Bebeluş mort, înecat cu lapte. Sfat important pentru evitarea altor tragedii!

marți, 11 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Bebeluş mort, înecat cu lapte. Sfat important pentru evitarea altor tragedii!

Medicii spun că e posibil ca mama să nu-l fi hrănit cum trebuie şi să se fi înecat cu lapte, sau chiar cu propria vomă. Ce sfaturi dau medicii pentru a preveni astfel de tragedii.

Un copilaş care nu a împlinit încă un an a decedat în condiţii suspecte. Minorul din localitatea Vlădeni a leşinat în casă, iar mama sa a sunat la 112, pentru a cere ajutor. Ajunşi la faţa locului, medicii de pe echipajul SMURD l-au găsit în stop cardiorespirator şi au început manevrele de re­suscitate, pentru a-l readuce la viaţă, dar nu s-a mai putut face nimic. Există mai multe lucruri care ar fi dus la tragicul incident, însă doar necropsia va constata exact cauzele decesului. „A existat o solicitare pentru un bebeluş în vârstă de nouă luni, in­conştient, iar la faţa locului a fost găsit în stop cardiac. Nu s-a mai putut face nimic pentru el, iar în cele din urmă s-a declarat decesul“, a precizat conf. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi. Po­trivit cadrelor medicale, sugarul s-a înecat, însă nu se ştie cum. Este posibil ca mama să nu-l fi hrănit aşa cum trebuia şi să se fi înecat cu lapte sau chiar cu propria vomă. Trupul neîn­sufleţit a fost transportat la Institutul de Medicină Legală pentru autopsie, iar poliţiştii fac acum cercetări pentru a afla circumstanţele în care s-a pe­trecut tragedia.

Atenţie la poziţia după masă!

Medicii consideră însă că poziţia copilului după masă nu ar fi fost una corectă. De altfel, numeroşi sugari ajung la Spitalul Clinic de Copii „Sfân­ta Maria“ cu afecţiuni severe deoarece sunt aşezaţi incorect după ce mănâncă. Acest fenomen este întâlnit la nou-născuţi şi la sugari. Fiind foarte mici, copiii nu pot digera bine mâncarea, iar după masă acidul gastric din stomac refulează în esofag. „Sugarii şi nou-născuţii nu au reflux gastroesofagian, adică nu au capacitatea de a elimina acidul gastric din stomac. În urma acestei refulări, esofagul se inflamează, iar pacienţii ajung în unitatea medicală cu tulburări respiratorii, digestive şi cu vărsături cu sânge. Această pro­blemă este destul de gravă, deoarece are drept consecinţe încetarea creş­terii, precum şi anemia. De asemenea, există cazuri în care copilul se îneacă cu laptele pe care l-a consumat şi se poate ajunge la deces“, a declarat prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie şi şeful Clinicii de Gastro­enterologie de la Spitalul de Copii. Potrivit acestuia, în cazul unor sugari şi nou-născuţi, problema se rezolvă fiziologic, fără a avea importante consecinţe patologice. „Avem apro­ximativ 20 de pacienţi pe care îi tra­tăm zilnic. În fiecare zi, circa cinci sau şase au probleme respiratorii din cauza modului în care sunt aşezaţi în landou sau în pătuţ după masă“, a adăugat prof. dr. Marin Bur­lea. Pentru a evita aceste complicaţii, medicii le sfătuiesc pe mămici să nu mai aşeze pruncul în poziţie şezândă după masă sau culcat pe spate. „Copilul trebuie să stea în pătuţ în poziţie semişezândă, cu capul la 40 de grade, şi nu întinşi sau în fund. Această poziţie trebuie respectată după fiecare masă, timp de cel puţin o oră. În acest fel, micuţul va elimina acidul gastric din stomac, fără a mai exista riscul ca acesta să refuleze în stomac“, a de­clarat şeful Clinicii de Gastro­enterologie.

Comentarii