Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Au promis investiţii de milioane, dar au lăsat în urmă doar datorii

GALERIE
parcul eolian de la fantanele
  • parcul eolian de la fantanele
- +

Primăria Mironeasa cere de la o societate cu acţionari italieni suma de 900.000 de lei. Suma provine dintr-un contract de asociere, care avea ca scop construirea unui parc eolian întins pe 85 de hectare.


Una din firmele care promiteau investiţii de milioane de euro în turbine eoliene plantate pe dealurile judeţului a intrat în insolvenţă la cererea Primăriei Mironeasa, care are de recuperat peste 900.000 lei în urma concesionării unor terenuri. Firma Celsa Team, deţinută de două societăţi din Italia, italianul Angelo Liuzzi şi soţii Adrian şi Elena Gavrilă din Constanţa, a încheiat un contract în participaţiune cu Primăria Mironeasa în anul 2007. Unitatea administrativ teritorială punea la bătaie 82 de hectare de teren din patrimoniu şi firma Celsa Team se obliga să plătească o redevenţă de 5 euro/ha/an şi să realizeze un parc industrial, care se întindea pe raza a mai multor comune, printre care Ţibăneşti sau Ipatele. Însă, în cazul în care investiţia nu se realiza, firma trebuia să achite 200.000 euro plus redevenţa datorată.

 
Dau vina pe legislaţie
 
Anii au trecut, societatea a reuşit să obţină unele avize, dar investiţia a bătut pasul pe loc, motivul invocat de reprezentanţii firmei fiind legislaţia din domeniul energetic, care s-a schimbat şi „i-a alungat” pe investitorii italieni. A rămas în schimb societatea ieşeană şi datoriile către Primăria Mironeasa, care a fost obligată de Curtea de Conturi să recupereze sumele care lipsesc din contabilitate. De aici a pornit o serie de procese între firma italienilor şi unitatea administrativ teritorială din Mironeasa, la care se adaugă procesele intentate de primarul comunei Ipatele. Deşi Primăria Mironeasa a mai încercat să obţină insolvenţa companiei Celsa Team, Tribunalul a respins cererile. Abia pe 21 septembrie, magistraţii ieşeni au hotărât admiterea cea mai recentă solicitare a Primăriei Mironeasa, la care s-au mai alăturat Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi şi primăriile din Ţibăneşti şi Ipatele. „Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi, creditorul Comuna Mironesa a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei împotriva SC Celsa Team SRL pentru un debit în cuantum de 200.825,4 euro şi 24.973 lei, reprezentând contravaloare taxe şi impozite datorate, respectiv daune compesatorii pentru care s-a emis titlul executoriu şi somaţia nr 5499/14.06.2013 în baza contractului de asociere în participaţiune nr. 8816/24.08.2007”, conform soluţiei pe scurt a Tribunalului Iaşi. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat, ieri, să discute cu primarul comunei Mironeasa, Elena Curcudel, dar aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice.
 
Şanse mici
 
Chiar dacă Primăria din Mironeasa a reuşit să obţină insolvenţa firmei Celsa Team, şansele de recuperare a sumelor solicitate sunt infime, având în vedere că administratorul judiciar numit de judecător spune că se impune dizolvarea şi închiderea procedurii. „Având în vedere că din datele preliminare obţinute până la data prezentului raport preliminar rezultă că debitoarea nu deţine nici un bun în patrimoniu, administratorul societăţii nu şi-a manifestat în scris intenţia de a întocmi şi de a depune un plan de reorganizare, nu a făcut dovada că are resursele necesare susţinerii unui plan de reorganizare, nici unul dintre creditori nu şi-a manifestat intenţia de a întocmi un plan de reorganizare, considerăm că debitoarea se încadrează în prevederile 174 din Legea nr. 85/2014 şi în consecinţă, solicităm un termen pentru închiderea procedurii de insolvenţă”, a cerut administratorul judiciar Dumitru Lazăr judecătorului sindic printr-un raport. Totodată, printre cauzele descoperite de adminsitratorul judiciar referitor la apariţia stării de insolvenţă, se numără şi modificarea legislaţiei din acest sector de activitate. "Principalul factor extern al rezultatelor negative ale societăţii sunt schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor eoliene şi reducerea sprijinului pentru producătorii de energie regenerabilă, proiect pe care societatea şi-a axat toată activitatea. Pentru această activitate s-au încheiat contracte de concesiune pentru terenurile pe care s-a intenţionat dezvoltarea proiectului, contracte ce au fost reziliate, motivat de schimbarea legislaţiei în domeniu. Această situaţie nefavorabilă cu impact asupra randamentului activităţii a atras şi alte cauze de natura internă sau alte situaţii care au favorizat criza cu care se confruntă entitatea”, a justificat administratorul judiciar. 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri