VIDEO - Centric Iaşi a dezvoltat o aplicaţie de realitate virtuală pentru terapia copiilor cu autism
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

VIDEO - Centric Iaşi a dezvoltat o aplicaţie de realitate virtuală pentru terapia copiilor cu autism

GALERIE
aplicatie autism
  • aplicatie autism
- +

Specialiştii din cadrul companiei Centric IT Solutions Romania, subsidiara locală a furnizorului olandez de soluţii software, au dezvoltat la sediul din Iaşi o aplicaţie de realitate virtuală (VR) pentru recunoaşterea facială a emoţiilor, creată ca suport în terapia copiilor cu autism. „Terapeutul Virtual” înlocuieşte metoda tradiţională de învăţare (folosindu-se imagini şi gesturi ale terapeutului) cu un avatar virtual. 

La momentul actual, aplicaţia a fost donată asociaţiei «Surâsul Albastru» din Iaşi, cu scopul de a-i ajuta pe specialişti în orele de terapie ale copiilor cu tulburări ale spectrului autist. Aplicaţia pune la dispoziţie un set de tutoriale destinate învăţării emoţiilor de bază, exerciţii de recunoaştere a acestor emoţii, dar şi o funcţie de monitorizare a evoluţiei copilului care urmează sesiunile de terapie. Dezvoltarea „Terapeutului Virtual” a început la Iaşi în urmă cu aproximativ 2 ani. Intenţia celor de la Centric este ca, pe viitor, să dezvolte funcţionalităţi noi în aplicaţie, astfel încât aria nevoilor acoperite şi complexitatea lor sa fie extinsă la cât mai mulţi copii.

Cititi si: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași

„Aplicaţia este la nivel de pilot, iar deocamdată atingem doar partea emoţională. Aplicaţia permite copilului iniţierea în realitatea virtuală, care de fapt devine un spaţiu sigur, destinat experimentării şi procesului de învăţare. În mediul VR este posibilă simularea diferitelor emoţii, comportamente, care sunt o reală provocare pentru o serie de copii cu o tulburare gravă de autism. În mediul real, astfel de factori îi destabilizează. Aşa că noi dorim să punem la dispoziţia terapeuţilor, dar şi părinţilor, un set de tutoriale, în primă fază, destinate învăţării emoţiilor de bază, din mimica unui avatar 3D. Momentan este acoperită doar partea feţei, vor veni şi părţile gestuale pe viitor. Totodată, sunt şi exerciţii de recunoaştere a acestor emoţii, cu diferite forme de dificultate, în funcţie de nivelul fiecărui copil în parte. Nu în ultimul rând, avem o monitorizare a evoluţiei copilului urmând aceste sesiuni de terapie”, a explicat Florin Zaharia, specialist Centric IT Solutions Romania. Cristina Nichita, membru fondator al asociaţiei «Surâsul Albastru», arată că tehnologia vine în ajutorul copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, oferind alternative care să le îmbunătăţească considerabil calitatea vieţii.

„Am fost deseori întrebată dacă vom da deoparte oamenii şi vom lucra cu roboţii. Nu, sub nicio formă nu se va întâmpla asta, «Terapeutul Virtual» vine în sprijinul omului, al terapeutului. Aplicaţia vine să scurteze timpul de învăţare a emoţiilor faciale ale copilului. Toţi copiii diagnosticaţi cu autism sunt reticenţi la schimbare. Ei primesc greu orice vine nou în viaţa lor, însă noi suntem convinşi că aplicaţia aceasta îi va ajuta şi îi va susţine în scurtarea timpului de învăţare”, ne-a spus Cristina Nichita. Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este astăzi, 2 aprilie, dată stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite începând cu anul 2007.

Centric este o companie cu capital olandez, prezentă de 10 ani pe piaţa de IT din Iaşi. Cele peste 200 de produse software proprii dezvoltate de Centric sunt folosite de peste 3.500 de clienţi, arată compania. În Iaşi, angajaţii Centric dezvoltă soluţii pentru sectorul public olandez, HR & Payroll, sectorul retail şi zona de managed services. Pe lângă România, Centric mai are centre şi în Olanda, Belgia, Franţa, Luxemburg, Germania, Elveţia, Lituania, Suedia şi Norvegia. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.