De Business

Punem punctul pe știi

Autorităţile habar nu au câte ieşence sunt sclave în Sicilia

joi, 16 martie 2017, 02:50
5 MIN
 Autorităţile habar nu au câte ieşence sunt sclave în Sicilia

Recent a izbucnit un scandal imens în jurul româncelor care lucrează în sudul Italiei u cel puţin 7.000 dintre ele spun că sunt violate sau nu sunt plătite.

 

Dorinţa de a câştiga o pâine mai bună îi îndeamnă pe mulţi ieşeni să plece în străinătate şi să accepte condiţiile de la locul de muncă. Anual, sute de femei din judeţul nostru pleacă în Italia, unde prin cunoscuţi sau rude, îşi găsesc un loc.  Scandalul din Sicilia, apărut recent în presa internaţională afectează şi ieşenii plecaţi la cules în serele din insulă. Autorităţile locale nu ştiu despre câţi ieşeni este vorba, însă sunt siguri că sunt destui. Situaţia celor peste 7.000 de românce care muncesc în Sicilia sub forma unui scavagism modern şi problemele cu care se confruntă acestea au ridicat ConfederaţiaNaţională a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii în capul Guvernului din România. „Ştim de mult timp de aceste abuzuri sexuale ale angajatorilor sicilieni asupra româncelor, pe care le-am semnat atât direct autorităţilor române, cât şi opiniei publice. Din nefericire, semnalările noastre nu a fost o prioritate pe agenda de zi a Guvernului României. Acuz Guvernul României – cel puţin pe ultimele 3 guverne – de iresponsabilitate şi ipocrizie, deoarece ştiau de această situaţie gravă. Atunci când aceste cazuri din sudul Italiei au ajuns în atenţia mass-media internaţionale, au început să mimeze îngrijorarea şi uimirea.Le-am spus că sunt mii de români sclavi, că româncele sunt violate, că pe mulţi îi găsim morţi sau grav răniţi, dar nici spitalele nu-i primesc. Ştim că sunt copii vânduţi de proprii părinţi, către proxeneţii pedofili, dar nu putem face nimic dacă nu avem sindicatul, pentru care am cerut finanţare de la statul român”, declară Carmen Luminiţa Andrei, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii, confederaţie cu sedii în Sicilia şi în Piemonte.

 
„În Italia lucrează foarte mulţi ieşeni”
 
Deoarece majoritatea pleacă prin diferiţi intermediari, autorităţile din Iaşi nu au o cifră exactă a ieşenilor care sunt plecaţi la muncă în Italia. „Noi prin reţeaua EURES nici nu am avut locuri de muncă pe agricultură în ultimii ani în Italia. Nu am avut nici oferte şi nici ieşeni care să dorească să plece acolo. Am avut oferte în Spania, Portugalia şi Danemarca. Pe toţi cei care apelează la noi, îi informăm să aibă un bagaj minim de cunoştinţe, despre condiţiile de muncă, taxe şi impozite, le spunem cum să-şi găsească o locuinţă, etc. În Italia lucrează foarte mulţi ieşeni, însă cei mai mulţi sunt în partea de nord şi nu sunt toţi în agricultură, sunt şi alte domenii. Însă nici unul nu a venit la noi să se plângă de ceva”, a declarat Adriana Sirghie, purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi şi consilier EURES. Tot ea se ocupă şi de biroul Help Desk, realizat prin programul Safe ce vizează persoanele care doresc consiliere, informaţii şi mediere cu privire la locurile de muncă din Italia. Ieşenii însă nu cer ajutorul celor de la AJOFM şi pleacă pe cont propriu, fără să ştie ce îi aşteaptă acolo. Majoritatea ieşencelor plecate la muncă în Italia lucrează ca bandante, adică îngrijesc bătrâni.
 
„Nu vreau să muncească ca mine, e tânără”
 
Femeile au între 40 şi 60 de ani şi primesc între 500 şi 700 de euro pe lună, în partea de sud şi între 800 şi 1000 de euro în nordul ţării. O parte dintre ele lucrează la negru, deoarece sunt ieşite la pensie în România.  „Eu am lucrat în sud, o perioadă, cu 500 euro pe lună ca bandantă, dar n-am mai stat. Aici, la Firenze (n.r.-nord) am 800 şi îmi plătesc şi duminicile cu 50 de euro ziua. Ajung la 1.000 de euro. În sud este mafie mare, ţin minte că am lucrat când am venit prima dată la un restaurant, pentru mâncare, că bani nu-mi dădeau. Noaptea dormeam pe unde apucam. Atunci m-am întors acasă. În sud acum piaţa e stricată de femeile din Basarabia care vin şi muncesc şi pe 400 euro pe lună, sunt multe venite, ele au dus la scăderea salariilor,iar italienilor le convine că dau bani mai puţini”, povesteşte Viorica, o ieşeancă plecată la muncă în Italia acum opt ani. De atunci a schimbat patru locuri de muncă, la ultimul loc muncind de trei ani. Are grijă de o italiancă de 101 ani, imobilizată şi munceşte ca să îşi ajute copiii rămaşi în ţară. „A vrut şi fata mea să vină, m-a rugat să-i găsesc. Nu vreau să muncească ca mine, e tânără, nu accept să aibă viaţa mea”, mai spune femeia. Cu privire la aceste probleme grave, acum trei ani,  Confederaţia Naţională a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii a iniţiat un proiect de sindicat românesc în Italia, dar nici un guvern nu a dorit să sprijine această idee, ba mai mult, s-a tăiat din bugetul Ministerului de Externe, cel care-i reprezintă pe românii din disporă. Din statistici reiese faptul că în prezent există 60.000 de români care merg la muncă în sezonul agricol, iar 62% dintre ei nu sunt angajaţi legal. Statistica mai arată un fenomen îngrijorător, şi anume faptul că, 60% dintre româncele care lucrează în Sicilia sunt violate şi abuzate anual.
 
 
 

    

Comentarii