VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Podul de la Ungheni are o finanţare de 16,5 milioane euro. Pe de altă parte, capetele sectorului montan Tg Mureş – Tg Neamţ, 52 de kilometri, vor costa 6,1 miliarde lei şi vor fi realizate prin PNRR. Primul sector de autostradă din judeţ unde vor începe lucrările va fi Mirceşti – Paşcani (30 km). Se aşteaptă câştigătorul licitaţiei.
FOTO: Cum va arăta podul Ungheni
Proiectele majore de infrastructură, importante pentru Iaşi, au un imbold decisiv pe final de an care le poate pune pe un drum fără întoarcere. După ce Guvernul a aprobat prima alocare substanţială pentru autostrada A8, a venit şi vestea obţinerii finanţării pentru construirea podului de la Ungheni. În plus, mâine este termenul limită pentru evaluarea financiară a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei de execuţie a tronsonului Bacău – Paşcani, parte din A7, autostradă în cazul căreia unele sectoare se află deja în lucru. Urnirea acestor proiecte, după ani de aşteptare, a venit după ce, în ultimii ani, societatea civilă a pus o presiune constantă pe fosta şi actuală guvernare, în condiţiile în care influenţa liderilor politici ieşeni la Bucureşti a scăzut dramatic.
Podul de la Ungheni va beneficia de o finanţare de circa 16,5 milioane euro, prin intermediul unui program comunitar: Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Anunţul l-a făcut secretarul de stat din Ministerul Transporturilor (MT), Irinel Ionel Scrioşteanu. Într-o adresă a MT, consultată de ZDI, este invocat şi un calendar precis pentru următoarele etape: guvernul va aproba proiectul în ianuarie 2023, iar, în februarie, va fi lansată licitaţia de proiectare şi execuţie. Unul dintre rolurile importante ale podului va fi să interconecteze infrastructurile rutiere din România şi Republica Moldova, prin autostrada A8 şi, respectiv, drumul naţional Ungheni – Chişinău. Investiţia prevede, în principal, construirea unui pod nou de 261 metri lungime şi cu o lăţime 24 metri (în două etape). Lungimea totală a traseului va fi de 1 km, în condiţiile în care podul va fi punct de frontieră şi va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme şi spatii închise destinate verificării amănunţite a autoturismelor şi tirurilor.
„Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât şi pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relaţiilor economice, sociale, dar şi frăţeşti dintre cele două părţi. Va ajuta la îmbunătăţirea competitivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internaţional de mărfuri şi persoane”, a declarat secretarul de stat din cadrul MT. Toate documentaţiile tehnice aferente investiţiei sunt finalizate, iar acordul de mediu a fost emis în luna noiembrie. Valoarea totală a proiectului se ridică la 40 milioane euro, în condiţiile în care guvernele din România şi Republica Moldova vor asigura finanţarea lucrărilor conexe. Construirea podului de la Ungheni obligă autorităţile române să avanseze şi cu proiectul autostrăzii A8, atât timp cât, oficial, podul face parte din investiţia globală a A8.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis miercuri un mesaj prin care salută aprobarea finanţării pentru lucrările de construirea. „Parteneriatul moldo-român dă roade: curând va începe construcţia podului de la Ungheni. Ieri autorităţile de la Bucureşti au anunţat aprobarea finanţării în valoare de 16,5 milioane de euro pentru construcţia podului rutier de peste Prut, care va uni cele două localităţi Ungheni de pe cele două maluri ale râului”, a declarat preşedinta Maia Sandu.
Şi în cazul autostrăzii A8 Ungheni – Iaşi – Tg Mureş lucrurile par, în sfârşit, să meargă într-o direcţie optimistă. La începutul săptămânii, guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru 52 km din traseul A8, respectiv două secţiuni (Tg Mureş – Miercurea Nirajului şi Leghin – Tg Neamţ) care reprezintă, în fapt, capetele sectorului montan (Tg Mureş – Tg Neamţ) al autostrăzii. Este vorba despre 6,1 miliarde lei, finanţare asigurată prin intermediul PNRR. Aprobarea indicatorilor deschide calea pentru licitaţia de execuţie, iar ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat, zilele trecute, că procedura va fi lansată în câteva săptămâni. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci sunt create premisele pentru finalizarea celor 52 km până la finalul anului 2026 (termen PNRR). Realizarea prioritară a celor două secţiuni a fost o propunere avansată şi susţinută de către asociaţia „Moldova vrea autostradă”, la care factorii politici au achiesat, indiferent de partid.
În schimb, sunt probleme cu tronsonul Ungheni – Iaşi – Tg Neamţ, autostradă care va avea şi un rol de variantă de ocolire prin nordul municipiului Iaşi. În acest caz, încă nu a fost stabilit traseul final, iar unele voci din societatea civilă spun că anul 2022 a fost „un an ratat” din acest punct de vedere. Totuşi, atât acest tronson, cât şi restul sectorului montan figurează ca priorităţi la finanţare în cadrul Programului Operaţional pentru Transport 2021 – 2027. Acest program a fost aprobat zilele trecute de Comisia Europeană, iar MT, prin vocea lui Sorin Grindeanu, a reiterat faptul că A8 este una dintre autostrăzile prioritare.
Prima autostradă din judeţul Iaşi în cazul căreia vor începe lucrările este un sector din A7, respectiv între Mirceşti – Paşcani (30 km). Această porţiune şi alte două sectoare au fost scoase la licitaţie „la pachet” şi formează tronsonul Bacău – Paşcani aferent autostrăzii A7 (Ploieşti – Paşcani). În total, lucrările sunt estimate la 6,9 miliarde lei (fără TVA). Şi în acest caz vom avea o veste pe final de an: mâine, 23 decembrie, este termenul pentru evaluarea financiară a celor opt oferte depuse. Unele surse guvernamentale, citate de Asociaţia Pro Infrastructură, spun că Bacău – Paşcani va fi construit tot de grupul de companii din jurul UMB, firme conduse de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu care lucrează deja pe unele sectoare din A7. Pe raza judeţului Iaşi, autostrada A7 tranzitează teritoriul localităţilor Mirceşti, Hălăuceşti, Mogoseşti – Siret, Stolniceni – Prăjescu şi Paşcani.
Lângă Paşcani, A7 va intersecta A8, într-un nod rutier de tip turbion, despre care specialiştii spun că va fi cel mai spectaculos din ţară atât datorită unicităţii lui în ţară, cât şi faptului că va fi o intersecţie de „infrastructuri mari, aparte”, după cum a catalogat lucrarea activistul civic Adrian Covăsnianu. Chiar dacă, în cea mai mare parte, proiectele enumerate mai sus sunt în continuare la stadiul de documentaţie tehnică, important de precizat în tot acest tablou este că, pentru prima dată, este asigurat elementul principal: finanţarea lucrărilor printr-un mix de fonduri europene şi guvernamentale. Tocmai din acest motiv se poate spune că, la acest moment proiectele majore de infrastructură importante pentru Iaşi intră pe un aparent drum ireversibil de realizare.
Cuvinte cheie: + finantare, proiect, pod ungheni, autostrada
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările UE
OMS: Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid
PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor (P)
Pacienții cu cancer pot fi ajutați să-și gestioneze depresia și anxietatea
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Ministerul Sănătăţii anunţă că încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai
Transformarea spațiilor: Cele mai bune materiale de suport pentru piatra decorativă (P)
MI5 este în alertă maximă. Ameninţarea internă din Irlanda de Nord evaluată la un nivel “sever”
VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Un nou accident feroviar în România: O locomotivă care împingea un tren de marfă a deraiat
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Matt Turner, portarul echipei SUA, a aflat pe teren sexul viitorului său copil
100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână din Măcin
Fundaşul Ionuţ Nedelcearu are viroză respiratorie şi a părăsit cantonamentul de la Mogoşoaia
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.