Arhiepiscopia Iaşilor spune că a oferit spre caritate peste 3 milioane de euro

miercuri, 08 februarie 2017, 02:50
3 MIN
 Arhiepiscopia Iaşilor spune că a oferit spre caritate peste 3 milioane de euro

Arhiepiscopia Iaşilor, în analiza activităţii pe anul anterior, estimează faptul că a efectuat activităţi filantropice aproximativ 13,5 milioane de lei, aproximativ 3 milioane de euro. 1,115 milioane au constat în activităţile desfăşurate de către Spitalul Providenţa, pe lângă contractul încheiat cu CAS Iaşi şi sumele încasate în regim de coplată, fiind un număr de 12.046 de beneficiari. 

Spitalul are 102 paturi, un bloc operator cu două săli şi nouă specialităţi şi asigură asistenţă medicală prin activitatea a 124 de cadre medicale angajate şi 12 medici colaboratori. O parte semnificativă a activităţii de caritate s-a concentrat în jurul activităţii filantropice a parohiilor, mănăstirilor şi a preoţilor misionari, prin servicii de tip cantină socială, centru de zi, un buget mare fiind alocat şi pentr hrana oferită pelerinilor Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Conform sumelor oferite de Arhiepiscopiei, aproape 1 milion de euro, 4,232 milioane lei, au fost folosiţi pentru a ajuta 126.000 de beneficiari la acest capitol. Ulterior, această filă bugetară este încheiată de activitatea desfăşurată de către birourile de asistenţă socială, cantinele sociale, Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“, alte ONG-uri, centrele pentru copii, bătrâni şi persoane defavorizate, protopopiate, parohii sau mănăstiri care au oferit „servicii sociale primare şi specializate“ pentru 16.275 de persoane sau familii, cu un buget folosit de aproximativ 8 milioane de lei. Pe lângă aceste sume, au existat şi alte acţiuni filantropice ale altor instituţii eparhiale. Spre exemplu, ocoalele silvice bisericeşti din Neamţ, Iaşi şi Bacău au oferit unui număr de 373 de beneficiari material lemnos gratuit, în total 11.402 metri cubi, cu valoarea totală estimată la aproape 2 milioane de lei. 

Există 1.177 de preoţi

În raportul Arhiepiscopiei se specifică şi faptul că anul trecut au fost hirotoniţi întru diacon un număr de 30 de candidaţi, iar întru preot 22, şi că numărul total al vieţuitorilor din aşezămintele monahale ale Eparhiei Iaşilor este de 1.804. Anul trecut au fost 33 de tunderi în monahism (denumire folosită pentru intrarea în monahie a unui călugăr) şi 12 rasoforii. La nivel de preoţi, există 1.177, ca paroh şi coslujitor, în toată Arhiepiscopia, dar există în total 1.213 parohii şi 10 filii. La capitolul cursanţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, în 2015-2016 au fost înscrişi 1004 studenţi, dintre care 47 la doctorat, obţinând diploma de licenţă 138 de candidaţi, cea de master 69, iar titlul de doctor nouă. Editura Doxologia a publicat un număr de 110 cărţi, ca noutăţi editoriale, aceasta participând în 2016 la opt târguri de carte unde a obţinut două premii. În acelaşi timp, Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva“ a organizat 71 de pelerinaje în străinătate şi în ţară pe tot parcursul anului anterior, însumând 2.299 de pelerini. Ca proiecte pentru anul viitor, Arhipeiscopia îşi propune să finalizeze lucrările de consolidare a etajelor superioare ale clădirii Casa Nicodim, de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar şi să înfiinţeze un Centru de Cercetare în Medicină şi Spiritualitate „Providenţa“, care să aibă drept scop „cercetarea şi promovarea rezultatelor ştiinţifice care evidenţiază valenţele terapeutice ale vieţii spirituale şi avantajele abordărilor medicale integrative, care au în atenţie şi sănătatea trupului, şi pe cea a sufletului. 

Comentarii