Avocaţii, arhitecţii şi interlopii, printre marii datornici la bugetul local

marți, 04 aprilie 2017, 02:00
2 MIN
 Avocaţii, arhitecţii şi interlopii, printre marii datornici la bugetul local

Investiţiile Primăriei pe acest an ar putea creşte cu până la 12% dacă restanţierii la bugetul local şi-ar achita datoriile, iar municipalitatea ar aloca aceşti bani pentru dezvoltarea oraşului.

Potrivit oficialilor instituţiei, 997 de persoane fizice şi 163 de firme au debite restante de peste 19 milioane lei, respectiv circa patru milioane euro. Cu aceşti bani ar putea fi achiziţionate cel puţin 20 de autobuze noi pentru a dota parcul învechit al Companiei de Transport Public (CTP).

În ceea ce priveşte persoanele fizice, datoriile a 997 de ieşeni se ridică la 13 milioane lei. Din această sumă, 7,5 milioane lei re­pre­zintă debitul principal, iar 5,5 pena­lităţile.

În continuare, cel mai mare de­bitor este o persoană care deţine mai multe suprafeţe de teren pe care le-a moştenit în cartierul Nicolina. Datoria acesteia se ridică la 467.607 lei, dar cea mai mare parte din sumă (circa 85%) este în litigiu.

Primii 10 datornici au restanţe la bugetul local în valoare de 1,3 milioane lei, iar primii 100 de 4,7 milioane lei, respectiv o treime din debitul total înregistrat în cazul persoanelor fi­zice. Printre debitori se numără avocaţi, arhitecţi, interlopi sau fermieri.

Datoriile firmelor sunt de 6,4 milioane lei

În prezent, conform informaţiilor furnizate de către municipalitate, un număr de 163 de firme datorează bugetului local 6,4 milioane lei (4 mi­lioane lei – debit principal şi 2,4 mi­lioane lei – penalităţi).

Principalul de­bitor rămâne Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) cu suma de 360.450 lei. Cel mai probabil, aceşti bani sunt aferenţi taxelor pe proprietate pentru clădirile în care au funcţionat cinematografele Victoria, Republica, Tineretului şi Dacia.

De precizat că, la sfârşitul lunii martie, Primăria Iaşi a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra acestor obiective, iar, în următoarea perioadă, fostele cinematografe vor intra în patrimoniul municipiului Iaşi.

Primii 10 datornici cumulează un debit de 2,4 milioane lei, respectiv o treime din datoria totală a firmelor către bugetul local. Printre restanţieri se numără în continuare consilierul local Ale­xandru Coţofan (PNL) prin intermediul firmei Gemite Ro SRL, cu un debit de 28.459 lei.

Cel mai frecvent, societăţile datornice activează în domeniul construcţiilor, închirierea de bunuri imobiliare, consultanţă sau transporturi.

Comentarii