N

Au început ieşirile la grătar, au apărut şi ieşenii muşcaţi de căpuşe

N

luni, 31 martie 2014, 01:50
2 MIN
 Au început ieşirile la grătar, au apărut şi ieşenii muşcaţi de căpuşe

\N

Au reapărut ieşenii muşcaţi de căpuşe. Odată cu temperaturile ridicate şi vremea prielnică pentru grătare, ieşenii îşi petrec timpul liber în zonele de agrement din apropierea Iaşului. Pentru o parte însă, distracţia se transformă într-un drum către cel mai apropiat spital, după ce sunt muşcaţi de căpuşe.

Astfel, pe mâinile medicilor din cadrul Unitatăţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului “Sfântul Spiridon” ajung, zilnic, cel puţin doi, trei pacienţi care au suferit înţepături de căpuşă. Specialiştii atrag atenţia asupra pericolelor care pot aparea din cauza acestor insecte. Ele sunt purtătoare ale bacteriei ce provoacă boala Lyme. De aceea, este necesară îndepărtarea cât mai rapidă a căpuşelor din organism şi prezentarea la doctor pentru un control, mai ales dacă apar simptome de tip gripal. În cazul copiilor, dacă apare febra sau durerile de cap ei trebuie să fie consultaţi de urgenţă de un medic.

Însă nu doar căpuşele creează probleme în rândul ieşenilor. Câinii comunitari continuă să bage în fiecare zi oameni în spitale, din cauza rănilor suferite de aceştia în urma muşcăturilor. Contactat telefonic de reporterii “Ziarului de Iaşi”, directorul Salubris nu a putut oferi informaţii despre cum se prezintă situaţia câinilor vagabonzi din municipiu. “Reveniţi mâine (azi – n.r) cu un telefon şi lămurim situaţia”, a menţionat Ion Apostol.

De asemenea, în această perioadă, mulţi oameni au nevoie de îngrijiri medicale din cauza hemoragiilor digestive. “Primăvara se reactivează ulcerele şi cam în fiecare zi aveam de la trei, patru, până la opt cazuri de pacienţi, care se prezintă cu această afecţiune. În cele mai multe dintre situaţii, afecţiunea apare din pricina consumului excesiv de alcool, a consumului de antiinflamatoare sau a fumatului”, a precizat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU. Ulcerele sunt afecţiuni la nivelul mucoasei gastrice, care irită şi lezează stomacul.

Comentarii