Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO-FOTO - Pericol public: bloc lăsat să se dărâme singur în Copou. "E mai ieftin aşa"

GALERIE
bloc Vascauteanu6
  • bloc Vascauteanu6
- +

La aproape cinci ani de la explozia blocului de pe strada Văscăuţeanu, în urma căreia un fost decan în cadrul Universităţii Tehnice a murit alături de soţia sa, şi toţi locatarii nu s-au mai putut întoarce în case, imobilul din Copou poate oricând produce o tragedie similară. Motivul: nepăsarea autorităţilor şi calculele financiare ale Delgaz Grid, fosta E.On Gaz. Deşi, în urma expertizelor, imobilul nu mai poate fi reabilitat, devenind astfel un pericol public, şi deşi decizia a fost una de demolare, nimeni nu se grăbeşte să pună aceasta în aplicare. Cei care s-au războit cu furnizorul de gaze spun că pentru acesta e mai ieftin să ţină imobilul “în conservare”, aşteptând ca acesta să se prăbuşească de la sine, decât să iniţieze o demolare, care ar fi extrem de costisitoare, mai scumpă chiar decât despăgubirile către cei afectaţi. O prăbuşire de la sine, necontrolată, a clădirii pe cinci niveluri aflate lângă trotuar poate însă face alte victime omeneşti, cu atât mai mult cu cât asta se poate întâmpla oricând, neanunţat n autorităţile chestionate de “Ziarul de Iaşi” par însă fie nepăsătoare, fie legate de mâini în această problemă. Delgaz Grid, proaspăt absolvită de răspunderi penale, e bine mersi: ne-a răspuns că “analizează situaţia”.

La aproape 5 ani, blocul de pe strada Theodor Văscăuţeanu nr. 8 din Iaşi implicat într-o explozie devastatoare în seara zilei de 1 august 2016, în care doi oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 11 au fost răniţi, stă sprijinit tot pe bârne de oţel. Ancheta a arătat că nenorocirea din acea vară s-a produs din cauza unei acumulări de gaze la subsolul blocului. De altfel, structura de rezistenţă a clădirii în care s-a produs deflagraţia nu mai prezenta siguranţă, aşa că proprietarii locuinţelor au fost forţaţi atunci să se mute pe la rude şi prieteni.

Potrivit experţilor care au evaluat situaţia, imobilul cu patru etaje din Copou nu mai poate fi consolidat, singura soluţie fiind cea a dărâmării lui. Însă peste doar câteva luni se vor împlini 5 ani de la tragedie, iar Delgaz Grid SA, companie a grupului E.ON România, încă nu a luat o decizie cu privire la soarta clădirii „care stă să cadă” în orice moment. „Situaţia imobilului de pe str. Văscăuţeanu este analizată în prezent în cadrul companiei, urmând a fi adoptată o decizie cu privire la soarta acestuia”, a fost răspunsul transmis de către reprezentanţii Delgaz Grid pentru „Ziarul de Iaşi”.

Cât s-a plătit până acum

Florin Constantin, actorul trupei Divertis, se află printre foştii locatari ai blocului, el fiind de părere că pentru furnizorul de gaze este mai ieftin să ţină imobilul „în conservare” decât să îl demoleze, în contextul în care, în termeni comparativi, desfiinţarea lui ar depăşi, practic, valoarea plătită de companie pentru prejudiciile aduse proprietarilor locuinţelor distruse în urma exploziei. În total, 13 familii care locuiau în blocul zguduit din temelii în august 2016 au primit de la Delgaz Grid puţin peste 1 milion de euro, sumele individuale fiind cuprinse între 75.000 şi 85.000 de euro.

Valori sub preţul pieţei, acceptate însă de foştii locuitori ai imobilului mai mult de nevoie, sătui de stat în chirie ani în şir după ce explozia le-a spulberat acoperişul de deasupra capului. O singură familie a refuzat despăgubirea, judecându-se în continuare cu furnizorul de gaze. Odată cu achitarea acestor sume, blocul a rămas în proprietatea companiei de gaze, care însă, din motive neclare, întârzie să îl demoleze. Nici pe parcursul anului trecutnici pe anul în curs nu apar înregistrate pe site-ul Primăriei Iaşi solicitări din partea Delgaz Grid pentru emiterea autorizaţiei de desfiinţare a blocului de pe strada Văscăuţeanu nr. 8 din Copou. Inclusiv reprezentanţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) Iaşi arată că, cel puţin în ultimii doi ani, la instituţie nu s-a făcut un anunţ de începere a unor lucrări de intervenţii pentru acel bloc.

„La Inspectoratul Judeţean în Construcţii Iaşi nu s-a înregistrat un anunţ de începere a unor lucrări de intervenţii (construire, desfiinţare, reabilitare/consolidare). Întrucât ancheta a fost preluată de organele de anchetă judiciare ca urmare a faptului că au fost înregistrate şi victime omeneşti, ISC - IJC Iaşi nu mai are abilitatea legală de a efectua controale şi/sau face verificări în acest caz. Conform prevederilor legale, la data producerii evenimentului, IJC Iaşi a dispus măsuri de asigurare imediată a perimetrului şi a obiectivului în scopul conservării probelor şi a evitării producerii unor evenimente colaterale, măsuri ce au fost duse la îndeplinire, inclusiv cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi”, se precizează într-un răspuns trimis de IJC Iaşi la solicitarea „Ziarului de Iaşi”.

Nici Primăria nu a făcut mare lucru

Timpul parcă a stat în loc. Florin Constantin, cunoscutul membru ieşean al trupei umoristice Divertis, cu numele de scenă “Stamina”, se află printre cei care „şi-au văzut moartea cu ochii” în anul 2016.

„A fost un moment cumplit, mi-l amintesc ca şi când s-ar fi întâmplat ieri. Ceva ce nu poate fi descris în cuvinte (...) În bloc erau două tipuri de apartamente, cu două, respectiv patru camere. Proprietarilor apartamentelor cu patru camere li s-a oferit puţin peste 80.000 de euro, iar pe cele cu două camere, până în 80.000 de euro. Evaluările au fost făcute de experţi de la Bucureşti, de o firmă de expertiză imobiliară. Ei au stabilit preţul pentru fiecare apartament. Acolo, apartamentele erau într-o zonă foarte bună, cu două balcoane, cu boxă la fiecare apartament, loc de parcare, uscător… Dacă ar fi să cumperi acum acolo un apartament, preţul cred că ajunge la aproape 200.000 de euro. Eu aveam în bloc un apartament cu patru camere, însă nu puteam sta în chirie la nesfârşit, astfel că am fost nevoit să accept despăgubirea. Dar, cu banii pe care i-am primit, nu mi-am permis să cumpăr un apartament tot în acea zonă, şi cu utilităţile pe care le aveam. Cât priveşte demolarea blocului, experţii spun că se poate ajunge la o sumă foarte mare, din acest motiv se întârzie dărâmarea lui”, a explicat Florin Constantin pentru „Ziarul de Iaşi”.

În urma deflagraţiei din imobilul cu patru etaje din Copou, două cadre didactice ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Victor şi Natalia Bulacovschi, şi-au pierdut viaţa, motiv pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi distrugere calificată în acest caz. Delgaz Grid a primit calitatea de suspect în dosar în anul 2019. La finalul lunii iunie 2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus clasarea acuzaţiilor din dosar, societatea Delgaz Grid scăpând, astfel, de acuzaţiile penale. Motivul clasării ţinea de faptul că nu e clar dacă acele fisuri în ţeava de gaz au ca vinovat DelgazGrid sau Primăria, care a avut intervenţii pe străzile din zonă.

Victor Bulacovschi a fost decan în cadrul Universităţii Tehnice între 1990 şi 1996, dar şi prorector responsabil cu activitatea didactică în legislatura 1996-2004. Deşi primarul Iaşului, Mihai Chirica, anunţa în toamna anului 2018 că o alee din Copou va purta numele fostului profesor universitar, oamenii care locuiesc în zonă susţin că nu ştiu să fi apărut astfel de modificări până acum. „Nici vorbă de schimbarea denumirii străzii cu una care să poarte numele fostului nostru vecin. Ştiu că primarul se lăuda la un moment dat cu asta. Plăcuţa nouă a fost pusă anul trecut şi, după cum puteţi vedea, strada se numeşte Văscăuţeanu nr. 8”, ne-a spus, ieri, un locuitor din zonă. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri