Concurs cu scandal la cea mai mare maternitate din Moldova

vineri, 11 septembrie 2015, 01:59
3 MIN
 Concurs cu scandal la cea mai mare maternitate din Moldova

Unul dintre candidaţii la şefia Maternităţii "Cuza Vodă", dr. Emil Anton, îşi acuză contracandidata, dr. Iolanda Blidaru, care este manager interimar, că nu are atestatul privind absolvirea cursurilor de manager sanitar. Şeful DSP spune că este suficient să fii doar înscris la cursuri."Cum poţi să conduci maşina fără permis, doar cu şcoala de şoferi?", se întreabă primul. Scandalul are loc la numai trei luni după unul similar pentru postul de manager al celeilalte maternităţi din oraş

 

Concursul pentru funcţia de manager al Maternităţii „Cuza Vodă” care se desfăşoară zilele acestea nu a fost „iertat” de contestaţii şi neînţelegeri. În mai puţin de trei luni de la scandalul în care a fost implicată cealaltă maternitate din Iaşi, „Elena Doamna”, unde a fost desemnat un manager a cărui calitate de cadru didactic a fost contestată, în prezent unul dintre candidaţii la postul de manager al Maternităţii „Cuza Vodă” nu a depus la dosar atestatul conform căruia a absolvit un curs de management sanitar.
 
 
În cursa pentru postul de director al spitalului s-au înscris dr. Emil Anton şi dr. Iolanda Blidaru, primul fiind cel care a atras atenţia că cel de-al doilea candidat nu are la dosar respectivul atestat. „Eu am depus contestaţie, însă nici măcar nu mi s-a răspuns. Nu vreau să fac niciun fel de comentarii pe marginea concursului, însă vă dau un exemplu: orice şofer poate circula cu maşina doar dacă obţine permisul de conducere, nu doar dacă urmează cursurile şcolii. Aşa este şi aici: dacă ai atestatul, poţi conduce spitalul, dacă abia ai început şcoala, cum poţi face asta?”, a precizat dr. Emil Anton.
 
 
Poziţia DSP
 
Potrivit unor informaţii, dr. Iolanda Blidaru a început cursurile de management sanitar după ce a fost numită manager interimar de către Consiliul Judeţean, însă încă nu a susţinut examenul care să ateste absolvirea acestora. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au încercat ieri să ia legătura cu dr. Iolanda Blidaru, în prezent manager interimar al maternităţii, însă aceasta nu a putut fi contactată.
 
Cu toate acestea, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publice în comisia de concurs, dr. Liviu Stafie, a explicat că dosarul a fost bun, întrucât, conform unui ordin recent al Ministerului Sănătăţii, candidaţii nu trebuie să depună obligatoriu atestatul de absolvire a cursurilor, fiind suficientă o adeverinţă care să dovedească faptul că respectivul candidat a început cursurile.
 
Din acest motiv, contestaţia depusă de dr. Anton a fost considerată invalidă. „Comisia de rezolvare a contestaţiilor a răspuns contestaţiei primite şi concursul s-a desfăşurat conform calendarului, pentru că ministerul a emis un ordin prin care se precizează că este suficient să se depună o adeverinţă prin care să se arate că persoana care candidează a început cursurile de management sanitar, lucru pe care dr. Blidaru l-a făcut. Dumneaei a adus o adeverinţă de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică de la Bucureşti”, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.
 
Este sau nu managerul cadru universitar?
 
La sfârşitul lunii iunie, concursul organizat la Maternitatea „Elena Doamna” a ridicat o serie de semne de întrebare după ce majoritatea membrilor comisiei de rezolvare a contestaţilor a votat pentru respingerea dosarului candidatei Cristina Dobre.
Contestaţia atrăgea atenţia asupra faptului că dr. Dobre nu ar îndeplini unul dintre criteriile obligatorii pentru a deveni manager de spital clinic, şi anume acela conform căruia candidatul trebuie să fie cadru universitar ori medic primar.
Ulterior, candidatul a depus la dosar o deverinţă prin care dovedea că este, de câteva zile, cadru al Universităţii Apollonia. În prezent, Cristina Dobre este manager al maternităţii.
 

 

Comentarii