VIDEO-FOTO – Pericol public: bloc lăsat să se dărâme singur în Copou. „E mai ieftin aşa”

luni, 01 martie 2021, 02:50
6 MIN
 VIDEO-FOTO – Pericol public: bloc lăsat să se dărâme singur în Copou. „E mai ieftin aşa”

La aproape cinci ani de la explozia blocului de pe strada Văscăuţeanu, în urma căreia un fost decan în cadrul Universităţii Tehnice a murit alături de soţia sa, şi toţi locatarii nu s-au mai putut întoarce în case, imobilul din Copou poate oricând produce o tragedie similară. Motivul: nepăsarea autorităţilor şi calculele financiare ale Delgaz Grid, fosta E.On Gaz. Deşi, în urma expertizelor, imobilul nu mai poate fi reabilitat, devenind astfel un pericol public, şi deşi decizia a fost una de demolare, nimeni nu se grăbeşte să pună aceasta în aplicare. Cei care s-au războit cu furnizorul de gaze spun că pentru acesta e mai ieftin să ţină imobilul “în conservare”, aşteptând ca acesta să se prăbuşească de la sine, decât să iniţieze o demolare, care ar fi extrem de costisitoare, mai scumpă chiar decât despăgubirile către cei afectaţi. O prăbuşire de la sine, necontrolată, a clădirii pe cinci niveluri aflate lângă trotuar poate însă face alte victime omeneşti, cu atât mai mult cu cât asta se poate întâmpla oricând, neanunţat n autorităţile chestionate de “Ziarul de Iaşi” par însă fie nepăsătoare, fie legate de mâini în această problemă. Delgaz Grid, proaspăt absolvită de răspunderi penale, e bine mersi: ne-a răspuns că “analizează situaţia”.

La aproape 5 ani, blocul de pe strada Theodor Văscăuţeanu nr. 8 din Iaşi implicat într-o explozie devastatoare în seara zilei de 1 august 2016, în care doi oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 11 au fost răniţi, stă sprijinit tot pe bârne de oţel. Ancheta a arătat că nenorocirea din acea vară s-a produs din cauza unei acumulări de gaze la subsolul blocului. De altfel, structura de rezistenţă a clădirii în care s-a produs deflagraţia nu mai prezenta siguranţă, aşa că proprietarii locuinţelor au fost forţaţi atunci să se mute pe la rude şi prieteni.

Potrivit experţilor care au evaluat situaţia, imobilul cu patru etaje din Copou nu mai poate fi consolidat, singura soluţie fiind cea a dărâmării lui. Însă peste doar câteva luni se vor împlini 5 ani de la tragedie, iar Delgaz Grid SA, companie a grupului E.ON România, încă nu a luat o decizie cu privire la soarta clădirii „care stă să cadă” în orice moment. „Situaţia imobilului de pe str. Văscăuţeanu este analizată în prezent în cadrul companiei, urmând a fi adoptată o decizie cu privire la soarta acestuia”, a fost răspunsul transmis de către reprezentanţii Delgaz Grid pentru „Ziarul de Iaşi”.

Cât s-a plătit până acum

Florin Constantin, actorul trupei Divertis, se află printre foştii locatari ai blocului, el fiind de părere că pentru furnizorul de gaze este mai ieftin să ţină imobilul „în conservare” decât să îl demoleze, în contextul în care, în termeni comparativi, desfiinţarea lui ar depăşi, practic, valoarea plătită de companie pentru prejudiciile aduse proprietarilor locuinţelor distruse în urma exploziei. În total, 13 familii care locuiau în blocul zguduit din temelii în august 2016 au primit de la Delgaz Grid puţin peste 1 milion de euro, sumele individuale fiind cuprinse între 75.000 şi 85.000 de euro.

Valori sub preţul pieţei, acceptate însă de foştii locuitori ai imobilului mai mult de nevoie, sătui de stat în chirie ani în şir după ce explozia le-a spulberat acoperişul de deasupra capului. O singură familie a refuzat despăgubirea, judecându-se în continuare cu furnizorul de gaze. Odată cu achitarea acestor sume, blocul a rămas în proprietatea companiei de gaze, care însă, din motive neclare, întârzie să îl demoleze. Nici pe parcursul anului trecutnici pe anul în curs nu apar înregistrate pe site-ul Primăriei Iaşi solicitări din partea Delgaz Grid pentru emiterea autorizaţiei de desfiinţare a blocului de pe strada Văscăuţeanu nr. 8 din Copou. Inclusiv reprezentanţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) Iaşi arată că, cel puţin în ultimii doi ani, la instituţie nu s-a făcut un anunţ de începere a unor lucrări de intervenţii pentru acel bloc.

„La Inspectoratul Judeţean în Construcţii Iaşi nu s-a înregistrat un anunţ de începere a unor lucrări de intervenţii (construire, desfiinţare, reabilitare/consolidare). Întrucât ancheta a fost preluată de organele de anchetă judiciare ca urmare a faptului că au fost înregistrate şi victime omeneşti, ISC – IJC Iaşi nu mai are abilitatea legală de a efectua controale şi/sau face verificări în acest caz. Conform prevederilor legale, la data producerii evenimentului, IJC Iaşi a dispus măsuri de asigurare imediată a perimetrului şi a obiectivului în scopul conservării probelor şi a evitării producerii unor evenimente colaterale, măsuri ce au fost duse la îndeplinire, inclusiv cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi”, se precizează într-un răspuns trimis de IJC Iaşi la solicitarea „Ziarului de Iaşi”.

Nici Primăria nu a făcut mare lucru

Timpul parcă a stat în loc. Florin Constantin, cunoscutul membru ieşean al trupei umoristice Divertis, cu numele de scenă “Stamina”, se află printre cei care „şi-au văzut moartea cu ochii” în anul 2016.

„A fost un moment cumplit, mi-l amintesc ca şi când s-ar fi întâmplat ieri. Ceva ce nu poate fi descris în cuvinte (…) În bloc erau două tipuri de apartamente, cu două, respectiv patru camere. Proprietarilor apartamentelor cu patru camere li s-a oferit puţin peste 80.000 de euro, iar pe cele cu două camere, până în 80.000 de euro. Evaluările au fost făcute de experţi de la Bucureşti, de o firmă de expertiză imobiliară. Ei au stabilit preţul pentru fiecare apartament. Acolo, apartamentele erau într-o zonă foarte bună, cu două balcoane, cu boxă la fiecare apartament, loc de parcare, uscător… Dacă ar fi să cumperi acum acolo un apartament, preţul cred că ajunge la aproape 200.000 de euro. Eu aveam în bloc un apartament cu patru camere, însă nu puteam sta în chirie la nesfârşit, astfel că am fost nevoit să accept despăgubirea. Dar, cu banii pe care i-am primit, nu mi-am permis să cumpăr un apartament tot în acea zonă, şi cu utilităţile pe care le aveam. Cât priveşte demolarea blocului, experţii spun că se poate ajunge la o sumă foarte mare, din acest motiv se întârzie dărâmarea lui”, a explicat Florin Constantin pentru „Ziarul de Iaşi”.

În urma deflagraţiei din imobilul cu patru etaje din Copou, două cadre didactice ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Victor şi Natalia Bulacovschi, şi-au pierdut viaţa, motiv pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi distrugere calificată în acest caz. Delgaz Grid a primit calitatea de suspect în dosar în anul 2019. La finalul lunii iunie 2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus clasarea acuzaţiilor din dosar, societatea Delgaz Grid scăpând, astfel, de acuzaţiile penale. Motivul clasării ţinea de faptul că nu e clar dacă acele fisuri în ţeava de gaz au ca vinovat DelgazGrid sau Primăria, care a avut intervenţii pe străzile din zonă.

Victor Bulacovschi a fost decan în cadrul Universităţii Tehnice între 1990 şi 1996, dar şi prorector responsabil cu activitatea didactică în legislatura 1996-2004. Deşi primarul Iaşului, Mihai Chirica, anunţa în toamna anului 2018 că o alee din Copou va purta numele fostului profesor universitar, oamenii care locuiesc în zonă susţin că nu ştiu să fi apărut astfel de modificări până acum. „Nici vorbă de schimbarea denumirii străzii cu una care să poarte numele fostului nostru vecin. Ştiu că primarul se lăuda la un moment dat cu asta. Plăcuţa nouă a fost pusă anul trecut şi, după cum puteţi vedea, strada se numeşte Văscăuţeanu nr. 8”, ne-a spus, ieri, un locuitor din zonă. 

 

Comentarii