Condamnare la 5 ani pronunţată la Tribunal, desfiinţată dintr-o greşeală banală de procedură

miercuri, 24 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Condamnare la 5 ani pronunţată la Tribunal, desfiinţată dintr-o greşeală banală de procedură

Tânărul în cauză, care a tăiat cu coasa un om, avea 18 ani neîmpliniţi în momentul agresiunii, şi nu a fost audiat alături de părinţi.

Procesul unui adolescent din judeţul Iaşi judecat pentru tentativă la omor se va relua urmare a unei posibile erori de procedură a instanţei de fond. Petru Vasile David, din comuna Sineşti, se află în arest preventiv şi a fost condamnat de Tribunal la 5 ani de detenţie într-un centru de reeducare. Tânărul are în prezent 18 ani, însă în momentul în care ar fi comis fapta, în iunie 2016, era încă minor, fapt pentru care nu a putut fi condamnat la puşcărie.

 

După ce a formulat apel, procesul tânărului, care a fost încătuşat după ce a lovit cu coasa o altă persoană, s-a reluat la Curtea de Apel Iaşi. Acolo, apărătorii lui David au descoperit un detaliu care a schimbat complet soarta procesului. Tânărul recunoscuse fapta în faţa instanţei de fond, însă, în momentul acela, nu era încă major, iar recunoaşterea ar fi trebuit să fie facută sub supravegherea unui pă­rinte.

 

Acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care instanţa de control judiciar a desfiinţat complet prima sentinţă şi a dispus rejudecarea. „A fost vorba despre o omisiune în faţa primei instanţe, situaţie remediată, însă, de către instanţa de control judiciar. Important este că se va de­clanşa o rejudecare a fondului, ocazie cu care clientul meu va putea să îşi prezinte punctul de vedere“, ne-a spus avocatul Olivian Moro­şanu, cel care l-a reprezentat, în faza de apel, pe Petru David.

 
Tânărul a ajuns în vizorul legii în urma unei bătăi în care a fost implicat, acum un an. După ce a jignit o persoană în vârstă, mai mulţi consă­teni au sărit la bătaie la David şi la tatăl acestuia. În timpul altercaţiei, tânărul a luat o coasă şi a înfipt-o în abdomenul unuia dintre combatanţi. Una dintre apărările lui David din timpul an­chetei a fost că ar fi comis fapta în timp ce se apăra. 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii