Asfaltările de primăvară din judeţ se vor face în Postul Crăciunului. Contestaţii şi licitaţii blocate

miercuri, 22 iulie 2015, 01:57
4 MIN
 Asfaltările de primăvară din judeţ se vor face în Postul Crăciunului. Contestaţii şi licitaţii blocate

Motivul: numeroasele contestaţii ale firmelor participante la licitaţii. Care sunt lucrările de asfaltări, plombări sau pietruiri de pe lista de priorităţi a autorităţilor judeţene?

Drumurile judeţene vor vedea asfalt abia în prag de Crăciun. Cele două licitaţii demarate de către Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) pentru lucrări pe drumurile judeţene au fost blocate de licitaţii.
Până şi directorul DJADP, Daniel Minciună, a ajuns să spună că nu mai merită să demareze lucrările în acest an. În cel mai fericit caz, lucrările periodice de pe drumurile judeţene din acest an ar putea demara în septembrie, ceea ce ar însemna ca şoferii să se bucure de un asfalt rezonabil doar timp de o lună înainte de sfârşitul sezonului.
 
"Nimeni nu mai lucrează pe datorie"
 
O primă licitaţie viza aşternerea de covoare asfaltice pe 4,4 km de drumuri pe tronsoanele DJ 248C Mogoşeşti – intersecţie cu DJ 248 şi pe DJ 280C Dumeşti – Banu – DN 28, lucrare evaluată la 1,65 milioane lei. Licitaţia a fost atacată de o firmă interesată de contract încă de la bun început. Viarom Construct SA a cerut Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să constate că unele prevederi din contractul inclus în documentaţia de atribuire sunt ilegale.
 
În contract i se cere constructorului să accepte că plata lucrărilor se va face de către DJADP în măsura în care instituţia primeşte bani de la Consiliul Judeţean, constructorul fiind pus în situaţia de a risca să lucreze pe gratis. De asemenea, Viarom a reproşat faptul că în contract se menţionează că doar DJADP poate rezilia unilateral contractul, iar instituţia poate percepe penalităţi dacă lucrarea nu este efectuată la timp, dar nu datorează penalităţi dacă nu plăteşte la timp.
 
“Din câte ştiu, Viarom are sume importante de recuperat din piaţă, de la primăriile cu care a mai lucrat. Probabil s-a decis la nivelul conducerii să se conteste prevederile care îi dezavantajează. De regulă, contractanţii acceptau astfel de condiţii, dar acum se negociază pe fiecare punct, pentru că puţini îşi mai permit să lucreze pe datorie. Contractul-tip, pe care noi l-am adaptat la specificul drumurilor, nu a fost însă făcut în vreun birou de-al nostru, ci l-am luat de la Autoritatea de Monitorizare a Achiziţiilor Publice. Prevederile care-i nemulţumesc pe constructori sunt avizate de instituţia care ne supraveghează licitaţiile”, a explicat Daniel Minciună (foto). În urma contestaţiei Viarom, CNSC a acordat un termen de 10 zile pentru refacerea documentaţiei, urmând ca licitaţia să continue.
 
A doua licitaţie blocată este cea privind contractul-cadru de întreţinere pe timp de vară a drumurilor în perioada 2015-2016. Contractul, în valoare maximă de 48,4 milioane lei, prevede lucrări de întreţinere a drumurilor judeţene pe timp de vară în cursul acestui an şi a celui viitor. Pentru efectuarea de plombări au fost alocate 14,3 milioane lei. Suma ar urma să acopere realizarea a 49.500-107.500 mp de plombe cu mixturi asfaltice şi a 107.000-215.500 mp de îmbrăcăminţi asfaltice prin stropiri succesive, considerate mai rezistente. Lucrările de plombare urmează să se desfăşoare pe întreaga reţea de drumuri judeţene asfaltate.
 
Plomba de o lună de zile
 
Cea mai mare parte a sumei totale, respectiv 29 milioane lei, urmează să fie cheltuită pentru pietruiri. Astfel, se prevăd lucrări de pietruire uşoară pe tronsoane în limita a 26 – 545 km, şi de întreţinere cu material pietros de până la 600 mc/km pe 1-50 km. Al treilea lot de lucrări, evaluat la 5 milioane lei, vizează realizarea a până la 642 km de şanţuri, lucrări de estetică rutieră pe până la 557 km, refacerea a maxim 1.200 km de acostamente, scarificări, reprofilări, cilindrări şi decolmatări.
 
La licitaţia organizată de către DJADP au depus oferte 7 firme şi asocieri de firme. Între firme s-a declanşat un adevărat război în faţa CNSC, acestea contestându-şi reciproc victoria la câte unul din cele trei tipuri de lucrări şi depunând cereri de intervenţie la contestaţiile celorlalţi. CNSC a adunat toate contestaţiile şi cererile de intervenţie şi a dispus reanalizarea ofertelor la toate cele trei loturi de lucrări. „Ne întoarcem la momentul evaluării ofertelor şi le mai facem o dată. Cerem din nou clarificări de la firme, le analizăm, stabilim cine se califică la a doua fază, fixăm data licitaţiei electronice, o organizăm iar. Va dura trei săptămâni şi mai bine, dar sunt termene legale din care nu putem ieşi. Nu merită, din punct de vedere economic să începi lucrările la sfârşitul lui august. Termenul de finalizare este de două luni. Asta înseamnă să avem plombe o lună de zile, că pe urmă vine iarna”, a spus Minciună.
 
DJADP a demarat procedurile pentru încheierea contractului-cadru în luna martie, după aprobarea bugetului CJ. Singura consolare a reprezentanţilor instituţiei este că alţii stau încă mai rău, în judeţul Botoşani deschiderea ofertelor la contractul similar fiind programată pe 3 august. “Pentru mandatul următor, ar trebui ca cel care va conduce CJ să ia în calcul un contract pe patru ani. Pierdem un an cu licitaţiile, dar măcar în anii următori putem intra la lucru din primăvară. Eu cel puţin asta voi recomanda, dacă voi mai conduce DJADP”, a încheiat Minciună.
 

Comentarii