Cozi interminabile la înscrierea pentru admitere la Medicină

Numărul candidaţilor s-a dublat la toate instituţii de învăţământ superior.

joi, 18 iulie 2013, 01:50
2 MIN

Mii de dosare de înscriere la facultate au fost depuse în cursul zilei de ieri la universităţile ieşene. Numărul candidaţilor s-a dublat la toate cele patru instituţii de învăţământ superior de stat la care admiterea a debutat luni, anunţând o concurenţă puternică la multe specializări.

 

UMF – O evoluţie spectaculoasă a numărului de fişe validate a avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie, unde tinerii au format ieri cozi interminabile şi au aşteptat ore în şir până au ajuns în faţa comisiilor. Peste 1.500 de dosare au fost depuse, dintre care aproximativ 800 au fost înregistrate ieri. Cei mai mulţi concurenţi sunt, ca de obicei, la specializarea Medicină – 674 de candidaţi pentru 298 de locuri la buget. Urmează Medicina dentară, cu 200 de cereri pentru 89 de locuri subvenţionate de stat, şi Farmacia – 161 de cereri pentru 99 de locuri. „Faţă de anii trecuţi este un trend crescător. Cred că vom avea cea mai mare concurenţă din ultimii cinci ani de zile, dacă se menţine ritmul înscrierilor. Pe de o parte, ne bucurăm că universitatea şi profesia medicală sunt apreciate, iar pe de altă parte e un motiv ca cei care guvernează ţara să fie îngrijoraţi, pentru că motivaţia principală pe care o vedem la candidaţii noştri este dorinţa de a avea o diplomă cu care să lucreze în afara României”, a punctat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF.
 
Cuza – Bilanţul este mulţumitor şi la Universitatea „Al.I. Cuza”, unde sunt 5.581 de dosare depuse. Cei mai mulţi absolvenţi de liceu s-au îndreptat spre Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (1260), Litere (726), Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (666), Filosfie şi Ştiinţe Social-Politice (574), Drept (536) şi Informatică (450).
 
UTI – La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, ieri, în jurul orei 14, erau 1.683 de dosare înregistrate, dintre care 192 la Arhitectură şi 385 la Automatică şi Calculatoare, facultăţi la care numărul înscrişilor depăşeşte cu mult numărul locurilor fără taxă. În aceleaşi tendinţe se situează şi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, unde sunt deja 229 de cereri pentru 247 de locuri la buget.
 
USAMV – La Universitatea de Ştiinţe Agricole s-au depus ieri 508 de cereri, numărul total al înscrierilor ajungând la 875. Preferinţele viitorilor agronomi au rămas neschimbate, rămânând în top Medicina veterinară, Zootehnia -mai ales specializările din domeniul alimentar, şi Agricultura.

 

 

Comentarii