii), porumbei, raţe şi altele.

„Îţi deschidem poarta către o enciclopedie vie. Specii de animale din întreaga lume pe care până acum nu le-ai văzut decât în cărţi sau filme aşteaptă să le cunoşti”, se arată pe pagina de Facebook recent lansată. În cadrul fermei au fost amenajate, printre altele, spaţii de cazare, săli de evenimente, cuşti pentru păsări, grajduri, ţarcuri, căsuţe din buşteni şi alei pavate.

Pe latura nordică a amplasamentului a fost realizat un pârâu care înconjoară o insuliţă, pe care se poate ajunge pe un podeţ, iar în imediata apropiere este o pisicină de mari dimensiuni, flancată de o corabie din lemn şi o moară de vânt. Având în vedere modul în care arată ultimele două amenajări, cu siguranţă vor fi utilizate pentru petreceri tematice.

„Zeci de activităţi prin care copiii îşi pot elibera energia, redescoperind plăcerea jocului în aer liber, a copilăriei simple, inocente, plină de surprize. Organizăm festivaluri şi concerte pentru copii, cu invitaţi speciali şi personajele lor preferate din lumea copilăriei”, se mai precizează pe pagina de pe reţeaua socială amintită. Multe facilităţi sunt în execuţie, iar unele construcţii amenajate pentru animale sau păsări sunt încă neocupate.

O „piesă de rezistenţă” a parcului, cel puţin în ceea ce priveşte activităţile pentru copii, este o construcţie pe cadru metalic, placată cu lemn, care va găzdui un loc de joacă de tip „western”. În apropierea locului a fost amenajat un cort indian de mari dimensiuni.

Petreceri, festivaluri şi nunţi

Una dintre intenţiile familiei Alexe este de a închiria facilităţile din zona de agrement pentru diverse evenimente. „Te ajutăm să celebrezi cele mai importante evenimente din viaţă, fie că vorbim de nuntă, botez, petreceri aniversare, într-un decor de poveste”, se mai arată pe pagina de Facebook.

În acest sens, parcul cuprinde numersoase construcţii, iar fiecare sală de evenimente are amenajări exterioare cu terase sau alte locuri de relaxare, iar, în unele cazuri, sunt situate lângă cuşti în care vieţuiesc papagali sau alte specii de păsări. Primele informaţii despre planurile familiei Alexe de la Sculeni datează din 2017, atunci când „Ziarul de Iaşi” scria că pe proprietate va fi înfiinţată o fermă de vaci.

Doi ani mai târziu a fost înfiinţată firma Domeniul Arca SRL care are sediul social în clădirea centrală a fermei, asociat unic fiind Costel Alexe. În schimb, la aceeaşi adresă figurează mai multe societăţi, iar, conform precizărilor şefului CJ, de parcul tematic se ocupa fosta lui soţie.

În 2020, ziarul „RepoterIs” a dezvăluit că proprietatea de la Sculeni a fost cumpărată de către firma Corporex pentru o sumă de doar 42.0000 euro de la Construcţii Hidrotehnice SA, fiind vorba despre un teren de aproape 4 hectare pe care se aflau mai multe construcţii în diverse stadii de degradare, clădiri renovate între timp.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.